Botezul bebelusului: cand anume trebuie botezat bebelusul?

Botezul bebelusului -  cand anume trebuie botezat bebelusul?

Botezul bebelusului: cand anume trebuie botezat bebelusul?

Botezul bebelusului: cand anume trebuie botezat bebelusul? Pana la ce varsta? Exista zile ale anului cand nu se pot face botezuri?

Odata cu nasterea bebelusului, multi parinti incep planificarea botezului sau. Prima intrebare este de la ce varsta se poate boteza bebelusul.

veti citi
Bebelusul poate fi botezat dupa ce implineste varsta de 40 de zile
În ce zile NU se poate face botezul bebelusului?
În ce perioadă a anului e mai bine să se facă botezul?
Botezul bebelusului: cele mai frecvente intrebari si raspunsuri
Botezul ortodox de la A la Z

Bebelusul poate fi botezat dupa ce implineste varsta de 40 de zile

Odata cu nasterea bebelusului, multi parinti incep planificarea botezului sau. Prima intrebare este de la ce varsta se poate boteza bebelusul.

In cazul religiei ortodoxe, preoții recomandă ca botezul să se facă oricând după ce trec 40 de zile de la naștere, la 2, 3 sau 4 luni, de preferință nu mai târziu. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Exista un mit care spune ca bebelușii cu vârsta de 2 luni sau mai mult tind să plângă mai des și să fie mai agitați în timpul slujbei de creștinare, pe când cei mai mititei sunt de obicei mult mai liniștiți. Explicația este logică: la vârsta de 2 luni copilul devine mai zburdalnic, percepe mai multe culori, tresare la zgomotele din preajmă, iar slujba de botez, cu sunetele amplificate de spațiul bisericii, multitudinea de voci și de culori, blitz-urile aparatelor de fotografiat vor constitui pentru el o serie de senzații cu care nu este obișnuit și îi provoacă agitație.

Citeste detaliile botezului ortodox aici Botezul copilului: traditii si obiceiuri ortodoxe

În principiu, Biserica Ortodoxă recomandă ca botezul copilului să se facă, pe cât posibil, cât mai curând după venirea sa pe lume. Cu cât mai repede intră pruncul în rândul membrilor Bisericii, cu atât mai bine, fiindcă prin taina botezului copilul intră în relație cu Duhul Sfânt, iar ”Roada Duhului este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândeţea (…).” (Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel, 5:22-23).

Conform Evangheliei, însuși Isus a fost botezat în a opta zi de la naștere: ”Când a venit ziua a opta, în care trebuia tăiat împrejur Pruncul, i-au pus numele ISUS, nume care fusese spus de înger înainte să fi fost El zămislit în pântece.” (Evanghelia după Luca, 2:22). Teologii interpretează simbolic cifra opt, deoarece săptămâna durează șapte zile, iar cea de-a opta devine astfel ziua care le cumulează pe toate cele ce vor urma, ca semn al veșniciei divine.

În zilele noastre, a devenit un obicei ca acest ritual să fie cumulat cu rânduiala din prima zi sau cu slujba de botez.

În ce zile NU se poate face botezul bebelusului?

Botezul poate fi făcut în absolut orice zi din an. Petrecerea de botez însă, nu poate avea loc în zilele de post sau în anumite zile de sărbători religioase. În zilele de post nu se fac petreceri, deoarece postul trebuie să fie o perioadă de smerenie. Dacă dorești ca după slujba de creștinare să organizezi o petrecere, atunci alege o zi de frupt, cu dezlegare la toate mâncărurile și vă puteți veseli în voie cu toții, mai ales că botezul este în sine motiv de bucurie pentru familie și apropiați.

Perioadele de post și zilele de sărbătoare când NU se fac petreceri de botez:

Întâmpinarea Domnului
începând din săptămâna cu lăsata secului de carne
în Postul Sfintelor Paști
în Săptămâna Luminată
de Înălțarea Domnului
de Rusalii
în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
în Postul Adormirii Maicii Domnului
de Adormirea Maicii Domnului
de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
de Nașterea Maicii Domnului
de Înălțarea Sfintei Cruci
în Postul Nașterii Domnului
de la Nașterea Domnului până la Botezul Domnului

Preoții nu recomandă botezul copilului înainte de scurgerea celor 40 de zile necesare reintrării mamei în biserică, pentru că mama este cea care-l aduce pe prunc în Casa Domnului, unde va fi preluat de îndrumătorii spirituali, nașii. Cu excepția cazurilor de urgență, când botezul poate fi făcut imediat după naștere (dacă starea de sănătate a copilului este precară), botezul trebuie programat după cea de-a patruzecea zi de la naștere, astfel încât și mama să poată participa.

În ce zi a săptămânii este cel mai bine să se facă botezul?

Preoții spun că botezul poate fi făcut în orice zi, nu doar din săptămână, ci și din an, dar dacă îi întrebi care ar fi ziua ideală, ei recomandă ca botezul să se facă duminica, după sfânta Liturghie, când slujba de creștinare a bebelușului tău va fi însoțită și de rugăciunile celorlalți credincioși aflați în biserică.

Vezi aici cu decurge botezul pas cu pas Botezul bebelusului pas cu pas

Ad-Extra3:

În ce perioadă a anului e mai bine să se facă botezul?

Preoții vă încurajează să programați botezul în orice zi din an, în orice sezon. Dacă doriți ca după slujbă să organizați petrecerea de botez, atunci va trebui însă să alegeți o zi de frupt, cu dezlegare la toate mâncărurile.

Unii părinți evită să facă botezul pe durata iernii, temându-se ca bebelușul să nu răcească. Preoții vă asigură că nimic rău nu i se va întâmpla copilului din cauza slujbei de botez, care se desfășoară sub semnul ocrotirii divine, iar simplul fapt că vă temeți de așa ceva, denotă lipsă de credință în Dumnezeu. Dincolo de aceste aspecte, gândește-te că bebelușul nu va sta complet dezbrăcat decât câteva clipe, că scufundarea în cristelniță se face în apă cu o temperatură rezonabilă, iar preotul va avea grijă ca totul să se desfășoare cât mai bine pentru copilaș și toți cei prezenți.

Botezul bebelusului: cele mai frecvente intrebari si raspunsuri

Odata ce va ganditi ca trebuie sa planificati botezul micutului, veti avea si o groaza de intrebari de adresat: ce fac parintii si nasii la botez, cum organizezi petrecerea, se iau sau nu cadouri nasilor, etc. Iata raspunsul la intrebarile tale aici:

Tipareste / editeaza propria lista cu lucruri necesare pentru botez!  Apasa pe buton:

 

 Forum de discutii:

Botezuri, petreceri pentru copii, taiatul motului.

Botezuri, petreceri pentru copii, evenimente, sarbatori!
Sa nu uitam sa sarbatorim momentele fericite!

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020
Am preluat o serie de informatii de pe site-ul andini.ro

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII