Uleiurile esentiale - esenta naturii intr-o picatura de terapie
Dacă ar trebui să definesc uleiurile esențiale, aș spune că reprezintă mirosul aromat care calmează, luminează și echilibrează atât corpul cât și mintea. Aceasta este definiția mea despre uleiul esențial, dar permite-mi să îți ofer doar o scurtă descriere despre ce sunt aceste uleiuri și de ce sunt atât de speciale și folosite pentru orice vârstă.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Conform definiției științifice, uleiurile esențiale sunt compuși naturali găsiți în flori, semințe, scoarță, tulpini și rădăcini ale plantelor. Sunt esențe aromatice volatile ce pot fi extrase doar cu alcool sau ulei, dar nu și cu apă.
Rolul uleiurilor esențiale în natură este de a proteja planta, de a ajuta la polenizare și de a-i oferi acel miros minunat: „esența” - de aici denumirea de ulei esențial.
De ce să folosim uleiuri esențiale?
Utilizarea uleiurilor esențiale în viața de zi cu zi datează din vremurile străvechi, când strămoșii noștri cunoșteau efectele benefice ale acestora și le foloseau pentru a face parfumuri și produse pentru îngrijirea corpului, pentru remedii terapeutice prin fumigare, precum și pentru relaxare.
Practicanții din Ayurveda știau că cea mai bună utilizare a uleiurilor esențiale nu a fost prin aplicarea internă sau topică, ci prin aromaterapie. Cu mult înainte de apariția modernelor difuzoare cu ultrasunete, oamenii difuzau uleiuri esențiale în boluri de apă clocotită, acoperind capul și bolul cu un prosop.
Egiptenii vechi foloseau uleiuri esențiale în rutină zilnica. Ei stăpâneau arta aromaterapiei, eliberând parfum prin ardere sau prin diluare în alte uleiuri.
În zilele noastre, uleiurile esențiale sunt utilizate în aromaterapie, ca mijloc de reechilibrare a corpului și a minții. De ce sunt atât de bune? Este vorba de chimie! Când mirosim o floare sau o plantă aromatică, celulele noastre olfactive declanșează mirosul într-un impuls electric, care ajunge imediat la cortexul cerebral, transmițând impulsurile către partea creierului unde sunt stocate amintiri emoționale și către alte părți ale creierului ce controlează tensiunea arterială, respirația, ritmul cardiac, stresul și echilibrul hormonal. Uleiurile esențiale au un efect pozitiv de stimulare a producției de hormoni și neurochimice care pot afecta totul, precum serotonina, hormonul fericirii și ajută la eliberarea emoțiilor reprimate care pot provoca depresii și anxietate.
Avantajele uleiurilor esențiale sunt îmbunătățite dacă sunt utilizate în mod complementar cu alte metode de vindecare, cum ar fi dieta, masajul și psihoterapia.
În prezent, din ce în ce mai mulți oameni nu mai folosesc uleiurile esențiale doar pentru miros, ci și în scop terapeutic. De aceea, este cu atât mai important ca uleiurile alese să fie de cea mai bună calitate, la fel și accesoriile utilizate. Așa a luat naștere EsentaNaturii - magazin online care oferă doar produse analizate și testate îndelung. Uleiuri esențiale 100% pure Plant Therapy USA, coliere și brățări pentru aromaterapie, genți și borsete, difuzoare, recipiente și multe alte produse, menite să ne facă experiența în aromaterapie un mod de viață.
Beneficiile uleiurilor esențiale
Fiecare ulei esențial are propriul său efect de vindecare, fie mental, fizic sau emoțional. Unele uleiuri, cum ar fi uleiul de lavandă și uleiul de mușețel, sunt cunoscute în mod obișnuit pentru efectele lor relaxante, deși lavanda funcționează și asupra vânătăilor, tăieturilor și a iritației pielii. Unele ajută împotriva răcelii, cum ar fi uleiul esențial de eucalipt și oregano, iar altele sunt folosite pentru detoxifierea și curățarea corpului, precum uleiul de lămâie și grepfrut.
Putem aplica uleiuri esențiale direct pe piele, diluate cu uleiuri purtătoare (ulei de nucă de cocos, ulei de jojoba, ulei de migdale și ulei de măsline) și masând zona cu mișcări rotative și blânde, dar putem inspira uleiuri, astfel încât acestea să fie absorbite în fluxul sanguin sau folosind un difuzor de ulei esențial sau un arzător de ulei.
Cum ne mai putem bucura de uleiurile esențiale?
Difuzate cu ajutorul unui difuzor de camera.
Aplicate topic, diluate corect în ulei vegetal.
Difuzate în mașină cu ajutorul unui difuzor auto. Uleiurile esențiale pure și-au dovedit eficienta în timp în diminuarea și chiar eliminarea stărilor neplăcute cu care se confruntă persoanele cu rău de transport. Printre cele mai eficiente uleiuri esențiale pentru greață, vărsături, probleme de digestie și rău de mișcare sunt uleiul esențial de mentă, de lavandă, de mușețel roman și de ghimbir.
Purtate pe tot parcursul zilei folosind bijuteriile cu difuzor pentru uleiuri esențiale, precum brățări și coliere.
Cu ajutorul brățărilor cu difuzor pentru copii, cei mici se pot bucura de beneficiile uleiurilor esențiale la grădiniță - folosind uleiuri antibacteriene, de stimulare a imunității sau pur și simplu aroma familiară a celui mic, sau în natură - aplicând uleiuri ce înlătura insectele nadorite.
Adăugate în preparate DIY: săpunuri homemade, lumânări homemade, bile de sare de baie, în crema de corp sau masca de par, loțiuni after sun sau after shave, soluții dezinfectante pentru mâini.
Diluate corespunzător, în recipiente tip spray, pentru curățarea suprafețelor, a mâinilor, a fructelor și legumelor, a jucăriilor și a altor obiecte.
Importanța calității uleiurilor și a accesoriilor utilizate
Deoarece din ce în ce mai mulți oameni folosesc uleiurile esențiale în scop terapeutic, este cu atât mai important ca acestea să fie de cea mai bună calitate, la fel și accesoriile utilizate. Dar oare câți dintre noi știm cu adevărat în ce constă calitatea lor?
Cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont pentru utilizarea uleiurilor în siguranță sunt:
Să alegem doar uleiurile esențiale 100% pure și să verificăm acest aspect solicitând certificatele de calitate de la producător. Pentru cei ce își doresc să utilizeze predominant produse ceritificate ecologic, Plant Therapy oferă o gama largă de uleiuri obținute din culturi de plante certificate organic de Ecocert, o organizație de inspecție și certificare complet acreditată prin Programul Național Organic (NOP) al Statelor Unite, standardele pentru obținerea aceste certificări fiind extrem de stricte.
Condițiile de depozitare influențează radical calitatea - Uleiurile esențiale trebuie păstrate departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură. Pentru păstrarea și transportul lor în siguranță putem folosi genți și borsete speciale.
Recipientele de sticlă de culoare brună sunt recomandate pentru păstrarea atât a uleiurilor esențiale în stare pură, cât și a amestecurilor și diluțiilor pregătite; de asemenea, uleiurile esențiale nu se păstrează niciodată în recipiente de plastic - sunt corozive și plasticul va fi distrus în timp. Iată variante calitative de recipiente pentru uleiuri esențiale.
Uleiurile esențiale NU se administrează intern fără recomandarea și monitorizarea strictă a unui aromaterapeut!
Uleiurile esențiale nu se aplică pe piele nediluate, este foarte important ca ele să se dilueze corect în ulei vegetal.
Informați-vă din surse avizate, citiți articole postate de aromaterapeuți și filtrați informațiile primite prin unele canale de distribuție sau rețele de socializare.
Uleiurile esențiale sunt sănătoase și sigure
Indiferent dacă alegem să le aplicăm direct pe piele, să le punem într-un difuzor sau colier, astfel încât să putem profita de avantajele lor, uleiurile esențiale provin din natură, astfel încât acestea sunt sănătoase și sigure.
Doar trebuie să ne asigurăm, cum am precizat anterior, că le obținem în forma lor cea mai pură și respectăm recomandările de utilizarea ale aromaterapeuților avizați; în acest fel, nu trebuie să ne facem griji pentru substanțele chimice din uleiuri.
Când alegem să utilizăm uleiuri esențiale ca o formă alternativă și mai sigură de tratament pentru anumite afecțiuni, ne expunem la o multitudine de beneficii pentru sănătate. Ne putem îmbunătăți calitatea generală a vieții, profitând la maximum de utilizarea terapeutică a uleiurilor esențiale extrase din plante. Este o formă de tratament mai naturală, mai eficientă și mai sigură de luat în considerare pentru o serie de afecțiuni, inclusiv pentru cele cronice.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII