Diversificarea bebelușului: Mămici, nu incepeți diversificarea bebelușului mai devreme de 5 luni - iată care sunt riscurile de sănătate

Diversificarea bebelusului -  Mamici, nu incepeti diversificarea bebelusului mai devreme de 5 luni - iata care sunt riscurile de sanatate

Diversificarea bebelușului: Mămici, nu incepeți diversificarea bebelușului mai devreme de 5 luni - iată care sunt riscurile de sănătate

Diversificarea bebelusului: Multe mamici incep diversificarea bebelusului MULT prea devreme insa există motive importante pentru care trebuie sa asteptam până la vârsta de 5-6 luni pentru a începe să-i oferiți bebelușului alte alimente decat lapte.

veti citi
Multe mamici incep diversificarea bebelusului MULT prea devreme
Iata de ce trebuie sa asteptam cu inceperea diversificarii pana in jurul varstei de 6 luni
De ce diversificarea timpurie pare tentanta pentru unele mamici
 

Multe mamici incep diversificarea bebelusului MULT prea devreme

Mamici nu oferiti alimente unui bebelus inainte de 5 luni. Nu incepeti prea devreme diversificarea pentru ca ii puteti afecta sanatatea - este sfatul unui medic pediatru olandez.

La fel ca mulți alti pediatri, vă recomand să NU incepeti diversificarea mai devreme de varsta de 5 luni. - spune un medic celebru pediatru din Olanda. Recomadarea Academiei Americane de Pediatrie este in jurul varstei de 5-6 luni. Un studiu publicat în numărul din aprilie al jurnalului Pediatrics arată că multe mămici se grabesc și incep diversificarea mai devreme, fără să știe riscurile de sanatate pentru bebelusul lor.

Dintre cele 10.300 de mămici care au fost chestionate, 40 la sută au introdus alimente solide înainte de 5 luni. Jumătate dintre acești copii au fost hrăniți cu alimente solide înainte de 4 luni, iar în 10 la sută a fost de fapt început în primele 4 săptămâni de viață. DIn pacate, nu este o idee bună deloc. Si nu este deloc bine pentru sanatatea bebelusului

(Rețineți că există unele controverse pe acest subiect. În timp ce secțiunea de alaptare de pe Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomandă bebelușilor să fie alăptați exclusiv pentru primele șase luni, secțiunea de nutriție de pe Academia Americana de Pediatrie si in ghidurile pentru pediatri se recomandă începerea solidelor intre 5 si 6 luni .)

Multi parinti spun ca pediatrii lor sau ai prietenilor au spus ca pot incepe introducerea alimentelor solide (de obicei cereale) la 4 luni. In Romania, este inca obsnuit ca pediatrii (depasiti si demodati) sa spuna introduceti alimente solide cand copilul are 4 luni deoarece aceasta a fost regula timp de multi ani.

In Romania exista si acum pediatri care recomanda inceperea diversificarii de la 6 saptamani, chiar si cu suc de portocale. Veti vedea ca cei mai multi pediatri nu sunt experti in nutritie pediatrica, iar multi dintre ei nu sunt la curent cu recomandarile Organizatie Mondiale a Sanatatii! Atentie mare  - aceste lucruri sunt greseli.

Citeste Bebelusul la 5 luni

Iata de ce trebuie sa asteptam cu inceperea diversificarii pana in jurul varstei de 5-6 luni

Există motive importante pentru care trebuie sa asteptam până la vârsta de 5-6 luni pentru a începe să-i oferiți bebelușului alte alimente decat lapte.

- Alimentele solide nu sunt la fel de hrănitoare ca laptele matern sau laptele formula.

- Alimentele solide sunt sarace in nutrienti și mai mari în calorii, ceea ce poate provoca obezitate bebelusului

- Alimentele solide sunt mai greu de înghițit. Este posibil ca un bebeluș să nu fie suficient de dezvoltat pentru a înghiți alimente solide în mod corespunzător înainte de vârsta de 5 luni.

- Alimentele solide pot crește riscul problemelor de sănătate. Daca incepem prea devreme diversificarea bebelusului, riscam sa ii provocam bebelusului alergii și eczeme, iar cercetătorii spun că poate exista o legătură cu boli cronice precum diabetul și bolile celiace.

Citeste Ce alimente pot produce alergie bebelusului?

De ce diversificarea timpurie pare tentanta pentru unele mamici

In primul rand, multe mamici asculta sfaturi gresite pe care le iau de pe grupurile de Facebook. Multe persoane fara educatie medicala dau sfaturi pe retele sociale.

Ca atare, multe mamici sunt tentate sa creada ca, de pilda, un bebelus de 4 luni este suficient de mare pentru a incepe sa manance cereale sau piureuri de legume. Este insa gresit.

Exista apoi informatiile pe care multe mamici le primesc de la rude sau prietene... mesaje care le fac sa creada ca bebelusul va dormi mai bine sau va fi mai fericit daca mananca alimente solide. Complet iresponsabil.

Citeste Cand bebelusul refuza laptele...

Ad-Extra3:

Dacă bebelușul tău plange sau pare ca nu se satura cu lapte si inca nu are 6 luni

Dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni și desi mananca cantități mari de lapte matern sau formulă - dar pare nesatisfăcut de hrana - s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu hrănirea. Ar putea fi o varietate de alte probleme de comportament sau chiar medicale.

Despre momentul optim pentru a incepe diversificarea alimentatiei bebelusului, mai poti citi

Diversificarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Reguli de introducere a alimentelor in diversificarea alimentatiei bebelusului

11 NU-uri in diversificarea si alimentatia bebelusului

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

 Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

 Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie Academia Americana de Pediatrie  https://www.aap.org, Baby411.com

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII