Sunt gravida in timp de pandemie de coronavirus - anxietate si situatii la care inca nu stiu ce voi face

Sunt gravida in timp de pandemie de coronavirus - anxietate si situatii la care inca nu stiu ce voi face

Sunt gravida in timp de pandemie de coronavirus - anxietate si situatii la care inca nu stiu ce voi face

Sunt la prima sarcina. O sarcina mult asteptata si dorita. Insa, in loc sa ma bucur de aceasta sarcina, ma gasesc in plina pandemie de coronavirus. Stresul creste de la zi la zi pentru orice femeie insarcinata. Odată cu anularea cursurilor antenatale, si restricții in spitale, fiecare zi devine tot mai incerta si mai incarcata de griji si anxietate.

veti citi
Sunt la prima sarcina, la primul bebe
Efectele pandemiei de coronavirus asupra femeilor insarcinate
Nasterea acasa?
Coronavirus in sarcina: Ce se stie pana acum despre riscurile pentru sarcina si nou-nascuti de la gravide care au avut virusul
Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Sunt la prima sarcina, la primul bebe

Sunt la prima sarcina. O sarcina mult asteptata si dorita. Insa, in loc sa ma bucur de aceasta sarcina, ma gasesc in plina pandemir de coronavirus. Stresul creste de la zi la zi pentru orice femeie insarcinata. Odată cu anularea claselor antenatale, si restricții in spitale, fiecare zi devine tot mai incerta si mai incarcata de griji si anxietate.

In ultima vreme, ma simt anxioasa si speriata. Sotul meu merge zilnic la munca, folosind mijloace de transport in comun, in vreme ce noi, eu si parintii mei, stam acasa in autoizolare. Imi e foarte teama de acest virus nenorocit si imi e teama pentru bebelusul meu iubit, din  burtica.  Sper ca vom trece rapid peste aceasta perioada nefericita si ca lucrurile vor reveni la normal si vom fi cu totii bine.

Asta noapte am avut un cosmar - sunt in pline dureri ale travaliului, inconjurata de persoane care poarta masca si nu pot sa recunosc nici o persoana cunoscuta mie.

Acum o saptamana am mers la spital singur pentru o morfologie fetala, o ecografie care poate detecta o serie de anomalii de la defecte cardiace la spina bifida. Până în ziua întâlnirii mele, eram entuziasmata de faptul că soțul meu ma va tine de mâna în timp ce ne pe ecran  - in schimb, în acea dimineață, asistenta a sunat să-mi anunțe că non-pacienții, adica sotul meu -  nu va avea voie să intre în spital.

Inca de saptamana trecuta, pe grupul meu de Facebook, am inceput sa vad ca unele gravidute fac deja consultatii pe Skype sau Whatup cu medicul ginecolog si ca multe din controalele de rutina au fost anulate. Altor gravide li s-a anulat si reprogramat pentru alta data ecografiile fetale, si astfel adaugant mai mult stres pentru ca nu poti sti daca bebelușul creste sanatos...

Cursurile de naștere și alăptare la spitalul meu au fost anulate. Niciodată nu am născut, nici nu am alăptat, nici nu am avut grijă de un nou-născut - pentru mine, acestea au fost resurse critice pe care m-am bazat pentru a mă ajuta să navighez în toate acestea.

Citeste Coronavirus: Trebuie sa merg in continuare la programarile prenatale?

Pe măsură ce spitalele au început să mareasca restricțiile cu privire la câți vizitatori intra - va trebui sa ne decidem cine ne va insoti la nastere, in sala de nastere. Sunt deja spitale care au anunțat că nu vor mai permite niciunul dintre pacienți care nu sunt bolnavi: femeile vor naște fără parteneri.

Efectele pandemiei de coronavirus asupra femeilor insarcinate

Sunt putine informatii speciale despre acest virus - si stim si mai putin despre cum anume afecteaza el sanatatea gravidei sau a fatului. Iar informatiile cele mai clare sunt oferite de site-uri din SUA. 

Iata ce se stie despre efectele infectarii cu coronavirus in timpul sarcinii, din cateva studii care s-au facut pana acum.

„Deși știm că femeile însărcinate se pot îmbolnăvi de la Covid la fel ca toată lumea, nu avem în acest moment dovezi că femeile însărcinate sunt mai grav afectate decât populația generală”, e informatia momentului.

Spre deosebire de viruși precum Zika, Covid nu pare să crească niciun risc de defecte de naștere grave. Pe de altă parte,  orice femeie grav bolnavă târziu în sarcină ar putea avea un risc crescut travlaiu si nastere inainte de  termen și  „Dar, din nou, doar nu avem suficiente informații în acest moment.”

Citeste Nasterea prematura

Dincolo de faptul că este atât de nou, încât nici măcar experții nu au răspunsuri, ceea ce îmi alimentează anxietatea este amenințarea spitalelor devenite atât de supraîncărcate încât, în momentul în care voi naste, sunt în grija unei  echipe medicale epuizate si care nici macar nu pot avea acces la echipamente de protestie de baza . Desi frica mea este ca voi naste iar bebelusul meu va avea parte inca din primele ore de un mediu plin de germeni.

Nasterea acasa?

Nu e de mirare ca tot mai multe femei insarcinate isi pun intrebarea daca nu ar fi mai bine sa nasca acasa.

Gânduri de acest fel sunt cele care determină mai multe femei să ia în considerare nașterile la domiciliu. Nașterea la domiciliu - este o perspectivă pe care nu am considerat-o in mod serios niciodata  insa brusc pare sa fie o alternativa foarte posibila.

Citeste pe larg cum decurge nasterea acasa.

Personal, nu îmi pot imagina încă ca voi ajunge la nasterea la domiciliu. Unele gravide se intreaba daca nu am putea lua in considerate nastere intr-o casa de nasteri - un mediu non-spitalicesc pentru naștere, dar asta ar împiedica orice opțiune pentru intervenții medicale de urgenta, precum o anestezie epidurală și nu sunt sigura că sunt pregătita pentru asta. Plus, ca e imposibil sa organizezi asa ceva in scurt timp, in Romania.

În urmă cu doar câteva săptămâni, nu aveam nici un motiv sa ma gandesc la o moasa pentru nastere dar de atunci s-a schimbat. Nici nu sunt sigur dacă cineva ar avea voie să vină cu mine la spitalul meu de naștere. Dar navigând toată această incertitudine, fără ca cineva să mă țină de mână și să-mi spună ce să fac mi se pare inacceptabil acum...

Da, suntem in plina criza mondiala provocata de coronavirus ... iar noi femeile insarcinate suntem cu adevarat stresate... - spune Adriana pe forumul Desprecopii.

Ad-Extra3:

Coronavirus in sarcina: Ce se stie pana acum despre riscurile pentru sarcina si nou-nascuti de la gravide care au avut virusul

Coronavirusul si sarcina? Ceea ce se stie pana acum este ca femeile insarcinate nu par să aibă un risc mai mare sa aiba probleme majore cu COVID-19 iar virusul nu pare să treacă la fat, dar există încă multe despre care nu știm...

Iata ce se stie despre efectele infectarii cu coronavirus in timpul sarcinii, din cateva studii care s-au facut pana acum.

Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Coronavirusul este un agent patogen redutabil și trebuie tratat cu respectul si grija care i se cuvine.

Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

→  autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII