Bebelusul își suge degetul? Iată de ce o face și de NU trebuie să intervii

Bebelusul isi suge degetul? Iata de ce o face si de nu trebuie sa intervii

Bebelusul își suge degetul? Iată de ce o face și de NU trebuie să intervii

Bebelușul iși suge degetul? Ei bine, bebelușii au inceput acest lucru inca din burtica mamicii, in timpul sarcinii. De ce? Pentru ca bebelușului nu este doar pentru mancare ci și pentru explorare...

• Iată de ce o face si de nu trebuie să intervii

veti citi
Bebe isi suge degetul? Iata de ce
Bebelusii sug orice care le ajunge in apropiere pentru ca o fac inca din burtica mamei
De ce isi sug bebelusii degetul ca sa adoarma?
Suptul degetului poate poate provoca probleme?

Bebe isi suge degetul? Iata de ce

Daca bebelusul tau isi suge degetul, e posibil sa te intrebi de ce o face. Sau poate chiar erti ingrijorata ca si-ar putea forma un obicei care ii poate afecta dentitia (cand acestia or sa iasa).

Ei bine, nu te mai ingrijora si lasa-l sa se bucure de degetelele lui. Nu exista dovezi ca suptul degetului mare, daca se opreste pana la varsta de 5 an - afecteaza aliniamentul dintilor permanenti.  Studiile arata ca aproape 80% dintre copii renunta la suptul degetului nana la varsta de 5 ani, 95% pana la varsta de 6 ani - de obicei singuri.  Cei care recurg la acest obicei pentru a reusi sa adoarma sau sa se linisteasca in momebte stresante, renunta la suptul degetelului mai greu insa.

Bebelusii sug orice care le ajunge in apropiere pentru ca o fac inca din burtica mamei

Bebelusii sug cam tot ce le e la indemana - de la propriul degetel mare si chiar degetul mamicii, si chiar si umarul lui mami daca are ocazia.

De ce isi sug bebelusii degetul ca sa adoarma?

Mai intai de toate, nu e usor sa fii bebelus pentru ca de fiecare data cad te prinzi de ceva care iti ofera linistire si satisfactie, cineva ti-l ia. (ah mami)

De fapt, aproape toti bebelusii isi sug degetele in primul an de viata - si de fapt, au inceput acest lucru inca din burtica mamicii, in timpul sarcinii. De ce? Pentru ca gura bebelusului nu este doar pentru mancare ci si pentru explorare - si pregateste-pe pentru ca atunci cand incepe sa mearga in patru labute prin casa, isi va pune totul in gurita (asa ca mare atentie).


ecografie - cu bebe sugandu-si degetelul

Inca din burta mamicii, bebe isi duce degetele in gurita, mai intai din pura intamplare, dar descopera ca acest lucru ii da satisfactie si il linisteste. In curand, bebe va sta cu degetul in gura permanent...
Si asta nu se termina, pentru ca la un moment dat, bebelusul incepe sa prefere doua degetele si mai apoi bebe incearca sa suga din pumn (mai ales in perioada eruptiei dentare).

Citeste si Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii

Ad-Extra3:

Suptul degetului poate poate provoca probleme?

În perioada bebelusiei, suptul degetului nu este o problemă. De fapt, îți oferă tie ca părinte un pic de spațiu de respirație pentru a desfășura alte activități. Există unele concepții greșite, cum ar fi credința că suptul cu degetul mare poate provoca dizabilități de vorbire. Aceasta nu este altceva decât un mit - fără fapte care să il  dovedească.

Cu toate acestea, suptul cu degetul mare devine o problemă mai târziu pe măsură ce dinții de lapte ai copilului încep să cadă. Unul dintre efectele de supt cu degetul mare include potențialul său de a întrerupe alinierea corectă a dinților. De asemenea, poate duce la o fixare orală mai târziu în viață, în cazul în care acestea pot înlocui degetul mare cu țigări, alcool sau mâncare cu chef.

Deci ce e mai bine, suptul degetului sau suzeta? Iata mai jos argumentele pro și contra asociate celor două abordări utilizate de părinți pentru a controla sugerea degetelor bebelușului:

Suptul degetului:

- Intotdeauna accesibil
- Insa daca e continuat dupa 3 ani poate afecta dentitia
- Poate da  dependența emoțională
- Bebe adoarme mai rapid în comparație cu suzeta

Suzeta

- poate interfera cu alaptarea
- poate provoca infecții ale urechii, deoarece deschide tuburile auditive
- da parintilor un anume control
- Suptul suzetei reduce riscul de sindrom de moarte subită la sugari - vezi detalii aici Suzeta poate salva viata bebelusului

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate Desprecopii 2022
referinte Stomatologia Pediatrica SUA 2019, WEBMD 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII