Bebe are hipospadias: simptome, experiente si recomandari

Bebe are hipospadias -  simptome, experiente si recomandari

Bebe are hipospadias: simptome, experiente si recomandari

Am nascut in urma cu o saptamana, in maternitate doctorita si asistentele mi-au spus ca bebelusul e sanatos, ca totu-i bine. Marti cand am iesit din maternitate, am avut socul sa aflu ca bebelusul meu are pe foaia de iesire diagnosticul HIPOSPADIAS, adica putica lui nu este cum trbuie, orificiul pe unde face pipi nu este pozitionat bine .
Cred ca banuiti ca toata ziua de marti am plans intr-una si am stat sa ma interesez ce inseamna asta. Dupa ce am nascut eram undeva mai sus de al 9-lea cer, aveam baietelul pe care mi-l doream de mult, stiam ca-i sanatos...si sa aflu ca de fapt trebuie operat ceva mai tarziu, nu stiu sigur cand. Va dati seama ca parca am picat in cap din al 9-lea cer unde eram - spune o mamica pe forumul Desprecopii

Iata ce trebuie sa stii despre hipospadias - ce simptome are si care sunt recomandarile - alaturi de niste epxeriente ale mamicilor.

veti citi
Bebelușul meu a fost diagnosticat cu HIPOSPADIAS
Ce este hipospadias
Simptome de Hipospadias si tipuri
Tratament pentru hipospadias
Experienta unei mamici cu bebe cu hipospadias
Alte experiente ale parintilor cu hipospadias la copil cititi aici
 

Bebelușul meu a fost diagnosticat cu HIPOSPADIAS 

Am nascut in urma cu o saptamana, in maternitate doctorita si asistentele mi-au spus ca bebelusul e sanatos, ca totu-i bine. Marti cand am iesit din maternitate, am avut socul sa aflu ca bebelusul meu are pe foaia de iesire diagnosticul HIPOSPADIAS, adica putica lui nu este cum trbuie, orificiul pe unde face pipi nu este pozitionat bine .
Cred ca banuiti ca toata ziua de marti am plans intr-una si am stat sa ma interesez ce inseamna asta. Dupa ce am nascut eram undeva mai sus de al 9-lea cer, aveam baietelul pe care mi-l doream de mult, stiam ca-i sanatos...si sa aflu ca de fapt trebuie operat ceva mai tarziu, nu stiu sigur cand. Va dati seama ca parca am picat in cap din al 9-lea cer unde eram.
Am aflat ca mai sunt mamici pe forum cu copii care au avut diagnosticul asta si le rog din suflet sa-mi spuna si mie ce-au facut ele, cum a fost, tot ce stiu ele, din experienta lor.

sau alta mamica:  

Bună ziua, am un bebe de 8 luni care a fost diagnosticat de la nastere cu penis incurbat, apoi cu acest hipospadias adica ureta ii functioneaza normal face pisu normal cu jet dar penisul lui e mic si incurbat am fost la doctor insa nu au ce sa ii faca acum ne-a chemat dupa ce bebe face un an si poate in jurul varstei de 2 ani sa il opereze. Este vreo mamica al carei bebelus are aceasta problema , ma gandesc cu groaza la adolescenta lui ca v-a avea un penis mic si sunt dispusa sa fac orice

Ce este hipospadias

Hipospadias este o boala in care orificiul uretrei se afla situat oriunde pe partea anterioara a penisului, nu la capatul acestuia cum ar fi normal.

Uretra este tubul prin care este transportata urina de la vezica pentru a fi eliminata din corp. Hipospadias este o boala relativ comuna, ce afecteaza circa 1 din 300 de nou-nascuti baieti. Este prezenta din nastere (congenitala). In unele cazuri, se transmite genetic

Simptome de Hipospadias si tipuri

În cazul în care copilul are hipospadias, deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a se afla în vârf.

Gravitatea bolii variază. În cele mai multe cazuri, deschiderea uretrei este aproape de extremitatea penisului. În cazuri mai rare, deschiderea se află undeva la mijlocul distanţei între extremitatea şi baza penisului. Foarte rar, deschiderea se află chiar sub scrot.

Hipospadias de gradul 1 in care deschiderea uretrala se afla la capatul penisului, dar nu tocmai la locul in care ar trebui  - este considerat un defect minor si nu necesita tratament.

Hipospadias de gradul 2, in care deschiderea se afla de-a lungul partii inderioare a penisuluis si hipospadias de gradul 3  - in care deschiderea se afla langa scrot  - pot fi corectate prin chirurgie reconstructiva.

Tratament pentru Hipospadias

Tratamentul bolii necesită intervenţia chirurgicală pentru a repoziţiona deschiderea uretrei şi, dacă este necesar, îndreptarea penisului.

În timpul intervenţiei chirurgicale, un chirurg specializat în urologie pediatrică foloseşte grefe de ţesut din prepuţ sau din interiorul gurii pentru a reconstrui canalul urinar în poziţia potrivită, corectând astfel boala. Intervenţia necesită de obicei între 90 minute şi trei ore şi este efectuată în timp ce copilul este inconştient (sub anestezie generală). Rareori, reparaţia chirurgicală poate fi făcută în etape, necesitând două sau mai multe intervenţii.

Intervenţia chirurgicală este mai recomandată la o vârstă cât mai mică - de obicei între 3 şi 18 luni. Dar procedura poate fi efectuată la orice vârstă, chiar şi la maturitate. În cazul în care familia doreşte circumcizia bebeluşului, circumcizia ar trebui făcută după intervenţia chirurgicală, deoarece pielea prepuţului ar putea fi necesară în intervenţia chirurgicală.

În cele mai multe cazuri, corectarea chirurgicală a bolii are ca rezultat un penis cu funcţionare şi aspect normale sau aproape normale şi fără probleme în viitor. Totuşi, în 10-20 la sută din cazuri, poate apărea o gaură (fistulă) de-a lungul părţii de dedesubt a penisului, unde a fost creat noul canal urinar. Asta poate duce la scurgeri de urină şi necesită o nouă intervenţie chirurgicală pentru repararea problemei.

Ad-Extra3:

Experienta unei mamici cu bebe cu hipospadias

sa va spun si eu povestea noastra...

Baietelul nostru a fost diagnosticat la nastere cu hipospadias glandular-forma usoara. In maternitate nu ne-au dat prea multe informatii, a fost de-ajuns sa caut pe net si sa ne ingrozim cand am vazut ca ar fi indicat sa se corecteze chirurgical. Am fost indrumati catre cel mai renumit chirurg pediatru din Timisoara sa ne recomande daca trebuie operat sau nu. In momentul in care l-a vazut pe baietelul nostru, dr-ul a zis ca nu recomanda sa-i facem interventia ca-i facem mai mult rau, ca nu e sigura reusita, ca pot exista mai multe operatii succesive si sa-i facem doar o largire de uretra dupa ce face 4 luni... In acel moment ne-a convins sa-l lasam asa... Doctorita de familie ne-a spus ca in Timisoara nu a fost nici un caz de hiposadias rezolvat cu o singura operatie.. Dupa cateva zile de stres si nesiguranta, am descoperit acest forum care, multumesc lui D-zeu ne-a facut sa reconsideram problema si sa-l programam la dr Hadidi la operatie.

Prima operatie a avut loc la Bucuresti cand baietelul avea 7 luni. Cand am ajuns la spital i s-a introdus o branula in piciorus, i s-au facut niste analize, a fost dus primul in sala de operatie pt ca era cel mai mic. Dupa vreo 2 ore l-au adus inapoi adormit cu sonda. Dupa alte 2 ore s-a trezit, i-am data apa, dupa care lapte, nu a avut absolute nicio problema de la anestezie... Am mai stat in spital pana seara, timp in care I s-au mai administrat calmante dupa care am plecat la hotel. Personalul spitalului mi s-a parut f profi, ne-au dat in scris recomandari postop si cum sa-I administram calmantele. Totul a fost neasteptat de usor, copilul a dormit toata noaptea fara nicio trezire, a mancat normal, parca mai mult ne-am stresat noi cu sonda decat el… A doua zi a fost insa alta poveste… In momentul in care dr Hadidi i-a scos sonda, baietelul a urlat ca niciodata, noi, desi am fost avertizati ca se va umfla putulica, am avut un soc cand am vazut-o… era ca o bucata de carne din care mai curgea inca sange pe la cusaturi… horror.. Partea grea a fost cand a scapat de sonda si a trebuit sa faca pipi, urla de fiecare data timp de 4-5 zile. Fiecare schimb de pampers a fost un chin mai ales cand facea caca si se manjea pe la putulica si trebuia sa-l stergem cu srvetele umede. Cu ocazia asta a facut si o iritatie de scutec urata… Dupa o spatamana in schimb, s-a dezumflat frumos si nu parea sa mai aiba dureri.

A doua operatie a fost Delta. Cel mai greu a fost sa-I ia sange pt analize, in rest a trecut f usor, putulica nu s-a umflat deloc, avea doar niste firicele la varf unde i-a cusut preputul, nu parea sa aiba dureri la pisu. Personalul de la Delta mi s-a parut mai slab pregatit, asistentele chinuiau copiii vreo 5-10 min pana le gasea vena sa le ia sange dupa care tot nu reuseau sa ia destul…. A fost mai greu si cu comunicarea din partea spitalului referitor la operatie, recuperare si medicatie postop.

In concluzie, parerea mea e ca operatia la dr Hadidi si-a meritat toti banii, multumesc doctorului din Tm ca nu s-a bagat daca nu s-a simtit sigur pe el. Cel mai bine e sa-ti operezi copilul la un medic care are multe operatii la activ si o rata mare a reusitelor. Pediatra noastra a spus acum cand l-a vazut, ca in afara de cicatricea de la op, nici nu ai spune ca a avut o problema, arata perfect normal!

Si inca ceva, operati-va copiii cand sunt f micuti si nu isi dau seama ce li se intampla… Am vazut ca unii copii mai mari pe la 7-10 ani au suportat mult mai greu, a trebuit sa-I bage cu forta la anestezie pt ca erau f speriati, si e normal asa, realizau ce li se intampla…..

Alte experiente ale parintilor cu hipospadias la copil cititi aici

Hipospadia-va spune ceva?

Bebe a fost diagnosticat cu hipospadias

Hipospadias la bebelusi

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Vlad_the_Lad
    Vlad_the_Ladtrimis la 21/2/2023

    Buna ziua, as dori sa va relatez si eu pe scurt experienta noastra in lupta cu hipospadias pentru ca informatiile din spatiul informational din Romania sunt destul de putine iar in general medicii nu ofera intotdeauna cele mai bune sfaturi si nu indruma pacientii spre calea cea mai usoara in a beneficia de un ajutor specializat. Ce va pot spune e ca baietelul nostru, Vlad, s-a nascut cu un hipospadias glandular cu o curvatura peniala, initial semnalat de neonatolog la maternitate, si care ne-a asigurat ca e nevoie de o ”mica” corectie chirurgicala pe care o sa o facem dupa un an si se va rezolva rapid. La varsta de 9 luni am avut prima interventie chirugicala apeland la unul dintre cei mai ”buni” chirurgi pediatrici din Targu Mures, Dr. Gozar, care ne-a asigurat ca e o interventie oarecum rezolvabila chiar daca mai pot aparea complicatii, operatia avand loc in Spitalul Judetean Targu Mures. Prima interventie a fost nereusita, ceea ce ne-a obligat la o a doua interventie, care a avut loc la clinica Nova Vita, pastrand acelasi medic pentru interventia chirurgicala. Ce va pot spune e ca interventia a durat aproape 4 ore iar perioada de recuperare cu sonda pe uretra a fost un adevarat cosmar. Astfel, pana la varsta de doi ani si doua luni Vladut a trecut prin doua operatii nereusite, cu anestezie totala si recuperare foarte dificila atat sub aspect emotional cat si medical. In concluzie, as putea spune ca dupa cea de-a doua operatie nereusita ne-am dat seama ca trebuie sa apelam la un medic cu adevarat specializat pe acest domeniu al chirurgiei hipospadias, pentru care a trebuit sa recunoastem ca nu exista expertiza in Romania si sa constientizam ca nu am primit cea mai buna indrumare din partea medicilor romani care si-au asumat mai multa expertiza decat exista in realitate. Dupa o perioada de informare in special din surse straine am reusit sa ne dam seama ca lucrurile nu sunt foarte simple si astfel in anul 2018 am reusit sa il contactez pe mail pe d-nul Dr. Hadidi si pot sa spun ca a fost cea mai inspirata decizie pe care am reusit sa o luam in beneficiul voinicului nostru. Dr. Hadidi este o autoritate in acest domeniu extrem de specializat si autor de carti de chirugie a hipospadiasului iar la consult ne-a explicat foarte transparent ca primele doua operatii de la Tg Mures nu au reusit nimic bun fiind necesara o noua interventie in doua etape, o prima etapa cu o reconstructie a uretrei si o a doua etapa cu rol oarecum estetic care sa corecteze curvatura peniala si alte mici aspecte, neajunsuri estetice. Interventiile au avut loc in 2019 la spitalul Ponderas si la spitalul MedLife Pediatric iar dupa ce-a de-a doua interventie a dr Hadidi fistula cu probleme s-a inchis (a patra in total) si am reusit in sfarsit sa ne regasim linistea si sa ne dam seama cat de important este sa gasesti la timp un om cu asemenea expertiza, mai ales ca dupa toate informatiile pe care le aveam de pe site-urile specializate din America (fereastra de oportunitate pentru astfel de interventii chirurgicale se inchide dupa varsta de patru ani, atat sub aspectul cicatricilor emotionale dar si in ceea ce priveste refacerea tesuturilor afectate). La varsta de 7 ani putem spune ca cicatricile chirurgicale sunt greu de intuit iar penisul arata si functioneaza normal. Sfatul si invatatura pe care am dori sa o transmitem si altora, se reduce la faptul ca desi poate parea o inteventie facila mai ales pentru medici ignoranti sau ghidati de interese financiare, cea mai buna solutie e sa apelati la medici cu expertiza recunoscuta si sa o faceti la timp, iar pentru noi intalnirea cu dr Hadidi a fost una providentiala si nu putem fi mai recunoscatori. Multa sanatate tuturor!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII