Sarcina schimba structura creierului unei femei pentru cel putin 2 ani dupa nastere
Sarcina este pentru o femeie o schimbare profunda din toate punctele de vedere. Dar nu numai la nivelul corpului. Sarcina schimbă structura creierului unei femei pentru cel puțin 2 ani după nașterea bebelusului sau.
→ Un studiu de acest fel a arătat că sarcina creează efecte de lungă durată în creierul unei mame, scanările RMN arătând schimbări în volumul de materie cenușie care ar putea ajuta de fapt mamele să aibă grijă de noii lor bebeluși si sa simta altfel emotiile...
- vei citi:
Creierul mamelor se optimizează și se reface
Teoria minții
Adaptarea la nevoile emoționale ale unui nou-născut
Odata ce devine mama, emotiile unei femei se modifica pentru totdeauna
Sarcina este pentru orice femeie un lucru magic iar corpul sau trece prin niste modificari majore. Insa schimbarile nu sunt numai la nivelul corpului. Dupa ce dai nastere unui copil vei observa ca orice plans de copil, orice stire trista despre copii te va misca mult mai profund... Asta pentru ca, odata ce devine mama, emotiile unei femei se modifica pentru totdeauna.
Creierul mamelor se optimizează și se reface
Cercetătorii au descoperit că femeile ce au devenit mame pentru prima dată au demonstrat în mod constant o reducere a volumului de materie cenușie, ceea ce ar putea însemna că, creierul lor se optimizează și se reface pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sugarilor lor - cu efecte care durează cel puțin doi ani.
"Aceste schimbări pot reflecta, cel puțin parțial, un mecanism de "tăiere" sinaptică", spune psihologul Elseline Hoekzema, care a lucrat la cercetare în timp ce se afla la Universitatea Autonomă din Barcelona, Spania, "unde se elimină sinapsele slabe, făcând loc rețelelor neuronale mai eficiente și specializate."
Cercetarea, realizată pe o perioadă de peste cinci ani a studiat 25 de mame, atât înainte cât și după sarcină, împreună cu analizarea creierului a 19 parteneri. Într-un grup de control, oamenii de știință au scanat, de asemenea, creierul a 20 de femei care nu erau (și nu au fost niciodată) însărcinate, împreună cu cei 17 parteneri ai loc de sex masculin.
Teoria minții
Rezultatele au arătat o distincție clară între mamele pentru prima oară și toți ceilalți participanți - inclusiv tatici - cu o reducere a volumului de materie cenușie a mamelor în cortexul frontal și posterior medial, pe lângă cortexul prefrontal și temporal.
După cum explică cercetătorii, aceste regiuni ale creierului sunt toate implicate în procese sociale, cum ar fi sentimentele de empatie și capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți - ceea ce se numește uneori „teoria minții”.
În timp ce pierderea volumului de materie cenușie ca aceasta poate părea nesănătos, cercetătorii consideră că reducerea ar putea fi un caz al ajustării fine a creierului în sine, spre deosebire de ceva negativ. Susținând acest lucru, în studiu, niciuna dintre mame nu a demonstrat modificări de memorie sau alte funcții cognitive.
„Cu siguranță nu vrem să transmitem un mesaj de genul „sarcina te face să-ți pierzi creierul”, deoarece nu credem că acesta este cazul”, a spus Hoekzema pentru Pam Belluck - The New York Times. "Pierderea de volum a materiei cenușii nu reprezintă neapărat un lucru rău. Poate reprezenta, de asemenea, un proces benefic de maturizare sau specializare."
Ad-Extra3:
Adaptarea la nevoile emoționale ale unui nou-născut
Când vine vorba de femeile ce devin mame pentru prima dată, cercetătorii sugerează că schimbarea ar putea fi un mecanism evolutiv ca răspuns la adaptarea la nevoile emoționale ale unui nou-născut.
Desigur, bărbații ce devin tați pentru prima dată trebuie, de asemenea, sa se adapteze la noile circumstante parentale. Dar, din moment ce scanările RMN nu au arătat niciun fel de pierdere similară a volumului de materie cenușie din partea taților, cercetătorii consideră că schimbarea are loc datorită procesele biologice din timpul sarcinii, cum ar fi fluctuațiile hormonale - deși factorii de mediu ar putea fi, de asemenea, implicați.
"Aceste schimbări au fost remarcabil de consistente", a spus Hoekzema pentru Nicola Davis - The Guardian. „Atât de consecvent încât un algoritm de calculator ar putea identifica automat care dintre femeile din eșantionul nostru au fost însărcinate și care nu.”
În timp ce cercetătorii nu înțeleg pe deplin procesele implicate în reducerea materiei cenușii, când mamelor din studiu li s-au arătat imagini ale bebelușilor lor în timpul unei scanări cerebrale post-natale, regiunile afectate ale creierului au arătat o activitate neuronală accentuată - ceea ce ar putea sugera că redarea este conectată la un răspuns de empatie.
Întrucât acesta a fost un studiu atât de mic, sunt necesare experimente mai mari, cu mai multe mame participante pentru a confirma rezultatele. De asemenea, ar fi util să înțelegem dacă aceste modificări persistă mai mult de doi ani - și dacă se pot observa modificări similare la a doua sau a treia sarcină.
Dar concluziile de aici ar putea fi printre primele care explică tranziția neurologică pe care o traversează femeile atunci când devin mame și ne-ar putea ajuta să înțelegem această schimbare epică a circumstanțelor vieții, un pic mai detaliat.
"O femeie ce devine mamă pentru prima dată va trebui să muncească cu adevărat din greu pentru a înțelege nevoile copilului", a spus expertul neuroimagistic Kirstie Whitaker de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru The Guardian.
"A fi mămică pentru prima dată este greu. Creierul tău va putea să răspundă la acea schimbare și o va face astfel încât să poți avea grijă de copil."
Rezultatele sunt raportate în Nature Neuroscience.
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Se spune ca uitarea este binecuvantare. Si cred ca asa este, probabil mama natura a randuit uitarea in mintea oamenilor pentru a-i ajuta sa treaca peste experiente dureroase, pentru a le regenera spiritul si a le face loc pentru noi amintiri. Insa exista lucruri pe care nu vreau sa le uit, indiferent de anii pe care-i voi mai aduna...
Motivul pentru care amintirile acestea mi s-au lipit de cele mai intime structuri ale memoriei mele, de unde n-ar putea fi vreodată înlăturate fără daune ireversibile, ține de mai mulți factori. Pe de o parte, sunt amintiri pe care nu le pot uita la modul obiectiv, așa cum n-ai putea vreodată uita să te trezești dimineața. Sunt momente de viață care mi-au fundamentat noua identitate de mamă, care au format, într-o țesătură complicată și nebănuită, big-bangul care a dus la nașterea universului meu matern.
Dar poate ca numai mamele pot intelege asta. Citeste 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata...
Despre meseria de mama, merita citit si:
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII