Ce se întamplă dacă după 40 de săptămâni bebe nu da semne de naștere? Sfatul medicului

Ce se întamplă dacă după 40 de săptămâni bebe nu da semne de naștere? Sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Desi pe intreg parcursul sarcinii vorbim despre data probabila a nasterii, anume momentul in care se implinesc 40 de saptamani, trebuie amintit faptul ca multe dintre pacientele gravide vor depasi acest termen fara sa fi nascut. Mai exact, la aproximativ 40% dintre gravide travaliul se va declansa dupa termen. Deci, ce se intampla daca dupa 40 de saptamani bebe nu da semne de nastere?

• Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

veti citi
Complicatiile care pot sa apara la implinirea a 40 de saptamani de sarcina
Dupa 40 de saptamani riscurile nu cresc semnificativ
Cand sarcina durează mai mult de 40 de saptămani - iată ce trebuie să știi

Complicatiile care pot sa apara la implinirea a 40 de saptamani de sarcina

In mod normal, la implinirea a 40 de saptamani de varsta gestationala ar trebui sa aiba loc o asa zisa recapitulare a investigatiilor din timpul sarcinii si ar trebui sa ne asiguram ca sarcina a fost datata corect. Este foarte important sa stim clar data exacta la care se implinesc cele 40 de saptamani, pentru ca in functie de aceasta data se iau decizii extrem de importante.

Cea mai mare acuratete in stabilirea clara a termenului o are ecografia facuta la finalul primului trimestru, atentie, nu ecografiile efectuate in ultimul trimestru, care de regula prezic o data probabila a nasterii complet diferita fata de realitate. De aceea la implinirea a 40 de saptamani ar trebui sa ne asiguram ca sarcina este datata corect, trebuie sa revizuim istoricul sarcinii.

Daca ne referim la o sarcina cu risc, nu ar trebui sa vorbim despre implinirea a 40 de saptamani, deoarece la aceasta data pacienta ar fi trebuit sa fi nascut deja. Aici nu ne putem referi decat la sarcinile considerate fara risc.

Un lucru trebuie amintit:

Complicatiile legate de sarcina inregistreaza o crestere progresiva dupa implinirea termenului, adica 40 saptamani, iar dupa 41 saptamani riscurile inregistreaza o crestere semnificativa. Dupa 42 saptamani se intra in perioada de postmaturitate, perioada cu grave consecinte asupra fatului, de aceea orice medic ginecolog cu discernamant va va sfatui sa nu ajungeti la 42 de saptamani.

Complicatiile care pot sa apara sunt reprezentate de insuficienta placentara, aspiratie de meconiu, infectii intrauterine, toate acestea duc la afectarea grava a fatului, afectare care poate avea drept consecinta chiar moartea fetala in utero.

Odata cu prelungirea sarcinii se poate ajunge la cresterea excesiva a fatului, ceea ce duce la travaliu prelungit, anevoios, cu posibila suferinta fetala datorata prelungirii travaliului, traumatisme ale caii de nastere, cu cicatrici locale, incontinenta urinara, disfunctie sexuala si asa mai departe.

Dupa 40 de saptamani riscurile nu cresc semnificativ

Pentru a raspunde intrebarii - Dupa implinirea a 40 de saptamani nu trebuie sa intrati in panica deoarece riscurile nu cresc semnificativ, totusi este posibil sa fie nevoie de controale mai amanuntite si mai frecvente pentru a ne asigura ca fatul este in buna stare. Este posibil sa vi se ofere dezlipirea membranelor de col, o interventie care favorizeaza pornirea de la sine a travaliului (dar nu este considerata declansare propriu-zisa a nasterii). Aceasta se face in cadrul unui consult normal si consta in introducerea unui deget prin colul uterin si separarea membranelor de col printr-o miscare circulara. Nu este dureros dar este neplacut, iar ulterior pot sa apara mici sangerari care sunt normale. Aceasta manevra creste semnificativ probabilitatea ca travaliul sa inceapa de la sine in urmatoarele 48 de ore.

Dupa implinirea a 41 saptamani va avea loc obligatoriu un control local pentru a vedea cat de pregatit este colul uterin pentru nastere. In functie de starea colului se vor stabili optiunile eligibile pentru terminarea sarcinii, acestea incluzand declansarea medicamentoasa a travaliului sau cezariana.

In unele cazuri se poate opta pentru continuarea sarcinii, desi de regula nu este recomandat. Studiile au aratat faptul ca la implinirea a 41 saptamani incheiate de sarcina, la pacientele care au optat pentru declansarea medicamentoasa a travaliului s-au obtinut rezultate mai bune in ceea ce priveste nevoia de a recurge la cezariana si - foarte important! - starea copilului dupa nastere. De aceea repet si sustin, dupa implinirea a 41 de saptamani este recomandat mai degraba sa se intervina pentru declansarea nasterii decat sa se astepte debutul spontan al acesteia.

Dupa cum spuneam, la implinirea a 42 saptamani este obligatoriu ca nasterea sa aiba loc, indiferent de modalitatea de terminare a sarcinii, deoarece continuarea acesteia nu mai poate avea loc in conditii de siguranta.

Cand sarcina durează mai mult de 40 de saptămani - iată ce trebuie să știi

Toate ghidurile despre sarcina - se refera la durata sarcinii a fi de 40 de saptamani. Insa femeile insarcinate trebuie sa stie ca data reala a nasterii copilului coincide foarte rar cu data preconizata a nasterii... aceasta fiind mai devreme sau mai tarziu de acea zi.

Iată de ce se poate prelungi sarcina peste cele 40 de saptămani de sarcină, si cât de mult poate intârzia bebe să isi facă aparitia...

Ad-Extra3:

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII