Anxietate si multe temeri. Cum facem fata anxietatii cauzate de virusul COVID-19?
Izolarea în timpul pandemiei cauzată de virusul COVID-19 poate fi mai rea pentru cei care suferă de anxietate. Experții oferă modalități în care familiile pot lucra împreună pentru a ușura simptomele de anxietate și a trece prin carantină împreună, mai ușor.
Știrile constante despre numărul de cazuri infectate cu virusul COVID-19 în creștere și efectele sale asupra țării sunt suficiente pentru a îngrijora pe oricine. Dar pentru cei care suferă de o anumită formă de anxietate generalizată, această veste poate fi mai mult decât neliniștitoare - mai ales în timpul unei carantine - și face ca anxietatea lor să scape de sub control.
- vei citi:
Concentrează-te pe ceea ce poți controla
Fă o pauză de social media
Gasește-ți un nou hobby
Fă-ți un program
Continuă să ai grijă de tine
Exerciții fizice la domiciliu
A fi recunoscător pentru lucrurile mici
Încearcă Teleterapia
COVID-19 provoacă atât de multă anxietate, deoarece situația este fără precedent și incertă
"COVID-19 provoacă atât de multă anxietate, deoarece situația este fără precedent și incertă", spune Alexandra Friedmann Finkel, LCSW, terapeut și co-fondator al Kind Minds Therapy din New York. „Oamenii își doresc răspunsuri, siguranță și confort, iar mass-media nu este în măsură să ofere asta pe măsură ce informațiile se dezvoltă constant.”
Deci, ce poți face dacă tu sau persoana iubită suferă de anxietate, în această perioadă grea? Implementarea acestor sfaturi în viața de zi cu zi, în timpul carantinei, vă pot ajuta să vă ușurați mintea.
Concentrează-te pe ceea ce poți controla
Există lucruri pe care nu le putem controla în timpul pandemiei. Acestea includ virusul, ce raportează mass-media, politica și piața financiară.
Există însă lucruri pe care le putem controla, cum ar fi spălarea mâinilor, tusea în interiorul cotului, distanțarea socială atunci când este posibil și reacția noastră la situația actuala. Acordarea energiei către aceste lucruri poate fi utilă, spune Finkel.
Fă o pauză de social media
Nu este nimic care să ne scape de stres mai repede decât să scăpăm imediat de vinovat, spune Finkel. Dacă ești cu familia acasă, stabilește o „oră fără telefon” sau „nicio sâmbătă de socializare”. Lucruri de genul acesta te vor ajuta să te deconectezi de stres și să te conectezi cu cei dragi.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încurajezi prietenii sau familia să se îndepărteze de internet. Poate fi tentant să-l folosești ca o modalitate principală pentru a te distra, dar poate duce, de asemenea, la mai multe sentimente de neliniște, nesiguranță, creștere a temerii și chiar îndoieli.
Ad-Extra3:
Gasește-ți un nou hobby
Deși este posibil să stai pe canapea și să te uiți la câteva emisiuni pe Netflix, TV-ul nu este neapărat cea mai bună modalitate de a ajuta la combaterea simptomelor anxietății. În schimb, începe un nou hobby, chiar și cu persoana iubită, chiar dacă este departe din cauza distanțării sociale. Acest lucru ajută la eliminarea minții de stres, oferindu-i un nou reper.
Dacă stai cu cei dragi, poți încerca lucruri precum tricotatul, croșetatul sau poate chiar yoga. Dacă nu locuiți împreună, optează pentru un club de carte virtual sau creează ora de cafea/ceai/gustare/gătit în fiecare după-amiază.
Fă-ți un program
Când ești blocat în casă, poate fi atât de ușor să cazi într-o rutină nesănătoasă. De la a nu practica o igienă adecvată până la culcarea la ore târzii, simplul act de a renunța nu face decât să adauge stres și anxietate stării actuale. Fă-ți un program - și adaugă și câteva elemente distractive.
Continuă să ai grijă de tine
Îngrijirea de sine este o modalitate foarte bună pentru oameni de a reduce stresul. De aceea este important să te încurajezi pe tine, pe partenerul tău sau pe copil și să găsești o metodă de auto-îngrijire care să funcționeze pentru toți. „Pentru unii dintre pacienții mei, am descoperit că muzica poate fi miraculoasă.”, spune Finkel.
Alte forme de auto-îngrijire pe care terapeuții le recomandă sunt citirea unei cărți, organizarea sau curățarea unui spațiu dezordonat, o baie lungă cu spumă, lumânări și sunete liniștitoare sau pur și simplu câteva momente pentru a vă odihni sau a medita.
Ceva la fel de simplu ca o mască de față poate fi suficient pentru a alina anxietatea, așa că găsește ceva relaxant.
Exerciții fizice la domiciliu
Cercetările arată că exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai puternice moduri de a reduce anxietatea, datorită exploziei de endorfine pe care le obținem după ce transpirăm. „Eliberarea endorfinelor este un mod eficient de a combate stresul și anxietatea și de a oferi minții o pauză de la toate”, spune Finkel.
Fă antrenamente la domiciliu cu ajutorul cursuri low-cost sau chiar gratuite de pe site-uri precum Daily Burn sau chiar videoclipuri de fitness pe YouTube.
Dacă ai nevoie de aer curat, aleargă sau plimbă-te în jurul casei.
A fi recunoscător pentru lucrurile mici
Dezintoxicare mentală, timp pentru a reflecta și a fi recunoscător pentru micile lucruri. Pentru Hayley Parker, scriitor la The Domestic Rebel, ea a descoperit că folosirea unui jurnal de recunoștință a fost una dintre cele mai bune metode de a face față anxietății. "Am început să notez cinci lucruri pentru care sunt recunoscător în fiecare zi. Uneori găsesc lucruri obișnuite, evidente, precum faptul că familia mea este în siguranță, alteori lucruri banale precum cafeaua mea a fost delicioasă în această dimineață.”, spune Parker.
Este, de asemenea, esențial să te concentrezi asupra compasiunii pentru a-i ajuta pe cei dragi care suferă de anxietate. „Când se vor deschide, nu le respinge temerile cu afirmații de genul „Oh, nu îți mai fă griji. Vom fi bine”, spune dr. Egan. "În schimb, spune ceva de genul „Da, este destul de stresantă această perioadă. Hai să facem un plan despre cum putem urma recomandările astfel încât să putem rămâne în siguranță și sănătoși." Validați-le emoțiile!
Încearcă Teleterapia
Dacă tu, partenerul, prietenul sau copilul suferiți de anxietate la un nivel și mai profund, încurajați-i să solicite imediat ajutor. Terapeuții își pun la dispoziție timpul folosind medii online, FaceTime și chiar aplicații precum Talkspace și Sanvello pentru a comunica cu pacienții în timpul epidemiei COVID-19.
„Majoritatea terapeuților s-au transformat în teleterapie”, spune Nina Kaiser, Ph.D., psiholog clinic și fondator al Practice San Francisco. "Acest lucru face ca sprijinul să fie accesibil de acasă pentru oricine, oriunde - iar asistența profesională este mai probabil să fie utilă cuiva care se confruntă cu anxietate severă.".
Noutati despre CORONAVIRUS COVID-19
Dozele mari de Vitamina C pot ajuta la simptomele Coronavirusului?
Coronavirusul este și in Ro
Ce facem în situații de criză - COVID 2019
► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog
Despre CORONAVIRUS in Romania
Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente
Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF
Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri
Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII