Slujba pentru botezul bebelusului se poate face in aer liber? Iata ce stim

Slujba pentru botezul bebelusului se poate face in aer liber? Iata ce stim

Slujba pentru botezul bebelusului se poate face in aer liber? Iata ce stim

Slujba pentru botezul bebelusului se poate face in aer liber?  - e o intrebare foarte actuala in conditiile in care cu totii vrem sa evitam spatiile inchise.

Botezul curăță sufletul unei persoane de păcatul strămoșesc și de toate păcatele de până atunci. Taina botezului și a Mirungerii aduce mare fericire familiei creștine ortodoxe, deoarece, odată botezat, un copil poate începe viața în credința creștină ortodoxă, ca membru al Bisericii.

- veti citi:
La ce vârstă trebuie botezat un copil?
Acceptarea și recunoașterea botezului
Pot să îmi botez copilul în aer liber?
Botez in rit ortodox: traditii si detalii de ritual

La ce vârstă trebuie botezat un copil?

În mod ideal, un copil ar trebui să fie botezat între 4 și 12 luni. Dacă nu există o problemă iminentă de sănătate, un copil nu este botezat înainte de a primi binecuvântarea de 40 de zile, când mama și pruncul vin la biserică. Rugăciunile pe care preotul le citește mamei au în vedere primirea de ea a Sfintei Împărtășanii, de pregătire a Sfântului Botez și de îmbisericire a copilului. Astfel nou-născutul este dăruit Lui Dumnezeu, așa cum Maica Domnului și Iosif au adus pe Pruncul Iisus la Templu, la 40 de zile de la naștere. Biserica ortodoxă încurajează botezurile celor foarte mici în caz că, Doamne ferește, există o tragedie.

Nu există o limită de vârstă la momentul în care un copil sau adult poate fi botezat. Biserica ortodoxă întâmpină pe oricine în biserică la orice vârstă. Ceremonia scufundării va fi ajustată în funcție de vârsta copilului sau a adultului, astfel încât să fie adecvată.

Conform regulilor transmise de Biserica Romana la 15 mai 2020,

Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununiei se vor săvârşi în lăcaşul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi (slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi   naşii). Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La   Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii).

Deci, varianta de desfasurare a slujbei botezului in aer liber este mult mai buna - cu conditia respectarii distantarii de 2 metri intre persoane.

Acceptarea și recunoașterea botezului în aer liber

Potrivit orthodoxwitness.org, Biserica nu recunoaște niciun botez ca fiind „valid”, dacă este săvârșit în afara ei. Cu toate acestea, la ore, locuri și circumstanțe speciale, la discreția unui episcop sau a unui sinod al episcopilor, Biserica acceptă un botez care seamănă mai mult sau mai puțin cu cel desfășurat în interior. Acceptarea nu este preocupată de „validitatea” sau recunoașterea botezurilor efectuate în afara ei, concepte care sunt străine de terminologia și practica ei.

Din cauza ecumenismului predominant, aproape că a devenit un articol de credință că orice botez efectuat, fie în interiorul sau în afara Bisericii Ortodoxe, este un botez valabil (atât timp cât este săvârșit invocând numele Sfintei Treimi).

Pot să îmi botez copilul în aer liber?

Adesea, parintii isi pun aceasta intrebare, mai ales cei care isi doresc un botez in lunile vara cand vremea este prielnica si pot fi inconjurati de natura, deoarece Dumnezeu este peste tot, nu-i asa? Nu doar in Biserica.

Suntem curiosi cati dintre voi si-au botezat copilasii in aer liber si cum a decurs acest eveniment unic si minunat?

Ad-Extra3:

Pana atunci, membrele din comunitatea Desprecopii ne impartaesc opiniile lor:

"Luna viitoare o botezam pe Mara si am fi vrut sa o botezam in aer liber, sa vina preotul cu toate cele necesare. Nu m-am gandit ca va fi o problema... eu si frate-meu suntem botezati acasa, ai nostri sunt cununati acasa... Azi am aflat ca nu se poate si trebuie mers in audienta banuiesc ca la arhiepiscop... ... mi se pare cam mare tam-tam, dar tot in aer liber mi-as dori s-o botez.... aveti vreo alta sugestie?" (andrushka)

"Hai sa presupunem ca obtii aprobarea. Daca in ziua respectiva e o canicula cumplita, cu 40 grade celsius la umbra sau, dimpotriva, e cod galben/portocaliu de vijelie/grindina sau mai stiu eu ce alte fenomene meteo ? ce faci cu invitatii, cu copilasul ? unde se vor adaposti de canicula/vijelie ?
Si vine preotul cu cristelnita, cu icoane, carti, mir, samd ? cred ca va complicati inutil.

Dar e foarte frumos ce ti-ai propus sa faci, veti ramane cu amintiri deosebite. sa speram ca vremea o sa fie de partea voastra. si sa va distrati pe cinste!" (CorinaDani)

"Fetelor eu pe 28 adica simbata o sa botez un baietel in aer liber eu locuiesc in Grecia cea ce nu inteleg eu in Romania este ce spune preotul:daca nu esti cunnat la biserica nu poti cucnuna daca nu esti cununat nu poti boteza vrau sa va spun ca aici te poate cununa o singura persoana poate boteza oricine un copil fara nici o conditie de unde or scoate preoti roamini regulile astea numa Dumnezeu stie pina la urma fiecare face cea ce viseaza" (Amaliaro)

"Botezul nepotelului meu s-a tinut pe pajiste... a venit preotul cu tot ce i-a trebuit. Nu stiu cat de mult l-au cautat pana l-au gasit dar de putut s-a putut...." (madadum).

Botez in rit ortodox: traditii si detalii de ritual

Ca popor crestin, romanii isi boteaza copiii in primele luni de viata – daruindu-le astfel prima taina sfanta. Este adevarat insa ca dupa 1989 – mai ales – romanii s-au imprastiat in toate zarile pamantului – constituind un complex de credinte. Marea majoritate a famillilor romanesti din diaspora si-au pastrat credinta ortodoxa si isi boteaza copiii dupa datina romaneasca. Famillile mixte au de ales – dupa credinta dominanta a casei – sau – de ce nu? – pot sa expuna copilul la ambele credinte – dandu-i posibilitatea de a-si alege mediul spiritual mai tarziu. Intr-o lume in care globalizarea este o tendinta generala – indiferent de religia pe care i-o impunem copilului din primele luni de viata – sa nu uitam ca cel mai important este sa il crestem intr-un spirit tolerant, umanist si deschis.

Botezul bebelusului: cele mai frecvente intrebari si raspunsuri

Odata ce va ganditi ca trebuie sa planificati botezul micutului, veti avea si o groaza de intrebari de adresat: ce fac parintii si nasii la botez, cum organizezi petrecerea, se iau sau nu cadouri nasilor, etc. Iata raspunsul la intrebarile tale aici:

Tipareste / editeaza propria lista cu lucruri necesare pentru botez!  Apasa pe buton:

 

 Forum de discutii:

Botezuri, petreceri pentru copii, taiatul motului.

Botezuri, petreceri pentru copii, evenimente, sarbatori!
Sa nu uitam sa sarbatorim momentele fericite!

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII