Avantajele medierii - de la conflicte în familie, la dispute la locul de munca pana la conflite civile ori comerciale, partile decid cum doresc sa rezolve situatia- iata sfatul specialistului
Conflictul apare în viața oricui indiferent de cât de pașnic este și, oricât ne-am dori să dispară de la sine, de cele mai multe ori vine momentul când trebuie luată o decizie cu privire la modalitatea de a-l aborda.
O variantă universal valabilă ca cea mai bună nu există deoarece alegerea unei abordări este una personală, motiv pentru care se face în mod particular în funcție de tema conflictuală și, mai ales, de părțile implicate. Avantajele medierii - de la conflicte în familie, la dispune la locul de munca pana la conflite civile ori comerciale, partile decid cum doresc sa rezolve situatia- iata sfatul specialistului.
- vei citi:
Care sunt vantajele medierii?
1. Soluționare rapidă
2. Costuri reduse
3. Confidențialitatea discuțiilor
4. Confort și intimidate
5. Flexibilitatea
6. Prezența terțului specialist
7. Păstrarea puterii de decizie
8. Menținerea unor relații civilizate
Concluzie
Care sunt vantajele medierii?
Ce e important de știut este că, în caz de conflict, nu există o singură metodă de rezolvare, ci avem de făcut o alegere între mai multe variante precum negociere directă, mediere ori proces în instanță. De la conflicte în familie, la dispune la locul de muncă și până la conflicte civile ori comerciale, părțile pot decide cum doresc să-și rezolve situația.
Pentru că medierea este o metodă relativ nouă (deși este reglementată pe piața serviciilor din România din 2006), vom expune în continuare câteva caracteristici ale acesteia ce ar putea face părțile unei dispute să o considere ca varianta potrivită pentru a găsi soluția de ieșire din situația conflictuală.
1. Soluționare rapidă
Unul din marile avantaje ale medierii este rapiditatea procedurii. Dacă în instanță vorbim de termene ce pot duce la o durată de ani a proceselor, în mediere, procedura variază între câteva zile și câteva săptămâni, durata fiind oricum influențată de programul și dorința părților și nicidecum de termene impuse de mediator. De multe ori, se poate ajunge la un Acord chiar și după o primă ședință de mediere.
2. Costuri reduse
Față de un litigiu în instanță, costurile sunt mult diminuate deoarece se evită cheltuielile de judecatӑ precum taxele judiciare de timbru sau onorariile experților. Mai mult, dacӑ pe parcursul unui proces civil, pӑrțile ajung la o întelegere pe calea medierii, instanța va dispune, la cererea pӑrții interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plӑtite pentru învestirea acesteia.
Ad-Extra3:
3. Confidențialitatea discuțiilor
Discuțiile avute în timpul medierii au caracter confidențial față de terți și nu pot fi folosite ca probe în cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, decât în situația în care părțile convin altfel ori legea prevede contrariul. Mediatorul poate chiar solicita semnarea unui acord de confidențialitate.
4. Confort și intimidate
Medierea are loc în biroul mediatorului sau în alt loc agreat de părți și se desfășoară fără public, prezenți fiind doar cei implicați în procedură. Diferența este majoră față de un proces ce se desfășoară în sala de ședințe a instanței, în fața oricui este prezent în sală, unde trebuie să-ți aștepți rândul. În timpul unei medieri, în schimb, părțile nu au de așteptat după nimeni, nu au parte de public și pot solicita pauze. Discuțiile se poartă la nivel informal, de la egal la egal, lejer și relaxat.
5. Flexibilitatea
Medierea are un caracter informal ceea ce îi oferă foarte mulță flexibilitate în modul de desfășurare, program, loc, timp. Părțile decid împreună cu mediatorul când și unde are loc medierea și convin asupra programului și desfășurării (întâlniri fată în față, convorbiri telefonice, comunicare prin mail, videoconferințe). Medierea poate fi realizată la orice oră și în orice zi, mediatorul ținând cont de programul părților, motiv pentru care nu va impune un termen la care părțile trebuie să fie prezente, cum se întâmplă într-un proces.
6. Prezența terțului specialist
În ciuda caracterului informal, medierea are autoritate ce este conferită de prezența mediatorului, adica a unui terț specializat în rezolvarea de conflicte. Aici este marea diferență față de o negociere directă căreia îi lipsește implicarea unui lider neutru și imparțial. De multe ori, părțile însoțite de avocați încearcă o negociere înainte de un proces sau chiar în timpul acestuia. Șansele reușitei în cadrul unei medieri cresc considerabil față de o simplă negociere deoarece într-o mediere părțile au garanția că procedura este condusă în mod neutru și imparțial și un blocaj nu înseamnă finalul discuțiilor deoarece mediatorul intervine pentru a lucra cu acest obstacole.
7. Păstrarea puterii de decizie
Tot ce se întâmplă în mediere se face cu acordul părților tocmai de aceea medierea este o procedură ce ține de voința părților. Începând de la intrarea în mediere și până la soluția la care se ajunge, nimic nu este impus în mediere. La orice blocaj intervine mediatorul care caută să înțeleagă de ce nu se poate avansa în găsirea unei soluții comune, discutând cu fiecare parte. Și astfel depășind obstacol după obsatcol, părțile avansează spre ajungerea la o soluție care se va transforma într-un Acord doar în momentul în care părțile implicate în mediere ajung la un consens.
8. Menținerea unor relații civilizate
Spre deosebire de o negociere unde părțile pot ajunge chiar să amplifice conflictul neavând suportul unui specialist în soluționarea de conflicte și, mai ales, spre deosebire de instanța de judecată unde părțile ajung să-și compromită total relația, medierea are marele avantaj că menține discuțiile la nivel civilizat. Atunci când tensiunea este prea mare, mediatorul poate prelua conducerea discuțiilor comunicând, pe rând, cu fiecare parte, și astfel se creează posibilitatea ca mesajul să ajungă clar și corect de la o parte la alta fără a fi disturbat de emoțiile negative inerente unui conflict. În acest fel, relația dintre cei aflați într-o dispută are șanse să nu fie distrusă, ba chiar să renască.
Concluzie
După expunerea acestor caracteristici, concluzia ce se desprinde este că medierea este soluția potrivită pentru cei care nu-și doresc să-și piardă timpul prin instanțe ani de zile pentru a ajunge la o soluție care poate nici nu le va fi favorabilă, pentru cei ce țin la intimitatea lor sau la renumele lor, pentru cei ce-și doresc un cadru relaxat, fără “spectatori”, în care să se simtă confortabil și în siguranță, unde discuțiile sunt confidențiale, dar care-și doresc și o anumită autoritate a procedurii în care cuvântul lor contează inclusiv în luarea deciziei finale. Medierea este, în același timp, adecvată pentru cei ce nu-și doresc să cheltuiască tot ce au pentru a-și demonstra dreptatea, ținând la liniștea lor și la calitatea vieții lor, urmărind păstrarea de relații civilizate în viața lor, în ciuda conflictelor prin care au fost nevoiți să treacă.
Despre sfaturile specialistului in mediere, mai cititi:
Medierea este solutia pasnica in caz de conflict
Cum ajuta medierea in caz de divort
Ai neintelegeri cu angajatorul? Iata sfatul specialistului
Forumuri de discutii - cu multe sfaturi si multa sustinere
Probleme legislative - forum de intrebari si raspunsuri.
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.
autor: Dana Barbu, Mediator,
in exclusivitate pentru Desprecopii -
contact: office@db-mediators.ro
oate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII