Cum intarim imunitatea copiilor? Care este rolul alimentatiei in cresterea imunitatii copilului? Emisiune cu experti

Cum intarim imunitatea copiilor? Care este rolul alimentatiei in cresterea imunitatii copilului? Emisiune cu experti | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Imunitatea este cheia sanatatii. Cum intarim imunitatea copilului inca din primele zile de viata si cat de important este un metabolism corect pentru un viitor sanatos?

La aceste intrebari si multe altele, ne-au raspuns doamna. Dr. Valeria Herdea - medic pediatru si presedinta AREPMF, si Nicoleta Tupita, nutritionist dietetician, intr-o emisiune marca Desprecopii.

Ce inseamna imunitatea copilului si de ce este importanta pentru sanatatea copilului si viitorul acestuia?

 

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni - virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor. Sistemul imun detecteaza agentii patogeni, ii distruge si, foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona prompt si data viitoare cand il va intalni.

Imunitatea poate fi innascuta sau naturala - este imunitatea cu care ne nastem si care nu se modifica in cursul vietii sau poate fi dobandita, cand se instaleaza in urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

Ce ne puteti spune despre influența alaptarii asupra sistemului imunitar?

Alaptarea reprezinta primii pasi in viata a unei fiinte umane. Prin alaptare nu doar ne hranim, prin alaptare primim si informatii de natura genetica. Laptele matern contine anticorpi, enzime, grasimi sau proteine care sustin si intaresc sistemul imun al celor mici. Laptele praf, chiar daca este imbogatit cu minerale si vitamine, nu poate sa imite 100% compozitia laptelui matern.

Aceasta posibilitate de a-ti alapta copilul inseamna modalitatea de a-l hrani, de a-l sustine si de a-l pregati pentru viata. Asta nu inseamna ca, daca nu il hranesti la san nu poti face acelasi lucru dandu-i un preparat de lapte alternativ. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), alaptarea este recomandata ferm in primele 6 luni de viata si daca se poate, sa fie prelungita pana la 2 ani. De asemenea, alaptarea este recomandata atat in stare de sanatate cat si in stare de boala. Singurul panaceu cunoscut in acest moment ramane laptele matern, deoarece acesta poate fi administrat atat in preventie si tratament. Nu exista conditie in cate sa nu putem alapta.

Alaturi de proteine, lipide, glucide, pe care le contine in proportii echilibrate, alaturi de olizaharide, laptele uman contine nu in ultimul rand bifido-bacterii, oferind copilului suportul imunitar de care acesta are nevoie pentru ca intestinele si organismul lui sa functioneze cat mai bine si cat mai armonios.

Este important sa stim ca laptele matern poate transmite inclusiv ceea ce mama simte si se moduleaza pe nevoile copilului.

Imunitatea este un proces cu care ne nastem si un proces care se dezvolta pe parcursul vietii si tine de noi in primii 2 ani din viata copilului, cum facem sa crestem aceasta imunitate, sa facem in asa fel incat sa o modulam si acel copil sa faca fata provocarilor vietii extrauterine, la ceea ce inseamna infectii sau boli (virale, bacteriene sau parazitare).

Cand incepem diversificarea si cum procedam cu alaptarea?

Se recomanda ca diversificarea sa inceapa dupa varsta de 17 saptamani si nu mai tarziu de 26 de saptamani. Prima conditie ca diversificarea sa aiba loc este sa avem un copil sanatos, care a evoluat foarte bine si avem recomandarea profesionistului in domeniul medical.

Este, de asemenea, important sa nu uitam cele cateva reguli cand incepem diversificarea: nu se diversifica niciodata cu doua alimente noi, nu se diversifica folosind cantitati mari (se incepe intotdeauna de la o lingurita si se continua progresiv), nu introducem un al doilea aliment pana nu ne asiguram ca l-a tolerat pe primul, nu diversificam niciodata un copil bolnav si de recomandat nu in concediu. Intotdeauna diversificam cu produse curate, foarte proaspete, nu congelate, si preparate inainte de administrare.

Primele 1000 de zile ale copilului sunt baza metabolica a viitoarei sale sanatati. Daca hranim un copil respectand regulile, vom avea un adult sanatos. Sa nu uitam ca o alimentatie cu lapte de buna calitate in momentul in care nu avem lapte matern suficient, care respecta normele si standardele societatii profesionale in vigoare, asigura un aport optom de proteine, lipide, glucide, acizi grasi si nu in ultimul rand protectie anti-bacteriana si protectie imunitara pentru acel copil.

Ad-Extra3:

Cat de importanta este o alimentatie corecta si ce impact are aceasta asupra imunitatii?

Atunci cand vorbim de copiii pana la 2 ani, vorbim de inceperea diversificarii si o continuare cu o alimentatie complementara adecvata, adica o dieta minim diversificata, cu alimente atat solide cat si lichide din 4 grupe principale din cele 7.

Inceperea diversificarii trebuie sa se faca cu alimente bogate in fier, deoarece copiii au nevoie de cantitati mult mai mari de fier in comparatie cu adultii. Ideal ar fi sa folosim alimente special concepute pentru copii, cum sunt cerealele destinate perioadei diversificarii - cerealele fortifiate care aduc un procent semnificativ din necesarul zilnic al copilului, ca de exemplu Nestle Naturnes Bio  dar, de asemenea, sa nu evitam sa includem si carne, peste sau organe.

Nu doar fierul este important pentru o buna functionare a sistemului imunitar. La fel de important este si zincul, care se gaseste in carne, nuci, leguminoase si cereale special destinate diversificarii copiilor.

Toata lumea stie ca vitamina C este un prieten al sistemului imunitar, dar foarte importanta este si vitamina D, care adeseori trebuie sa o asiguram prin suplimentare, deoarece din alimente o putem furniza mai greu. Aceasta se afla in pestele gras, uleiul de peste, uleiul de ficat de cod, in oua (galbenus), dar in cantitati mai mici.

Un sistem imunitar sanatos il intretinem printr-o alimentatie sanatoasa

Formarea activa a proceselor metabolice are loc in primii doi ani de viața a copilului, iar un metabolism corect este cea mai importanta componenta a unui viitor sanatos. De aceea, chiar și dupa un an de zile, este necesar sa alegeți alimentele corecte pentru copilașul dumnevoastra, cu imunonutrienti și oligozaharida similara cu cea din laptele matern. In acest sens, experții Nestle au dezvoltat cea mai mare inovatie Nestle NAN: laptele pentru copii de varsta mica Nestlé NAN Optipro 3 HM-O. Mai multe informatii despre calitatile acestui lapte, puteti citi aici.

OPTIPRO® este o tehnologie speciala de optimizare a proteinelor in functie de varsta, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. HM-O este o formula unica. 2'-FL este o oligozaharida identica structural cu cea mai abundenta din laptele matern.

Vitaminele A, C si D contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Calciul este necesar pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor la copii.

Fierul, Zincul si Iodul contribuie la dezvoltarea cognitiva normala a copiilor si la functia cognitiva normala.

L. reuteri sunt culturi similare cu cele care se gasesc si in laptele matern.

Ce remedii naturale exista pentru sustinerea imunitatii copilului? Si in ce moment al vietii putem apela la ele?

Cel mai bun remediu natural este o alimentatie echilibrata.

Ce n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor, incepand cu perioada diversificarii si ulterior dupa varsta de 2 ani sunt

- fructele si legumele (deoarece contin vitamina A si D, importante pentru buna functionare a sistemului imunitar),

- pestele gras / uleiul de peste (datorita continutului de acizi grasi Omega-3 si proteinelor de calitate),

- oul/galbenusul de ou (bogat in vitamina D, fier, zinc),

- carnea de pui, carnea rosie si organele (fiind bogate in fier),

- nuci si leguminoase (bogate in fier, zinc, Omega-3)

- iaurtul (datorita continutului de probiotice si olizaharide).

Este important sa retinem ca formarea activa a proceselor metabolice are loc in primii doi ani de viața a copilului, iar un metabolism corect este cea mai importanta componenta a unui viitor sanatos.

Alimentatia corecta este esentiala pentru copil si sistemul sau imunitar. Este necesar sa dati importanta alaptarii dar si unei diete echilibrate si bogata in vitamine si minerale.

Laptele pentru copii de varsta mica NAN OPTIPRO® HM-O ofera micutilor imunonutrienti si o oligozaharida similara cu cea mai abundenta din laptele matern, pentru a sustine imunitatea celui mic, atunci cand alaptarea nu este posibila.

Despre imunitatea bebelusului, mai puteti citi

Sistemul imunitar al nou-nascutului: ce trebuie sa stii

Pot probioticele fi folosite in lupta contra virusurilor?

De ce se imbolnavesc copiii mai des dupa ce incep gradinita - iata sfatul medicului pediatru

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII