Ai gija ce spui copilului. Copiii asculta tot timpul iar ceaa ce le spunem poate avea un impact de durata
Cuvintele noastre, pozitive sau negative, pot rămâne în mintea copiilor zeci de ani.
Despre impactul pe care cuvintele părinților îl au asupra copiilor. Modul în care ne comportăm și cuvintele pe care le folosim sunt ceea ce învață de la noi.
- vei citi:
Din acea zi, avertismentul mamei a ramas în mintea mea pentru totdeauna
Ca adulți, este posibil să spunem anumite lucruri copiilor, pentru că vrem să fie în siguranță
Acest lucru este valabil și pentru modul în care tratăm copiii
Concluzia este că cei mici ne ascultă tot timpul
Din acea zi, avertismentul mamei a ramas în mintea mea pentru totdeauna
Când aveam vreo 7 ani, mama m-a avertizat în legatură cu produsele din carne de porc... și anume: carnea de porc trebuie să fie gătită complet, deoarece, chiar și un pic de roz în carnea gătită, crește riscul de Trichineloză - o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic...
Atunci nu știam ce este Trichineloza, cu toate acestea, mi-a fost descrisă ca o boală teribilă pe care nu am vrut să o fac. Când ai 7 ani și auzi cuvintele „boală teribilă”, este suficient, nu ai nevoie de niciun alt avertisment.
Acest avertisment clar al mamei mele s-a lipit de mine în acea zi. Nu a trecut un moment în viața mea când am mâncat un produs din carne de porc înainte de a verifica dacă a fost gătit bine! Cu câțiva ani în urmă (când aveam o vârstă mijlocie) mâncam cina la casa unui prieten, unde se servea carne de porc. Și... avea ceva roz în ea. M-am speriat! I-am explicat gazdei noastre și celorlalți invitați la cină pericolul care era clar prezent în acel preparat. Am insistat că acea carne trebuie gătită în continuare și m-am simțit mândru de mine pentru că am salvat pe toată lumea cu conștientizarea mea rapidă și conștientă.
Abia după ce m-am întors acasă în acea seară am decis să văd câte persoane fac efectiv trichineloză. Am verificat Google și am descoperit că în anul în care s-a întâmplat acest lucru au existat mai puțin de 100 cazuri în întreaga lume.
Citeste si De ce are copilul fobii: cauze care stau la baza fricilor copilariei
Motivul pentru care vă povestesc asta, este impactul pe care cuvintele părinților îl au asupra copiilor
Avertismentele ocazionale pot părea ca niște chestiuni de viață și de moarte pentru mintea unui copil. Știu că mama încerca să mă protejeze de o boală care poate a fost mai periculoasă acum 50 de ani.. ideea este, cât de puternice sunt aceste mesaje și impactul de durată pe care îl au!
Ca adulți, este posibil să spunem anumite lucruri copiilor, pentru că vrem să fie în siguranță
Putem exagera sau putem face ca lucrurile să pară mai periculoase decât sunt de fapt. Până la urmă, vrem ca cei mici să ia în serios ce le spunem. Cu toate acestea, putem, de asemenea, să provocăm frică unui copil, frică ce o va purta cu el tot restul vieții.
Ad-Extra3:
Acest lucru este valabil și pentru modul în care tratăm copiii
Cuvinte clare; lipsa de compasiune; lăsându-ne conduși de emoții pe nedrept; toate acestea sunt comportamente care pot afecta negativ copiii, deoarece ei observă și absorb tot. Chiar și atunci când copiii sunt sfidători, ei ar putea să interiorizeze cuvintele noastre de frustrare și furie.
Modul în care ne comportăm și cuvintele pe care le folosim sunt ceea ce învață de la noi. Aceste comportamente interiorizate timpurii pot avea impact asupra imaginii de sine și pot fi în cele din urmă modul în care își vor trata propriii copii și parteneri. Acesta este motivul pentru care este atât de important să fim atenți cum vorbim cu copiii - deoarece putem modela comportamente pozitive sau chiar negative.
Concluzia este că cei mici ne ascultă tot timpul
Fie că îi lăudăm, îi disciplinăm sau îi certăm, le modelăm modul în care comunică adulții. Cu cât suntem mai conștienți că absoarbe ceea ce-i spunem, cu atât suntem mai respectuoși și atenți cu privire la modalitățile prin care comunicăm cu ei.
Citeste in continuare Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forumuri dedicate psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII