Primul nou nascut infectat cu coronavirus in Romania. Cum se poate infecta un nou nascut cu Covid-19 si ce trebuie urmarit.
Primul nou nascut infectat cu coronavirus in Romania este din Sibiu. Iata cum se poate infecta un bebe cu Covid si ce trebuie urmarit.
Până recent se stia ca nou-născuții și bebelușii par să fie în mare măsură neafectati de coronavirus, dar trei noi studii sugerează că virusul poate ajunge la făt în uter, traversand placenta.
Insa, nou-născuții se pot infecta cu virusul care provoacă COVID-19 în timpul nașterii sau prin expunerea îngrijitorilor bolnavi după naștere.
Primul bebelus nou nascut România născut cu noul coronavirus
Un bebelus s-a născut cu noul coronavirus la Maternitatea din Sibiu. Mama sa, o femeie de 26 de ani, a fost diagnosticată încă de când era însărcinată. Epidemiologii fac anchetă pentru a afla dacă a fost vorba de o infectare intra-uterină. Bebelușul s-a născut la Maternitatea din Sibiu în data de 11 iunie, iar primul test a ieșit pozitiv pentru coronavirus, mama sa, o femeie de 26 de ani, fiind, de asemenea, bolnavă.
Medicii spun că nașterea a decurs bine, nu au fost probleme, iar copilul și mama sa sunt internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.
„Copilul este internat în cadrul secției de Neonatologie, izolat și sub supraveghere și îngrijire corespunzătoare, iar mama este internată în cadrul Secției de Boli Infecțioase, sub supraveghere și tratament specific”, a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.
Surse medicale au declarat că al doilea test făcut bebelușului a ieșit negativ. Pentru a putea fi externat, este nevoie de două teste teste negative în interval de minim 24 ore.
Cum sunt afectați bebelușii de COVID-19?
Conform medicilor americani de la Clinica Mayo, desi se intampla rar, copiii cu vârsta sub 1 (sugari) prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă cu COVID-19. Acest lucru se datorează probabil sistemului imunitar imatur și căilor respiratorii mai mici, ceea ce ii face mai susceptibili să dezvolte probleme respiratorii cu infecții cu virus respirator.
Un studiu asupra a mai mult de 2.100 de copii cu COVID-19 suspectat sau confirmat în China între sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii februarie a arătat că puțin sub 11% dintre sugari aveau boli grave sau critice. În comparație, ratele de boală severă sau critică au fost de aproximativ 7% pentru copiii cu vârste între 1 și 5 ani, 4% pentru cei 6-10 ani, 4% pentru cei 11-15 și 3% pentru cei 16 și mai mari.
Citeste si Nasterea in plina pandemie. Esti mai puternica decat crezi draga mami! Despre curaj si putere.
Cum exact se poate infecta un nou nascut cu COVID-19?
Unele studii recente sugerează că virusul poate traversa placenta (in caz ca mama are acest virus), dar daca s-a intamplat acest lucru - nou-născuții au fost ușor afectați. Stirea aici.
Până recent nou-născuții și bebelușii pareau să fie în mare măsură neafectați de coronavirus, dar trei noi studii sugerează că virusul poate ajunge la făt în uter traversand placenta. Chiar și în aceste studii, nou-născuții păreau doar ușor afectați, dacă este deloc - ceea ce este liniștitor, spun specialiștii. Și studiile sunt mici și neconcludente cu privire la faptul dacă virusul trece cu adevărat placenta.
Nou-născuții se pot infecta cu virusul care provoacă COVID-19 în timpul nașterii (de la mama - prin materiile fecale) sau prin expunerea îngrijitorilor bolnavi după naștere.
Academia Americană de Pediatrie recomandă îngrijiri speciale pentru nou-născuții născuți de femei care sunt confirmate cu COVID-19. Aceasta poate include separarea temporară a mamei și a nou-născutului pentru a scădea riscul de a infecta copilul, monitorizarea copilului pentru semne de infecție și, dacă sunt disponibile, testarea nou-născutului pentru COVID-19.
Bebelușii care au COVID-19 sau care nu pot fi testati din cauza lipsei de teste și nu au simptome ar putea fi externate din spital, în funcție de circumstanțe. Este recomandat ca mama bebelușului să poarte masca pentru față și să se spele pe mâini pentru a se proteja. Medicii trebuie sa urmareaza evolutia bolii bebelusului - prin telefon - timp de 14 zile.
Ad-Extra3:
Citeste si
Coronavirusul creste stresul si ingrijorarile femeilor insarcinate in ceea ce priveste nasterea
Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog
Coronavirusul este un agent patogen redutabil și trebuie tratat cu respectul si grija care i se cuvine.
Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
→ autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte https://www.newscientist.com/
referinte: WebMd si Journal of Medicine, USA
https://www.nytimes.com/2020/03/27/health/
shielding-the-fetus-from-the-coronavirus.html
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII