Erupția acneică și rinita de sarcină: sfatul medicului
Ești însărcinată și simți că ai nasul mereu înfundat? A început să îți apară acneea pe față sau pe spate? Sunt aceste simptome comune și normale în timpul sarcinii?
Ne răspunde la aceste întrebări doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrică-ginecologie.
veti citi
Sunt insarcinata - de ce am eruptie acneica pe fata, piept si spate?
Pentru prevenirea acneei se recomanda:
De ce am nasul infundat?
Simptomele rinitei de sarcina sunt:
In cazul rinitei de sarcina, avand in vedere folosirea limitata a tratamentului, se indica urmatoarele:
De ce am eruptie acneica pe fata, piept si spate?
Acneea poate aparea de la 6 saptamani de sarcina din cauza modificarilor hormonale, in special din cauza progesteronului care creste productia de sebum, cu blocarea porilor pielii si dezvoltarea bacteriilor. Corpul retine mai multe fluide care contin toxine.
Pentru prevenirea acneei se recomanda:
Curatarea corecta a pielii cu demachiant delicat, fara sapun, de doua ori /zi. Se recomanda spalarea si clatirea mai ales la linia parului si pe mandibula. Spalarea parului regulata. Schimbarea si curatarea regulata a periilor, prosoapelor si caciulilor.
Nu exagera in procesul de curatare a pielii pentru ca aceasta este sensibila. Curatarea indeparteaza uleiurile protectoare ale pielii cu producerea in consecinta in exces. Nu stoarce cosurile pentru ca pot aparea cicatrici si se agraveaza acneea.
Hidratarea corepunzatoare a pielii.
Citirea etichetelor produselor folosite pentru alegerea celor fara uleiuri, non-acneice.
Evita soarele, care poate produce arsuri solare si foloseste produse cu SPF 30.
Consuma vitamina A din lapte, peste, oua, morcovi. Evita suplimentele de vitamina A pentru ca excesul poate provoca defecte fetale.
Mananca sanatos, evita zaharul, cerealele rafinate si mancarea fast food. Alege alimente sanatoase pentru piele: avocado, migdale, alune, somon, legume, fructe, putina ciocolata neagra.
Tratamente cosmetice in sarcina conform recomandarilor medicului dermatolog.
De ce am nasul infundat?
Foarte multe femei simpt ca au nasul ”infundat” pe parcursul sarcinii. Aceasta manifestare se numeste rinita de sarcina sau non-alergica si apare din cauza modificarilor hormonale. Nivelul crescut de hormoni estrogeni ingroasa mucoasa cu productia excesiva de mucus, iar cresterea volumului de sange ar putea face ca vasele de sange sa se dilate si sa produca congestia nasului.
Femeile care sufera de astm sau alergii sunt predispuse la rinita de sarcina, mai ales in ultimul trimestru si de cele mai multe ori simptomele dispar dupa nasterea bebelusului.
Aproape 30% din gravide au rinita de sarcina, care poate aparea din luna a doua si se agraveaza mai tarziu in sarcina.
Ad-Extra3:
Simptomele rinitei de sarcina sunt:
. stranuturi;
. congestia nazala - manifestata prin dificultati in respiratie si insomnie;
. secretii nazale abundente, apoase;
. infectii sinusale;
. infectii ale urechii.
In cazul in care ai simptomele de sinuzita care se manifesta cu febra, durere de cap, secretii purulente galben-verzui, durere faciala sau presiune, trebuie facut un consult la medicul ORL.
In cazul rinitei de sarcina, avand in vedere folosirea limitata a tratamentului, se indica urmatoarele:
hidratare suficienta;
folosirea in camera a unui umidificator;
exercitii fizice usoare;
spalarea nasului cu un irigator;
folosirea de solutii saline, ser fiziologic sau apa de mare;
evitarea alergenilor - praf, poluare, fum de tigara.
Daca aceste masuri nu sunt suficiente, medicul specialist ORL va recomanda o serie de tratamente considerate sigure in sarcina.
Nas infundat in timpul sarcinii sau rinita de sarcina: ce e de facut
Rinita de sarcina inseamna de fapt ca ai nasul infundat in timpul sarcinii. Se poate simti la fel ca si congestia nazala pe care o ai cand esti racita, insa aceasta conditie este cauzata partial de modificarile hormonale din timpul sarcinii.
Iata ce poti face pentru a tine sub control rinita de sarcina
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2025)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII