Copilul tau tuseste? Afla care sunt cauzele si cum il poti ajuta - sfatul medicului pediatru
Fiecare copil va experimenta tusea la un moment dat în viața sa. În calitate de părinte, urmărirea tusei copilului te poate face să te simți neputincios, știind că aceasta poate fi un simptom al diferitelor boli, de la cele mai nevinovate la cele periculoase. Tusea poate fi un simptom al unei varietăți de afecțiuni, inclusiv răceală, gripă, bronșită, pneumonie și alte infecții respiratorii sau afecțiuni ale sistemului respirator. În general, tusea nu necesită tratament specific și se rezolvă de obicei în câteva zile sau săptămâni, în mod natural.
Cu toate acestea, dacă tusea durează mai mult de o săptămână sau este severă și împiedică odihna sau activitățile zilnice, este important să se consulte un medic pentru a determina cauza și a se începe un tratament adecvat. De asemenea, dacă tusea este însoțită de alte simptome, cum ar fi febră, dificultăți de respirație, dureri în piept sau tuse cu sânge, trebuie să se consulte imediat un medic.
Află în continuare care sunt cauzele tusei, cum o poți identifica, când este cazul să te îngrijorezi și cum o tratezi prin mijloace blânde și sigure...
Tusea este un reflex de apărare normal și natural al organismului
Tusea poate fi un simptom al unei varietăți de afecțiuni, inclusiv răceală, gripă, bronșită, pneumonie și alte infecții respiratorii sau afecțiuni ale sistemului respirator. În general, tusea nu necesită tratament specific și se rezolvă de obicei în câteva zile sau săptămâni, în mod natural.
Cu toate acestea, dacă tusea durează mai mult de o săptămână sau este severă și împiedică odihna sau activitățile zilnice, este important să se consulte un medic pentru a determina cauza și a se începe un tratament adecvat. De asemenea, dacă tusea este însoțită de alte simptome, cum ar fi febră, dificultăți de respirație, dureri în piept sau tuse cu sânge, trebuie să se consulte imediat un medic.
Tratamentul tusei poate include medicamente pentru a ameliora simptomele, cum ar fi expectorante pentru a îndepărta mucusul din tractul respirator sau antihistaminice pentru a reduce iritarea gâtului. De asemenea, poate fi recomandat să se ia măsuri pentru a menține umiditatea aerului și pentru a evita factorii declanșatori, cum ar fi fumatul sau expunerea la poluare.
În cazul în care copilul tău tușește, poate fi greu de știut dacă trebuie să mergi la pediatru pentru sfaturi, să programezi o întâlnire sau să te îndrepți direct spre spital la urgențe. Este important să ne amintim că tusea este o parte naturală a vieții, un reflex de aparare prin care se elimină substanțele iritante din căile respiratorii, se curăța gâtul, bronhiile și plămânii de substanțele nedorite și facilitează respirația.
Ce indică o tuse productivă, cu expectorație?
Copilul tău are o tuse cu multă flegmă? Asta ar putea semnala multe lucruri. Copiii cu astm produc adesea o tuse flegmică atunci când au o criză. Tusea cu expectorație poate fi uneori cauzată de o suprainfectare bacteriană a căilor respiratorii, sau de o acutizare a unor afecțiuni cronice respiratorii. La sugari, o tuse productivă s-ar putea datora bronhiolitei, o infecție respiratorie a tractului inferior provocată de viruși precum virusul sincitial respirator (RSV).
În cazuri severe, o tuse productivă, cu expectorație și febră mare poate semnala o infecție mai gravă, cum ar fi pneumonia. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză este răceala obișnuită, care poate dura până la două săptămâni.
Ce indică o tuse uscată/seacă?
La copiii mici și la bebeluși, o tuse uscată, iritativă, este cauzată de inflamația mucoasei căilor respiratorii și este de obicei declanșată de un virus. De asemenea, apare și la expunerea prelungită la praf, fum, aer condiționat sau alergie. Este obositoare și trebuie să fie calmată. Uneori necesită îngrijiri medicale și, mai rar, poate necesita spitalizare.
Ad-Extra3:
Tusea convulsivă
Tusea convulsivă este o altă denumire pentru pertussis, o infecție a căilor respiratorii cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Copiii cu pertussis au reprize puternice de tuse, iar la sfârșitul reprizei de tuse, copilul inhalează o cantitate mare de aer, scoțând un sunet șuierător. Tusea convulsivă este însoțită de secreții nazale, de strănuturi frecvente și uneori de febră, dar nu foarte mare. Ea poate apărea la orice vârstă, însă este mai severă la copiii cu vârsta sub un an, care nu au fost vaccinați pentru pertussis.
Când ar trebui să îmi fac griji pentru tusea copilului meu?
Tusea este o parte naturală a vieții și modul nostru de a reacționa la boli. Majoritatea tipurilor de tuse sunt nevinovate.
Mergi la medicul pediatru dacă bebelușul/copilul:
respiră greu sau mai repede decât în mod obișnuit;
are o tuse însoțită de o invinetire a buzelor, a fetei sau a limbii;
are o tuse însoțită de febră și are vârsta sub 3 luni;
are o tuse însoțită de un sunet șuierător atunci când inspiră după ce tușește;
scuipă sânge în timp ce tușește;
are o tuse însoțită de un sunet neobișnuit, “muzical”, în timp ce respiră;
se simte slăbit din cauza tusei;
este deshidratat, are amețeli, senzație de gură uscată sau lipicioasă, plâns fără lacrimi, urinare mai rară decât de obicei.
Când tusea este asociată cu alte simptome, cum ar fi stări febrile sau dificultăți de respirație, solicită îngrijiri medicale! Din cauza problemelor de siguranță, medicamentele pentru tuse și supresoare nu mai sunt recomandate copiilor mici. Acest lucru permite, de asemenea, corpului copilului să scape în mod natural de mucus, evitând suprimarea nevoilor naturale.
Cum îmi ajut copilul/bebelușul să scape de tuse?
Toți bebelușii vor dezvolta o tuse la un moment dat. În timp ce este o luptă să-l vezi pe cel mic în disconfort, boala va trece destul de curând. Între timp, poți face multe lucruri pentru a-l ajuta să se simtă mai bine.
Soluțiile simple pentru tuse includ hidratarea corespunzătoare, aspiratoarele nazale, umidificatoare cu ceață rece și plantele medicinale cu proprietăți expectorante care favorizează fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronșice precum scaiul vânăt, iedera, podbalul, ridichea neagră, hreanul; plantele emoliente, care calmează mucoasele iritate ale căilor respiratorii precum pătlagina, teiul, lichenul de piatră, gridelia; plantele cu proprietăți antispastice la nivel bronșic cum este roua cerului, iedera, cimbrișorul - care liniștesc tusea spastică.
Siropurile naturale pe bază de plante sunt mai indicate, deoarece acționează blând, având acțiune emolientă și favorizând expectorația, ajutând la fluidizarea secretiilor ce trebuie eliminate prin tuse.
• Despre tusea la copii, citeste si
Sănătatea copiilor în timpul sezonului rece: răceală, gripă, tuse, febră, imunitate - 11 întrebări și răspunsuri esențiale de la medici pediatri | video |
Cand tinem copilul acasa: simptomele pentru care medicul pediatru recomanda sa nu il ducem in colectivitate
Virusul respirator sincițial (VRS) la bebeluși. Simptome, transmitere, tratament și complicații
Tratamentul corect al tusei cu expectorație la copii este important
Problema tusei si a racelii: cand tinem copilul acasa si cum il aparam de infectii
► Toate bolile copilului aici >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
Autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2022
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea, medic pediatru in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII