Cum să facem față crizelor copiilor in timpul sarbatorilor de Crăciun - sfatul specialistului
Sărbătorile de Crăciun sunt pline de bucurie, dar și de momente solicitante, mai ales pentru cei mici. Copiii pot deveni copleșiți de agitație, programul încărcat, sau emoțiile intense din această perioadă. Fie că vorbim de tantrumuri, oboseală sau mici momente de frustrare, este important să înțelegem de ce apar aceste crize și cum le putem gestiona cu calm și răbdare. 🤗
Descoperă în continuare strategii practice care te vor ajuta să păstrezi atmosfera magică de sărbători și să oferi copilului tău sprijinul de care are nevoie - sfaturile doamnei psiholg Amalia Averescu.
Este aproape imposbili sa treci prin sarbatorile de Crăciun fără cel puțin o cearta in familie.
Fie că este cumnatul tău care a început o discutie riscanta despre politica actuala sau mama ta ca se plânge că nimeni nu a lăudat suficient sarmalele si ca nu o ajuta nimeni - apoi iese o cearta in toata regula...– și aici vorbim doar despre adulți.
Fiind o perioadă plină de voie bună, este, de asemenea, plină de nopți târzii, cantități excesive de zahăr și anticipare, adică mediul perfect pentru ca copilul tău (sau adolescent) entuziasmat să se transforme într-o perioada de teroare.
Fiind o perioadă agitată a anului, este posibil să existe o probabilitate crescută ca copilul dumneavoastră să aibă crize de furie pe măsură ce se adaptează la un program în schimbare și chiar o criză ciudată ca răspuns la suprasolicitarea senzorială a sezonului”, spune Amalia Averescu. Ca părinte, este important să ne amintim că accesele de furie sunt o parte normală a dezvoltării copiilor. La copiii mici, crizele de furie sunt adesea cauzate deoarece le lipsesc abilitățile emoționale pentru a face față emoțiilor mari, cum ar fi furia și frustrarea.
Iată de ce să ții cont...
✅ Copii au nevoie de mai multă rutină
Programele si rutinele se schimba major in timpul sărbătorilor. „Puteți călători, aveți familie în care să rămâneți sau puteți sta treaz mai târziu decât de obicei. Copiii s-ar putea să nu reacţioneze bine la această schimbare”, spune Amalia Averescu - psihilog, in exclusivitate pentru Desprecopii.com
„Încercați să stabiliți o rutină regulată în jurul orelor de masă și de somn cât mai mult posibil, acest lucru îl poate ajuta pe copilul dumneavoastră să se simtă mai relaxat, deoarece știe la ce să se aștepte, reducând astfel probabilitatea ca acesta să se simtă copleșit. În ziua de Crăciun, poate fi util să conveniți asupra unei anumite ore la care vă treziți cu toții și deschideți cadourile.”
Sunt copleșiți de presiunea festivă
„Dacă știi că copilul tău poate fi cu ușurință copleșit, poate vrei să-l încurajezi să deschidă orice cadouri pe care le primește în câteva zile, si nu neaparat pe 25 decembrie”, recomandă dna Averescu. „Acest lucru nu numai că prelungeste distracția pe mai multe zile pentru copilul tău, dar reduce și posibilitatea ca acesta să fie agitat sau copleșit de presiunea unei zile mari cu multe asteptari care il pot face super agitat.”
Ea adaugă: „Dacă crezi că o criză de furie sau un tantrum este iminent, o abordare pozitivă este să le ceri să se oprească din ceea ce fac și să găsească un spațiu liniștit cu tine pentru a afla ce nu este în regulă. De exemplu, dacă sunt supărați și țipă, cereți-i copilului să respire adânc și să încerce să vă spună ce îl supără, astfel încât să puteți ajunge la fundul problemei. Dacă fac ceea ce le ceri, asigurați-vă că îi lăudați imediat.”
CIteste si 5 motive pentru care NU trebuie sa ignori o criza de tantrum - sfatul psihologului
Sunt dezamăgiți de un cadou
Copilul tău a așteptat probabil Crăciunul de luni de zile. „Există o mulțime de fantezii în jurul Crăciunului și se întâmplă dezamăgiri atunci când aceste idei nu sunt ceea ce experimentează copiii”, spune Amalia Averescu.
„Este firesc ca copilul să fie, din când în când, dezamăgit. Lucrul esențial este să recunoști și să validezi frustrarea și dezamăgirea copilului tău. Spune ceva, cum ar fi: „Oh, nu, se pare că nu ai primit ceea ce te așteptai în acest Crăciun. Spune-mi ce ai în mintea ta. Când le recunoști și le validezi sentimentele, poți deschide conversații care vor depăși darul în sine.”
Copiii mici pot avea nevoie de mai mult sprijin pentru a învăța că cerințele lor nu pot fi întotdeauna îndeplinite și toți copiii au dorința de a simți că sunt auziți. Dacă cedați crizele de furie ale copilului dumneavoastră, acest lucru îl poate învăța că acest comportament are rezultate, făcându-i mai probabil să apară în viitor. Lăudarea comportamentului pozitiv al copilului tău atunci când apare este cu adevărat important, de exemplu să ceri calm ce își dorește sau să faci față când îi spui „nu”.
Nu vor mânca din felurile mesei de Crăciun
Este greu să nu te simți frustrat, chiar supărător, când esti super obosita dupa ce ai gatit o cină epică de Crăciun, doar pentru ca copiii tăi să ceară în schimb pâine prăjită sau paste cu brânză. Este nevoie de timp pentru ca copiii și adolescenții să aprecieze efortul depus în realizarea tuturor tunsorilor, spune dna Averescu: „Încercați să găsiți un echilibru păstrând în același timp un mediu calm și oferiți-i copilului câteva alimente pe care de obicei le mănâncă bine, încercând în același timp opțiunile de Crăciun. .
„Înainte de Crăciun, împărtășește-ți tradițiile cu copilul tău și explică de ce anumite alimente sunt importante pentru familia ta. Explicați cum sunt pregătiți și încercați să transmiteți modul în care bucătarul dedică atât de mult timp, efort și dragoste mesei. Chiar dacă nu se bucură de gustul sau de mâncarea în sine, ei pot aprecia tradiția care implică pregătirea unei mese de Crăciun.” Și evitați să hrăniți forțat un copil sa manance salatat ta de boef... - nu funcționează!
Ad-Extra3:
Au stat inchisi prea mult timp în casă
Da, iesirea din casa este un pas spre rezolvare... Nu poți greși cu o plimbare în ziua de Crăciun, dar nu trebuie să te gândești doar la 25 decembrie – să fii activ și să petreci timp în aer liber în timpul sărbătorilor îi va ajuta pe copiii tăi să-și consume energia, să rămână sociali și să doarmă mai bine – toate acestea vor ajuta la reducerea șanselor de crize de furie.
✅ Puneti telefoanele deoparte și prioritizati timpul împreună, spune Milena.
„Crăciunul poate fi încărcat pentru părinți în timp ce lucrează și se pregătesc pentru toate aranjamentele casei si vacantei....Fă-ți timp pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău. Uneori, este mai mult despre calitate decât despre cantitate; alăturați-vă când copilul dumneavoastră se joacă și distrați-vă și cu el!”
Mai multe despre psihologia copilului aici >
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII