Cand copilul devine violent. Cum procedam si ce principii abordam - sfatul psihologului

Cand copilul devine violent. Cum procedam si ce principii abordam - sfatul psihologului

Cand copilul devine violent. Cum procedam si ce principii abordam - sfatul psihologului

Copiii folosesc adesea violența pentru a face față frustrării, dezamăgirii și furiei. Este modul în care rezolvă aceste probleme. Și o fac pentru că de fapt funcționează. Violența lor și amenințările de violență le obțin de fapt ceea ce își doresc. Și este modul în care câștigă putere în casă....

• Cand copilul devine violent. Cum procedam si ce principii abordam - sfatul psihologului

veti citi
Când copilul devine violent
Oricat de mult ne iubim copilul, din start trebuie sa pornim de la principiul ca „Nu există nicio scuză pentru abuz”
Cand violența este folosită pentru a rezolva problemele
Iata cateva principii importante  - pentru a-ti ajuta copilul si a gestiona situatia.

Când copilul devine violent

Copiii folosesc adesea violența pentru a face față frustrării, dezamăgirii și furiei. Este modul în care rezolvă aceste probleme. Și o fac pentru că de fapt funcționează. Violența lor și amenințările de violență le obțin de fapt ceea ce își doresc. Și este modul în care câștigă putere în casă.... iata sfatul psihologului.

Oricat de mult ne iubim copilul, din start trebuie sa pornim de la principiul ca „Nu există nicio scuză pentru abuz”

Când un copil sau un adolescent foloseste violența pentru a obține ceea ce își doreste  - fie că lovește un părinte, un frate sau tranteste un geam sau da un sut la perete - este in cazul unei situatii în care li se spune „nu” la ceva ce vor să facă. Sau, în mod similar, li se spune că trebuie să facă ceva ce NU vor să facă.

În ambele cazuri, copilul devine frustrat și furios și singurul mod în care el sau ea știe cum să facă față acestor sentimente este să lovească pe cineva sau ceva. Și da, autorii acestor situatii pot fi fie baiat, fie fata. Așadar, chiar dacă vom  face referire la „el” sau „ei” în acest articol, sa stiti că această discuție se referă si la baieti si la fete.

Cand violența este folosită pentru a rezolva problemele

Copiii folosesc adesea violența pentru a face față frustrării, dezamăgirii și furiei. Este modul în care rezolvă aceste probleme. Și o fac pentru că de fapt funcționează. Violența lor și amenințările de violență le obțin de fapt ceea ce își doresc. Și este modul în care câștigă putere în casă.

Când copilul violent aude cuvântul „nu” și se simte frustrat și neputincios, lovește pe cineva sau ceva. Pentru a difuza situația sau din frică, părinții cedează și nu au nevoie de el să se conformeze. Ridicarea vocii îi dă copilului un sentiment de putere și de control într-o lume în care, fiind foarte tanar - nu are prea are parte de ele.

Ad-Extra3:

Puterea violenței trebuie să ii fie anulata

Dacă copiii sau adolescentii câștigă putere (si obtin ceea ce isi dorect) prin faptul că sunt violenți, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să ii anulati puterea prin a NU le mai tolera violența. In mintea lor, violenta ii face sa isi ideplineasca ce isi doresc.  Și odată ce funcționează, este greu să iti determini copilul sa accepte modalități mai productive de a obține influență, cum ar fi prin muncă, învățare și construirea abilităților de negociere si rezolvare a problemelor.

Problema este insa complexa pentru parinti si de multe ori chiar părinții au nevoie de un program comportamental complet pentru a gestiona această problemă. Și pot avea nevoie de ajutorul psihologilor.

În calitate de părinte, trebuie să iti inveti copilul abilitati de rezolvare a problemelor, astfel încât să aibă o modalitate alternativă de a trata aceste situații și sentimente negative.

Iata cateva principii importante  - pentru a-ti ajuta copilul si a gestiona situatia.

Nu există nicio scuză pentru abuz

Nu accepta nicio scuză pentru abuz în casa ta. Scrie acest lucru pe o bucată de hârtie și lipeste pe frigider. „NU exista nicio scuză pentru abuz” să devină motto-ul casei tale.

Nu accepta si nu cauta scuze copilul tau pentru comportamentul violent, indiferent de justificare. Și amintiți-vă, a fi provocat verbal nu este o scuză pentru abuz și nu justifică un răspuns violent. O voi spune încă o dată - nu există nicio scuză pentru abuz. Niciodata.

Citeste si Consecventa in educatia copilului - iata de ce consecventa inseamna sa iti inveti copilul sa fie responsabil

Fa-l responsabil si da-i consecinte

Când copilul este violent sau abuziv, trebuie să îl trageți la răspundere de fiecare dată. Trebuie să vă asigurați că există consecințe pentru acțiunile lui. Și asigurați-vă că consecințele sunt setate ca experiențe de învățare.

Trebuie sa stii insa diferența dintre o pedeapsă și o consecință. O pedeapsă este răscumpărarea (sau răzbunarea) pentru o faptă greșită. Consecințele sunt de obicei rezultate naturale sau logice care rezultă din comportamentul unuia. Nu puteți pedepsi copilul cu un comportament bun, dar îl puteți determina să se comporte mai bine prin consecințe eficiente.

O consecință este, de obicei, pierderea unui privilegiu până când copilul dvs. finalizează o sarcină sau se comportă acceptabil pentru o anumită perioadă de timp. Aceasta nu este o pedeapsă, deși s-ar putea să se simtă ca unul pentru copilul tău. O consecință bună este legată de comportament în așa fel încât, dacă comportamentul se îmbunătățește, consecința dispare.

Citeste si Copilul tau injura? Ups - iata cum reactionam, ce facem, cum procedam

Monitorizați media din casa dvs.

Există multe dezbateri cu privire la faptul că mass-media violentă - jocuri violente pe calculator sau filme violente -  dăunează educatiei - insa desigur, părinții ar trebui să facă ceea ce cred că ei ca este cel mai bine. Dar dacă violența sau abuzul reprezintă o problemă în casa ta, atunci e momentul sa evaluezi situatia si sa admiti ca mass-media violentă este o modalitate ce ajuta la crearea unei culturi violente în casa ta.

Fii un model pentru copilul tău

Ca părinti, trebuie să fiți un model. Dacă parintii au un comportament violent intre ei - sa nu vă mirați dacă copilul dvs. vă imită.

Copiii isi vad parinii ca un model de viata. Dacă părinții folosesc violența și au o rezolvare deficitară a problemelor, este normal ca copiii să facă la fel.

Insa voi sunteti adulti si trebuie sa actionati ca o echipa - dacă unul dintre părinți se comportă violent, este sarcina celuilalt părinte pentru a proteja copilul. Bineinteles, nu există nicio scuză pentru abuz în gospodărie. Nimeni nu trebuie lăsat să abuzeze de nimeni din casa.

Evaluati-va casnicia / relatia

Acesta este si momentul de a aduce un subiect dificil in discutie. Daca sunteți blocati într-o relație în care partenerul dvs. este violent cu copiii, este de datoria dvs. să vă protejați copiii indiferent de costul acestei relații.

Există cazuri în care părinții traversează linia violenței, deoarece sunt frustrați și supărați de problemele constante de comportament ale copilului lor. Dar aceasta nu este încă o scuză pentru abuz. Copiii care sunt tratați violent cresc adesea pentru a fi adulți violenți.

Citeste Ce e mai bine pentru un copil? Parinti care se cearta mereu sau divortati?

Nu apela la bataie

De asemenea, parintii trebuie sa stie ca daca isi pied rabdarea si lovesc copilului  - fie pentru că este incontrolabil sau scapat de sub control, acest lucru este împotriva legii. In plus, aceasta abordare este exact opusul unei metode pozitive de educatie. Citeste Bataia e rupta din iad si produce traume emotionale copilului

Citeste si

Gestionarea comportamentului violent si exploziv la copiii mici

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023


 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII