Plânsul bebelușului: cum ințelegem diverse tipuri de plâns și ce trebuie să facem

Plansul bebelusului. Cum intelegem diverse tipuri de plans si ce trebuie sa facem

Plânsul bebelușului: cum ințelegem diverse tipuri de plâns și ce trebuie să facem

Pentru fiecare bebeluș, plânsul este modul principal de comunicare prin care își exprimă nevoile și durerile. Plânsul îi poate asigura supraviețuirea – fără acesta, bebelușul nu își poate comunica foamea, setea, durerea sau temerile. Conform specialiștilor în plânsul bebelușului, există diverse tipuri de plâns prin care cel mic își comunică problemele – iată o trecere în revistă.

• Iată cum putem înțelege diferitele tipuri de plâns ale bebelușilor și ce trebuie să facem în fiecare situație.

veti citi
Cum intelegem plansul bebelusului?
Bebe are mai multe tipuri de plans - iata cum le recunoastem
Despre plansul bebelusului,  mai poti citi

Cum intelegem plansul bebelusului?

Pentru fiecare bebelus, plansul este modul sau de comunicare cu care isi comunica nevoile si durerile. Pentru un bebelus, plansul ii poate asigura supravietuirea - fara plans, bebelusul nu isi poate comunica foame, setea, durerea sau spaimele.

bebe plange

Mai multe tipuri de plans - iata cum le recunoastem

Conform specialistilor in plansul bebelusului, exista diverse tipuri de plans cu care bebe isi comunica problemele - iata o trecere in revista;

Plansul de foame

Cand bebelusul plange de foame tipetele incep usor iar daca mami nu ii raspunde, se vor transforma in furie. Este cauza cea mai frecventa a tipetelor. Pentru un bebelus, foamea este o adevarat durere.

Deci ce putem face? Bineinteles bebelusul trebuie hranit. Un bebelus nu trebuie lasat sa planga de foame pentru a respecta vreun orar. Fiecare bebelus are propriul sau ritm si doar el este in stare sa ni-l spuna...Bebelusul trebuie deci hranit la cerere.

Mai multe detalii despre plansul de foame: Cum stim ca bebelusului ii e foame si cum este plansul de foame al bebelusului? Iata cum plange si cand e flamand

Plange de sete

Poate nu ne gandim prea des ca lui bebe ii este sete. Totusi se intampla des ca un bebelus, prea imbracat sau acoperit sa planga din cauza inconfortului si de sete.  Caldura si uscaciunea aerului din apartamentele moderne - in special in timpul iernii - pot provoca sete bebelusului. Atunci puteti sa ii dati un biberon cu lapte diluat cu apa.

Plange de oboseala

Daca bebelusul a fost o vreme treaz, a obosit intre timp iar cand apare oboseala bebelusul devine smiorcait putin cate putin. Se poate sa adoarma si sa trezeasca repede. Se poate de asemenea ca enervarea sa creasca, scancitul sa se transforme in hohote de plans si sa ai impresia ca nu mai vrea sa doarma niciodata....

Ce e de facut? Poti inceca sa il legeni, sa il plimbi intr-un port-bebe sau sa ii canti un cantec de leagan. Bebelusul se calmeaza cand este in contact piele-piele cu mamica lui. Va trebui sa il culcati intr-o incapere linistita si sa ii oferi posibilitatea de a se elibera de tensiunea si stresul care il spataneste.

Plange din disconfort

Aceste tipuri de plansete sunt mici, dar repetate si insistente. Inceaca sa intelegi de unde vine jena, ca sa o poti remedia. Poate are scutec ud, murdar, eritem fesier, senzatie de frig sau de cald, poate are niste hainute inconfortabile, poate nu ii place sa stea gol. Daca bebe plange cand il dezbracati, incercati sa il infasati intr-un prosopel cald.

Plange de durere

Plansul de durere este cu tipete care sunt de obicei ascutite, stridente, greu de suportat. Un bebelus nu stie sa isi duca manuta ca sa arate unde il doare asa ca va fi greu de inteles care este cauza durerii. Dar verifica sa nu fie oparit, sa nu aiba iritatie de scutece. Ar putea sa aiba colici.

Citeste Cum deosebim plansul bebelușului din cauza colicilor de alte crize de plans cu alte motive

Ce de facut? Bineinteles trebuie sa il iei in brate, ca sa nu il lasi sa sufere singur.  Daca pare bolnavior, sau are febra - cheama medicul.

Plansul din nimic

Daca ai trecut in revista toate cauzele de mai sus, se poate sa ajungi si la concluzia ca nu stii de ce plange bebelusul, sau ca bebe plange din nimic... Adica a mancat bine, e curat la scutecel, a dormit, nu e obosit, si totusi plange. Ei bine, poate vrea sa fie cu mami pentru ca e coplesit de atat de multe lucruri care se intampla in jurul sau. Cel mai bun medicament este mamicilina - adica in brate la mami.

Insa trebuie sa stii ca daca nu reusesti sa gasesti motivul pentru care plange, asta nu inseamna ca bebe nu are un motiv foarte serios.  Un bebelus nu plange din nimic... Exista cu siguranta un motiv. Iar atunci, cea mai buna abordare este sa partici la durerea lui, intelegandu-l si oferindu-i confort.  Bebelusul are nevoie de alinare. O zi de lacrimi poate sa marcheze de asemeni incepetul unui puseu de crestere. Citeste si 5 lucruri despre puseele de creștere ale bebelușului pe care orice mămica trebuie să le știe

Mami si tati, fiti alaturi de bebelus cand plange si oferiti-i imbratisari si pupici. Nu e usor sa fii bebelus. Totul va fi bine! 

► Citeste si Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla

Despre plansul bebelusului,  mai poti citi

Cand bebelusul nu se opreste din plans: cele 5 sfaturi ale pediatrului celebru Harvey Karp

Plansul bebelusului ofera indicii despre dezvoltarea vorbirii sale

Bebelusii trebuie sa si planga - iata cat si de ce

Despre temperamentul bebelusului mai poti citi

Temperamentul copilului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea

Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor


autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII