Sindromul inflamator pediatric multi-sistem - posibil legat de COVID-19 - o alerta pentru parinti
Spitalele din Italia înregistrează o creștere de 30 de ani a copiilor internați pentru afecțiuni inflamatorii rare - cu 80% dintre cei care au testat pozitiv pentru coronavirus - sugerează că bolile sunt legate.
Aceasta afectiune - denumită sindrom inflamator pediatric multi-sistem, posibil de a avea o legatura directa cu COVID-19, poate ataca mai multe organe, poate afecta funcția cardiacă și poate slăbi arterele cardiace.
Spitalele din Italia înregistrează o creștere a numarului de copii internați pentru afecțiuni inflamatorii rare - cu 80% dintre cei care au testat pozitiv pentru coronavirus - sugerează că bolile sunt legate
În Lombardia, Italia, în ultimii 5 ani, 19 copii au fost internați la un spital cu sindrom inflamator cu simptome asemănătoare cu boala Kawasaki - insa in perioada 18 februarie 2020 - 20 aprilie 2020, 10 copii au fost admiși cu aceleași simptome, cum ar fi erupția corporală completă
80% din cele 10 testate pozitiv pentru coronavirus și 60% au avut complicații mai severe, cum ar fi probleme cardiace
Cercetătorii spun că aceasta este o dovadă că aceasta inflamatie misterioasă este legată de COVID-19 și că ar trebui clasificată drept „boala asemănătoare cu Kawasaki”
Miercuri, guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a dezvăluit că 15 state americane investighează o legătură între coronavirus și acest sindrom inflamator.
Mai mult, 80 la sută dintre copiii internați la spital în acest an au fost pozitivi pentru anticorpi coronavirus și 60 la sută au avut complicații mai severe, precum probleme cardiace.
Cazurile acestor boli inflamatorii rare la copii au fost semnalate pentru prima dată în Marea Britanie, Italia și Spania.
Sindromul seamănă cu boala Kawasaki, o afecțiune care provoacă inflamații în pereții vaselor de sânge și afectează mai ales copiii sub cinci ani.
Nu se știe ce declanșează afecțiunea, dar se crede că este o suprareacție a sistemului imunitar la o infecție.
Noua tulburare, denumită sindrom inflamator pediatric multi-sistem, potențial asociată cu COVID-19, poate ataca mai multe organe, poate afecta funcția cardiacă și poate slăbi arterele cardiace.
În provincia Bergamo, unde se află Lombardy, doar 19 copii au fost diagnosticați cu boala Kawasaki în ultimii cinci ani.
Aceasta afectiune - denumită sindrom inflamator pediatric multi-sistem, posibil de a avea o legatura directa cu COVID-19, poate ataca mai multe organe, poate afecta funcția cardiacă și poate slăbi arterele cardiace.
Citeste si Febra este simptomul cel mai comun a infectarii cu virusul Covid-19
Toti medicii sunt acum la curent cu boala Kawasaki
O alertă urgentă a fost trimisă recent catre medici după ce mai mulți copii au prezentat simptome precum cele asociate cu boala Kawasaki.
Acestea includ o temperatură ridicată, ganglionii umflati la nivelul gâtului și degetele sau degetele roșii. Starea a fost comparată cu răspunsul imun hiperactiv observat la pacienții adulți cu coronavirus, dar rămâne neclar dacă există vreo legătură între Covid-19 și creșterea mică a cazurilor de boala Kawasaki
"A început să se plângă ca il doare gatul iar in zilele urmatoare starea lui a continuat să se agraveze progresiv. A avut diaree și dureri de stomac și febra. Glandele gâtului îi erau umflate. Avea niste pete pe maini si picioare si respira si respira foarte repede. Era îngrozitor.
Am am decis să-l duc la spital. Am urmat instinctul meu de mama.
Medicii din unitatea de pediatrie au început să facă teste copilului pentru a afla ce are. Ei bănuiau câteva cauze posibile, inclusiv o reacție atipica la coronavirus.
Medicii din Marea Britanie au avertizat cu privire la un sindrom rar, dar grav, care ar putea fi legat de covid-19. Unii dintre acești copii foarte bolnavi au avut o boală de tip șoc septic cu erupții cutanate și dificultăți de respirație.
Testul de coronavirus al lui Marley a revenit negativ, iar medicii săi îl tratează acum pentru boala Kawasaki atipică.
Aceasta este o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii sub vârsta de cinci ani. Copiii care o dezvoltă pot fi predispuși genetic să facă acest lucru.
Simptomele sunt ca cele observate atunci când corpul încearcă din greu să lupte împotriva unei infecții. Și este una dintre afecțiunile care imită noua boală de mister, pe care medicii cred că ar putea fi legată de coronavirus.
Simptomele includ ganglionii limfatici umflați, febră și, în cazuri grave, inflamația arterelor inimii.
Marley a fost externată din spital, dar Hayley speră că împărtășirea poveștii sale îi va ajuta pe alți părinți care s-ar putea confrunta cu o dilemă similară cu a ei.
"Tot ce pot face este să împărtășesc acest mesaj. Caută imediat ajutor dacă copilul tău nu este bine și intestinul tău îți spune că ceva nu este corect. Îți cunoști copilul.
"Știu că oamenii sunt reticenți să meargă la spital din cauza coronavirusului. S-ar putea să credeți că le faceți o favoare păstrându-i acasă, dar dacă sunt într-adevăr bolnavi, trebuie să solicitați ajutor."
► citeste si De ce nu suntem surprinsi ca noul coronavirus este legat de o boala rara la copii - declaratia pediatrilor
Despre CORONAVIRUS ai putea sa mai citesti si
Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente
Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz
Sunt mama si medic de familie iar planul meu de a trece prin pandemia de coronavirus este acesta
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII