De ce multe persoane infectate cu Covid-19 nu au deloc simptome? Cercetarile au descoperit 2 factori esentiali.
SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, a infectat aproape 2,5 milioane de oameni din întreaga lume in timp ce peste 200.000 de persoane au murit. Insa, unii oameni nici măcar nu au simptome. Studiile recente sugerează că 80% sau mai mulți dintre cei infectați sunt „purtători tăcuți”, care nu prezintă simptome sau foarte ușoare.
De ce multe persoane infectate cu Covid-19 nu au deloc simptome? Cercetarile au descoperit 2 factori esentiali.
De ce multi oameni care sunt infectati cu Covid-19 nu au simtome?
Se pare că copiii și tinerii, oameni sănătoși sunt mai susceptibili să nu aiba simptome sau manifestari de infectare cu Covid-19.
Însă, pentru a calcula proportia reala de persoane care nu au simptome grave de Covid-19 testarea ar trebui extinsă la populații întregi, iar acest lucru nu a fost încă posibil. Nu știm exact de ce unele persoane cu coronavirus sunt asimptomatice, în timp ce altele dezvoltă o boală care poate pune viața în pericol. Dar iată ce știm până acum.
Ce se întâmplă când coronavirusul îți intră în corp?
Ca toate virusurile, SARS-CoV-2 trebuie să intre în interiorul celulelor umane pentru a se multiplica și a supraviețui.
Pentru a face acest lucru, o particulă de pe coaja exterioară a virusului se fixează pe un receptor de proteine care se potrivește, numit ACE2, ca o cheie și o cheie. Receptorii ACE2 se găsesc în mod normal în plămâni, rinichi, inimă și intestin.
Odată ce o persoană a fost infectată cu virusul, poate dura până la 14 zile să apară simptome (dacă se întâmplă deloc) - cunoscută sub denumirea de perioada de incubație.
Calea din punctul de infecție poate varia enorm. Sistemul imunitar al organismului este esențial pentru a determina acest lucru.
Dacă aveți un sistem imunitar puternic în perioada de incubație, puteți preveni infecția de a ține, reduce cantitatea reală de virus din organism și îl poate preveni să ajungă la plămâni.
Citeste si Pneumonia cauzata de Covid-19 este diferita si mai severa - iata de ce
Câteva elemente de bază ale reactiei sistemului imunitar
Sistemul nostru imunitar ne oferă două linii de apărare împotriva virusurilor.
Primul este sistemul înnăscut și include bariere fizice, cum ar fi pielea și mucoasele (mucoasa gâtului și nasului), diverse proteine și molecule care se găsesc în țesuturi, precum și unele dintre celulele albe din sânge care atacă organismele invadatoare. Acest răspuns imunitar este general, nespecific și începe rapid.
Copiii au sisteme imunitare imature, dar o ipoteză care să explice de ce nu par să se îmbolnăvească de COVID-19 este că răspunsul lor imun înnăscut la coronavirus este mai mare decât la adulți.
Aceasta poate duce la reducerea încărcăturii virale - numărul de particule de virus care supraviețuiesc în organism - deoarece acestea sunt în măsură să distruga virusul mai rapid.
A doua linie de apărare este răspunsul imun adaptativ. Acest lucru durează mai mult pentru a iniția, dar odată stabilit, este mult mai eficient la eradicarea unei infecții specifice atunci când o întâlnești din nou.
Se crede că variații genetice foarte specifice la unii oameni ar putea juca un rol în cât de bolnavi se îmbolnăvesc. Prin generarea unui răspuns imun adaptativ precoce, organismul pare să recunoască virusul în perioada de incubație și să-l combată.
De asemenea, o persoană trebuie să fie, în general, sănătoasă pentru a putea monta un răspuns imun adecvat la infecție.
Ad-Extra3:
După perioada de incubație, ce determină cât de bolnav te îmbolnăvești?
În cazul în care virusul SARS-CoV-2 supraviețuiește dincolo de punctul de intrare în corp (nas, ochi, gât), s-ar putea să-și croiască traseul respirator în plămâni.
În plămâni, se blochează pe receptorii ACE2 și continuă să se reproducă, declanșând răspunsuri imune suplimentare pentru curățarea celulelor infectate. Cantitatea de virus care intră adânc în plămâni poate fi un alt factor important care determină cât de bolnav te îmbolnăvești.
Pe măsură ce lupta dintre virus și imunitate reacționează, garniturile căilor respiratorii infectate produc cantități mari de lichid care umplu sacii de aer, lăsând mai puțin spațiu pentru transferul de oxigen în fluxul sanguin și eliminarea dioxidului de carbon.
Apar simptome de pneumonie, cum ar fi febra, tuse cu spută (flegmă) și lipsa respirației.
Cand raspunul sistemului imunitar este prea puternic, nu e bine
Pentru unii oameni, răspunsul imunitar este excesiv sau prelungit și determină ceea ce este cunoscut sub numele de „furtună de citokine.” Citokinele sunt un grup de proteine care trimit semnale către celulele din sistemul imunitar, ajutând la direcționarea răspunsului.
O furtună de citokine este o suprareacție catastrofică care provoacă atât de multă inflamație și leziuni ale organelor, putând fi fatală.
Citeste Coronavirus: Imunitatea fiecaruia din noi va fi extrem de importanta in anii care vin
La persoanele cu COVID-19, precum și coronavirusurile SARS și MERS anterioare, acest lucru provoacă sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), când lichidul se acumulează în plămâni. Aceasta este cea mai frecventă cauză de deces din cauza SARS-CoV-2.
Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni pulmonare cronice sunt mai susceptibile să dezvolte ARDS și, prin urmare, să moară. În prezent se crede că se datorează acestor grupuri de persoane care au mai puțini receptori ACE2 în plămânii lor.
Acest lucru pare contra-intuitiv, deoarece virusul se atașează de acești receptori. Cu toate acestea, receptorii ACE2 au un rol important în reglarea răspunsului imun, în special în gestionarea gradului de inflamație.
Așadar, nivelurile reduse de receptori ACE2 la vârstnici le pot face de fapt mai expuse riscului de furtună de citokine și de boli pulmonare severe.
În schimb, copiii au mai mulți receptori ACE2 în plămâni, ceea ce ar putea explica de ce nu se îmbolnăvesc.
În unele cazuri, medicamentele care lucrează pentru a suprima sistemul imunitar au tratat cu succes acest răspuns imunitar excesiv la persoanele cu COVID-19.
Despre imunitate mai citeste
Importanta sistemului imunitar pentru supravietuire in timpul epidemiilor
De ce se imbolnavesc copiii mai des dupa ce incep gradinita - iata sfatul medicului pediatru
Intareste imunitatea copiilor tinand cont de aceste sfaturi
De ce prea multa curatenie poate afecta sistemul imunitar al copilului
Lipsa microbilor poate duce la cancer in copilarie
Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar
→ autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020
sursa -
Dintr-un material publicat in publicatia The Conversation de Danny Dorling - University of Oxford. Originalul aici
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII