Diareea și constipația la bebeluși - cum pot ajuta probioticele tranzitul intestinal

Diareea si constipatia la bebelusi - cum pot ajuta probioticele tranzitul intestinal

Diareea și constipația la bebeluși - cum pot ajuta probioticele tranzitul intestinal

Constipația și diareea la sugari pot fi motive de îngrijorare pentru părinți. Constipația poate fi tratată de obicei acasă sau cu sfatul medicului pediatru.

Dar, dacă un sugar are diaree care durează mai mult de 24 de ore, trebuie să te adresezi unui medic, deoarece ar putea avea o infecție bacteriană sau virală.

Constipația la bebeluși

Mulți părinți consideră că bebelușul lor este constipat dacă are mai puține scaune ca de obicei. Totuși, constipația nu este definită de frecvența scaunelor, ci de consistența lor și dacă provoacă durere sau sângerare. Bebelușul va geme sau se va încorda atunci când încearcă să elimine scaunul.

Nou-născuții care sunt alăptați exclusiv sunt foarte rar constipați. Constipația este mai frecventă la bebelușii hrăniți cu lapte formulă.

Dacă bebelușul tău întâmpină dificultăți în eliminarea unui scaun, încearcă să îi miști picioarele cât timp stă pe spate - ca și cum ar pedala o bicicletă - și să îi faci un masaj pe burtică.

Constipația la copii este o problemă pediatrică predominantă, greoaie și psihologică, al cărei tratament rămâne o provocare globală. Probioticele contribuie la refacerea echilibrului florei intestinale și pot fi o soluție naturală pentru bebelușii sau copiii care se confruntă cu simptome gastrointestinale (1) cum ar fi constipația, diareea sau disconfortul abdominal.

✅ Citeste Bebe e constipat? 5 sfaturi practice care pot schimba situatia

Probioticele sunt cunoscute sub numele de bacterii ne-patogene, care pot ajuta la echilibrarea populațiilor de bacterii prietenoase din intestine, oprind bacteriile rele să preia controlul.

S-a demonstrat (2) că micuții ce suferă de constipație au diferite tipuri de bacterii în scaunul lor, în comparație cu cei sănătoși, ceea ce sugerează că administrarea probioticelor ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor și reglarea tranzitului intestinal.

Diareea la bebeluși

Diareea la bebeluși se manifestă prin scaune foarte moi, lichide, uneori cu o frecvență mai mare decât în mod normal, fiind uneori asociată și cu vărsături. Poate exista chiar și mucus în scaun.

Diareea este adesea cauzată de o infecție bacteriană sau virală. Infecția este transmisă bebelușului prin alimente contaminate sau dacă există contact cu un scaun contaminat. Mai rar, diareea poate fi cauzată de sensibilitatea la un anumit aliment sau de o intoleranță. Diareea poate fi, de asemenea, un efect secundar al tratamentului cu antibiotice la unii copii.

Diareea poate fi foarte gravă la nou-născuți deoarece poate duce la deshidratarea rapidă. Dacă observi modificări ale scaunelor, discută cu medicul pediatru. Dacă bebelușul are diaree și vărsături, este cel mai probabil un semn de infecție. Dacă prezintă semne de deshidratare, cum ar fi gura uscată, mai puțin de șase scutece umede pe zi, ochii scufundați, o fontanelă scufundată sau pielea uscată, mergi de urgență la medic.

Citeste Deshidratarea la bebelusi este periculoasa - iata care sunt semnele si ce trebuie sa faci daca bebe are diaree

În timp ce modificările intestinale sunt frecvente la sugari, probioticele pot ajuta la reducerea simptomelor diareei. Acestea conțin bacterii lactice prezente în mod natural în microbiota intestinală a bebelușilor care ajută la echilibrarea microbiotei (3), ajutând la reducerea duratei și severității diareei și a disconfortului abdominal.

Ce fac probioticele pentru bebeluși?

Deoarece unele antibiotice distrug și bacteriile bune pe lângă cele rele, ne putem gândi la probiotice ca la niște soldați de rezervă - întăririle trimise pentru a aduna bacteriile bune și pentru a elimina bacteriile cauzatoare de boli. Acești soldați contribuie, de asemenea, la întărirea mucoasei intestinale, astfel încât bacteriile rele să nu se poată multiplica liber. Ei schimbă mediul intestinal, făcându-l mai echilibrat și, prin urmare, mai puțin prietenos cu bacteriile rele.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408016/
(2)https://www.reuters.com/article/us-probiotics-constipation/probiotics-may-help-babies-with-constipation-idUSTRE66057F20100701
(3) ​https://www.huffpost.com/entry/are-probiotics-good-for-b_b_11296364

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII