Diversificarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida? Iata care sunt semnalele si sfaturile actuale

Diversificarea -  Este bebelusul pregatit pentru hrana solida? Iata care sunt semnalele si sfaturile actuale

Diversificarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida? Iata care sunt semnalele si sfaturile actuale

Cand incepem diversificarea alimentatiei bebelusului? Cand stim ca bebe ste pregatit pentru alimentele solide?

Unii parinti pot fi tentati sa cedeze rudelor, iar uneori propriilor mame, care spun „Da-i copilului niste mancare adevarata, nu vezi ca e flamand?“ sau „Laptele de la san nu-i ajunge, are nevoie de mancare adevarata“. De altfel, bebelusul dumneavoastra poate avea 3 sau 4 luni cand veti incepe sa simtiti ca ar avea nevoie de „ceva mai mult“ decat formula sau laptele de la san. Poate incepe sa se trezeasca mai des noaptea sau sa manance mai des decat „de obicei“, iar dumneavoastra va intrebati daca este necesara introducerea alimentelor solide.

→ Iata sfatul de la Desprecopii si recomandarile Academiei Americane de Pediatrie din 2022.

- despre diversificarea alimentatiei bebelusului si intrebarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida - veti citi:
Intre 3-5 luni, bebelusul are un puseu de crestere
Cand exista o presiune de a da bebelusului mancare
Pana la ce varsta este recomandata alaptarea exclusiva a bebelusului
Alaptarea - scut impotriva alergiilor bebelusului
Cand este pregatit bebelusul pentru alimente solide
Sfatul Desprecopii - cu privire la diversificare
Copilul va dormi toata noaptea daca incepem diversificarea?
Urmariti evolutia bebelusului si nu sfaturile binevoitorilor
Bunicii bebelusului insista ca are nevoie de „mancare adevarata“
Semne care pot arata ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii
Pana la ce varsta este recomandata alaptarea
Diversificarea: ghidul mamicilor


Intre 3-5 luni, bebelusul are un puseu de crestere

Pentru inceput, e important de a tine cont ca pe la 3-5 luni se produce un puseu de crestere. Bebelusul ar putea incepe sa se trezeasca mai des sa manance in timpul noptii si ar putea incepe sa manance non-stop asa cum facea cand era nou-nascut. Acest puseu de crestere explica adesea foamea mai mare a bebelusului si nu ar trebui sa fie considerat un semn ca bebelusul ar avea nevoie si de alimente solide in alimentatia lui!

 de citit pe larg: Puseul de crestere al bebelusului

Oferiti-i bebelusului mese mai dese si/sau lapte cu biberonul, nu alimente solide; veti vedea ca intr-o saptamana sau doua, bebelusul depaseste puseul de crestere si reincepe sa se hraneasca „normal“.

Cand exista o presiune de a da bebelusului mancare ...

Auzim des la Desprecopii: Prietena mea a inceput de mult sa-i dea bebelusului alimente solide – Eu de ce n-as face-o?

Multi parinti spun ca pediatrii lor, mame sau soacre depasite - au proclamat ca pot incepe introducerea alimentelor solide (de obicei cereale) la 4 luni. Atentie, este inca posibil ca unii medici pediatri de moda veche sa spuna „introduceti alimente solide cand copilul are 4 luni“ deoarece aceasta a fost regula timp de multi ani - dar daca auziti asta de la medicul pediatru, mai bine sa il schimbati pentru ca e depasit.

In Romania exista si azi medici pediatri care recomanda inceperea diversificarii de la 6 saptamani, chiar si cu suc de portocale. Problema este ca multi pediatri nu sunt experti in nutritie pediatrica, iar multi dintre ei nu sunt la curent cu recomandarile Organizatie Mondiale a Sanatatii!

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea exclusiva a bebelusului?

Academia Americana de Pediatrie  (AAP) recunoaste ca nu exista reguli stricte privind varsta diversificarii (a introducerii alimentelor solide) bebelusului. Totusi, AAP, impreuna cu CDC (Center for Disease Control SUA) si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda insistent alimentarea exclusiva la san si/sau cu formula (lapte praf pentru sugari) pana cand bebelusul stă singur in funduleț. Acestea sunt recomandarile actuale ale Academiei Americane de Pediatrie: Inceperea diversificarii alimentatiei bebelusului - recomandarile AAP cu update de 2022

Ad-Extra3:

Alaptarea - scut impotriva alergiilor bebelusului

Alaptarea asigura o expunere nutritionala optima si, printre altele, poate scuti bebelusul de alergii. Alte studii au aratat ca tractul gastrointestinal al unui bebelus nu este sau poate sa nu fie destul de matur pentru a digera bine si a utiliza corespunzator alimentele solide inainte de 6-8 luni de viata!

de citit pe larg: Alergiile la bebelusi

Cand este pregatit bebelusul pentru alimente solide?

Studiile au aratat ca bebelusii sunt foarte diferiti in privinta momentului cand sunt pregatiti sa primeasca alimente solide. Unii bebelusi par pregatiti la 4 luni, in timp ce altii nu dau semne ca ar fi pregatiti pana pe la 6 sau 7 luni. Numai fiindca bebelusul prietenei a inceput sa manance hrana solida la 4 luni, nu inseamna ca ar trebui ca bebelusul dumneavoastra sa faca la fel.

diversicarea bebelusului


Tineti cont ca semnele „exterioare“ ca ar fi gata de diversificare nu inseamna neaparat ca sistemul digestiv al bebelusului este matur si pregatit! Ar trebui sa discutati cu atentie despre inceperea diversificarii impreuna cu pediatrul copilului. Acestea sunt recomandarile actuale ale Academiei Americane de Pediatrie: Inceperea diversificarii alimentatiei bebelusului - recomandarile AAP cu update de 2022

Sfatul Desprecopii - cu privire la diversificare

Daca pediatrul insista sa incepeti diversificarea la 4 luni, rugati-l sa va explice avantajele diversificarii timpurii. S-ar putea sa va surprinda faptul ca raspunsul nu este bazat pe argumente stiintifice!

Si nu uitati, NU TREBUIE sa incepeti introducerea altor alimente numai pentru ca asa a sugerat pediatrul! Numai dupa ce ati discutat amanuntit cu pediatrul avantajele si dezavantajele introducerii alimentelor solide, veti putea sa va dati mai bine seama cand ar trebui sa incepeti sa-i dati bebelusului alimente solide.

Copilul va dormi toata noaptea daca incepem diversificarea?

Unii parinti cred ca daca incep „de timpuriu“ diversificarea, inseamna ca bebelusii vor incepe sa doarma toata noaptea. Pe masura ce bebelusul creste, obiceiurile sale de somn si de alimentatie se schimba continuu.
Perioada in care unii parinti incep sa dea copiilor alimente solide coincide aproximativ cu cea in care bebelusul poate incepe sa doarma intervale mai lungi de timp. Aceasta este o evolutie naturala in cadrul cresterii copilului si adesea coincide cu introducerea timpurie a alimentelor solide. Aceasta coincidenta intretine mitul periculos conform caruia diversificarea timpurie va ajuta bebelusul sa doarma„toata noaptea“.

Pentru a detalia aceasta explicatie, sa ne amintim ca intre 6 si 8 luni, bebelusul isi reia adesea obiceiul de a se trezi peste noapte pentru inca o masa. Pana atunci, bebelusul a primit deja alimente solide si se pare ca acestea nu-l mai ajuta sa doarma toata noaptea.

In realitate, bebelusul trece prin alt puseu de crestere si se poate trezi din nou in timpul noptii pentru mai multe mese, indiferent cat de diversificat ii este meniul! Acest lucru este de fapt „normal“ si este posibil ca bebelusul sa se trezeasca din nou in timpul noptii pentru a manca mai des, chiar daca mananca si alimente solide! Despre Somnul bebelusului pe larg aici.

Secretul unui somn mai lung al bebelusului de citit: Secretul unui somn mai lung al bebelusului

Urmariti evolutia bebelusului si nu sfaturile binevoitorilor

Cel mai bun sfat pe care il puteti primi cand luati in considerare inceperea diversificarii pentru bebelus este, „Urmariti evolutia bebelusului, nu calendarul!“. Acest lucru este adevarat si pentru sugarii hraniti natural si pentru cei hraniti cu formula.

Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Graficele de crestere: un bun indicator al sanatatii copilului

Graficele de crestere sunt una din primele griji care iti obsedeaza viata de mamica, dupa ce comoara a ajuns acasa. Creste sau nu creste? Ia sau nu in greutate? Ia suficienta? E bine? ...

Pediatrii si medicii de familie folosesc un grafic de crestere special pentru a controla progresul copilului. Fiecare dintre noi isi da seama ca exista o mare diferenta intre greutatea si inaltimea copiilor "normali". Graficele de crestere au fost dezvoltate din informatile obtinute in urma masurarii si cantaririi a mii de copii. Cititi pe larg Grafice de crestere a bebelusului.

Bunicii bebelusului insista ca are nevoie de „mancare adevarata“

Unii parinti pot fi tentati sa cedeze rudelor, iar uneori propriilor mame, care spun „Da-i copilului niste mancare adevarata, nu vezi ca e flamand?“ sau „Laptele de la san nu-i ajunge, are nevoie de mancare adevarata“.

Trebuie sa va amintiti ca „mancarea adevarata“ este chiar laptele de la san si/sau formula, iar acestea contin toti nutrientii importanti de care are nevoie un copil pentru a se dezvolta bine! In special laptele de mama si/sau formula vor fi suficiente pentru a sustine nevoile nutritionale ale bebelusului dumneavoastra chiar pana la varsta de 1 an!

80 de sfaturi si invataturi de la babe de citit: 80 de sfaturi si invataturi de la babe

Iata cateva „semne“ care pot arata ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii:

    Pierderea reflexului de supt al limbii (care ii permite bebelusului sa bea si sa inghita lichidele cu usurinta; avand inca reflexul, bebelusul pur si simplu va „suge“ alimentele solide de orice fel care i se dau)
    Capacitatea de a va arata ca este satul dupa o „masa“, prin semne ca intoarcerea capului cand i se da biberonul sau sanul. Acest lucru este important pentru ca bebelusul este capabil sa ajusteze singur cantitatea de hrana pe care o mananca si il impiedica sa manance prea mult din greseala in cazul in care parintii ar continua sa-l hraneasca, gandindu-se ca ii este inca foame.
    Capacitatea de a sta ridicat si de a-si tine capul fara ajutor.
    Interesul fata de mancare (exista o disputa in privinta acestui lucru, deoarece un copil de 4-6 luni incearca sa bage in gura orice!)
    Dublarea greutatii de la nastere
    Trezirile frecvente in toiul noptii dupa ce isi facuse deja un program stabil de somn in timpul noptii. Acesta poate sa nu fie cel mai bun indicator ca bebelusul este gata de a primi alimente solide! Tineti cont ca de obicei bebelusul are pusee de crestere la 3-4 luni, la 6-7 luni si pe la 9-10 luni. Bebelusul se poate trezi nopatea si din alte motive, cum ar fi o boala sau durerile de gingii.

 Cititi si: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pana la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :). Acestea sunt recomandarile actuale ale Academiei Americane de Pediatrie: Inceperea diversificarii alimentatiei bebelusului - recomandarile AAP cu update de 2022

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentației Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

 

Diversificarea: ghidul mamicilor:

La 5 luni unii bebeluși pot incepe să pape și altceva decat doar lapte. Ce cum și cand - sfatul pediatrului

La 5 luni unii bebeluși pot incepe să pape și altceva decat doar lapte. Ce cum și cand - sfatul pediatrului

Diversificarea bebelusului este o noua etapa in alimentatia sa si in acelasi timp o calatorie lenta in lumea gusturilor adevarate. De obicei, aceasta începe între 4 și 6 luni,…

Diversificarea bebelușului: un GHID de reguli și rețete pentru fiecare lună

Diversificarea bebelușului: un GHID de reguli și rețete pentru fiecare lună

Diversificarea alimentației bebelușului este un pas semnificativ atât pentru bebeluș, cât și pentru părinții săi, implicând tranziția…

Oul în alimentația bebelușului: cum și cand - și retete cu ou pentru bebeluși

Oul în alimentația bebelușului: cum și cand - și retete cu ou pentru bebeluși

In jurul varstei de 6 luni, medicii pediatri sunt de parere ca bebelusul este pregatit pentru un aliment nou: oul. Desi un ou nu cantareste mai mult de 60 grame, oul este un aliment plin de …



10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase

10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase

Piureurile pentru bebelusi - facute in casa - sunt cea mai sanatoasa papica pe care o putem oferi bebelusului. Ingrijorarea crescanda referitoare la alimentele pe care le dam bebelusuilor nostri ne…

CARNEA in alimentația bebelușului: CÂND, de care, CÂT și CUM - cel mai recente recomandari de la Academia de Pediatrie

CARNEA in alimentația bebelușului: CÂND, de care, CÂT și CUM - cel mai recente recomandari de la Academia de Pediatrie

Academia Americană de Pediatrie recomandă introducerea cărnii în alimentația bebelușului în jurul vârstei de 5-6 luni. Aceasta reprezintă o schimbare…

Biscuiti de casa pentru bebelusi: 3 retete super sanatoase si usor de facut

Biscuiti de casa pentru bebelusi: 3 retete super sanatoase si usor de facut

In jur de 7-8 luni, cand bebelusului este in plin proces de aparitie a dintilor ... incearca sa se calmeze rozand orice :)Iata cateva retete de biscuiti pentru bebelusi care merita incercate:

Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine:

Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

autor: Milena Sadova Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Material updatat cu recomandarile pentru diversificare ale Academiei Americane de Pediatrie 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII