Stiai ca este periculos sa speli carnea cruda de pui? Iata ce spun expertii

Stiai ca este periculos sa speli carnea cruda de pui? Iata ce spun expertii

Stiai ca este periculos sa speli carnea cruda de pui? Iata ce spun expertii

Tu speli carnea de pui? Experții ne avertizeaza sa nu spalam carnea de pui. Pentru ca pur si simplu, bacteriile periculoase nu pot fi indepartate de pe pui insa prin spalare le imprastiem in bucatarie. Iată de ce este atât de periculos!

• Deci are sens să clatim carnea de pui înainte de a o găti? Iata ce trebuie sa stii...

- vei citi:
Spălarea cărnii crude de pui crește riscul de intoxicații alimentare
Bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente
Sfaturi pentru prepararea cărnii

Cand am preluat stirea despre pericolul spalarii unui pui... am avut reactii de ne-incredere pe forumul Desprecopii. Multe mame au spus ca ele nu isi pot imagina de ce puiul nu trebuie spalat. Iata insa ce spun expertii in sanatate.

Spălarea cărnii crude de pui crește riscul de intoxicații alimentare

Un nou raport al Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) și al Universității de Stat din Carolina de Nord, SUA - susține ceea ce cercetătorii au știut de ceva vreme - spălarea cărnii crude de pui crește riscul de intoxicații alimentare.

Carnea crudă de pui este adesea contaminată de bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Bolile provocate de acești microbi neplăcuți, afectează 1 din 6 americani în fiecare an, conform CDC.

Problema este ca spălarea puiului crud nu elimină acești agenți patogeni - pentru asta este gătitul. Spălarea cărnii crude de pui permite ca aceste microorganisme periculoase să se răspândească, din cauza jetului de apă pe buretele de vase, faianță, blat de lucru sau pe ustensile.

Bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente

„Bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA pentru siguranța alimentelor, Mindy Brashears.

Cercetătorii au recrutat 300 de participanți pentru a pregăti o masă care implică copănele de pui și salată, împărțindu-i în două grupuri. Un grup a primit instrucțiuni pe e-mail cu privire la modul de preparare în condiții de siguranță a puiului, incluzând: a nu spăla carnea, prepararea cărnii crude pe un blat diferit și tehnici eficiente de spălare a mâinilor. Dar grupul de control a fost trimis să lucreze în bucătăriile de testare ale universității fără a primi aceste instrucțiuni.

Toți participanții au recunoscut că în trecut au spălat carnea de pui, invocând obișnuința, îndepărtarea bacteriilor sau pentru că un membru al familiei o face. Fără ca ei să știe, cercetătorii au "contaminat" carnea de pui cu o tulpină inofensivă, dar detectabilă de E. coli.

Instrucțiuni trimise prin e-mail s-au dovedit eficiente atunci când a fost vorba de spălarea puiului, 93% dintre cei care au primit instrucțiunile de siguranță nu și-au spălat puiul. Dar 61% din grupul de control au făcut-o și așa arătau chiuvetele lor chiar și după ce au crezut că le-au curățat:



Chiuveta „curățată” în lumina normală (stânga), aceeași chiuvetă sub lumină care dezvăluie contaminanții (dreapta) (Lisa Shelley / Universitatea de Stat din NC)

Din grupul care au spălat carnea, 26% au avut salata contaminată cu E. coli.

Dar cercetătorii au fost surprinși să constate cât de multe bacterii încă se răspândesc, chiar și atunci când oamenii evitau să-și spele puiul. Dintre persoanele care nu și-au spălat puiul, 20% au ajuns în continuare cu E. coli în salata lor.

Sfaturi pentru prepararea cărnii

Ei suspectează că acest lucru se datorează faptului că participanții nu au decontaminat corect mâinile, suprafețele sau ustensilele și sugerează următoarele sfaturi pentru prepararea cărnii:

pregătirea cărnii se lasă pentru ultimul moment, după alte alimente, cum ar fi fructe și legume;
folosiți un blat de tocat dedicat pentru carnea crudă;
nu spălați carnea crudă;
spălați-vă mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde între atingerea cărnii crude și orice altceva;
folosiți un termometru pentru a vă asigura că puiul este gătit la cel puțin 73 de grade Celsius (165 grade Fahrenheit) înainte de a-l consuma.

Spălarea sau clătirea cărnii crude de pui poate crește riscul pe măsură ce bacteriile se răspândesc în bucătărie.”, a avertizat Carmen Rottenberg, Administratorul Serviciului de Sănătate și Inspecție Alimentară al USDA. „Dar să nu te speli pe mâini timp de 20 de secunde imediat după manipularea alimentelor crude este la fel de periculos!

► Vrei sa gatesti ceva special din carne de pui? Citeste 14 retete cu piept de pui - rapide si altfel

Ad-Extra3:

Sarea, zaharul, grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

O ancheta uriasa facuta in industria alimentara se dovedeste a fi pe cat de inspaimantoare. Un jurnalist la New York Times, Michael Moss a petrecut trei ani si jumatate anchetand modul in care companiile gigant de produse alimentare obtin produse care ne pun in pericol sanatatea.

Iata cum zaharul, sarea si grasimile - substante care creeaza dependenta - sunt atent introduse in alimente ...

Despre sarea din alimente, cititi:

Semnal de alarma: sarea in exces afecteaza grav sanatatea copiilor!
Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale

Despre zahar, cititi:

Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare?
Zaharul face tumorile sa creasca mai repede
Greutatea din timpul sarcinii si zaharul, pot influenta greutatea si sanatatea copilului

Desprecopii.com
sursa:
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/never-wash-raw-chicken/
Experts Are Warning People Not to Wash Their Chicken. Here's Why It's So Dangerous

Toate drepturile rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII