Pot să conduc sau sa port centura de siguranță in mașină? Iată sfatul medicului.
Dacă sunt insărcinată in primul trimestru pot sa conduc mașina? Ce voi face cand burtica va fi mare? Pot folosi centura de siguranță și in ultimul trimestru de sarcină?...
Ne răspunde la aceste intrebări, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.
La o sarcina cu risc, nu este indicat condusul
In primul rand trebuie sa mentionez faptul ca in sarcina, condusul este admis doar in cazul sarcinilor lipsite de risc. Daca aveti o sarcina cu risc nu este tocmai indicat sa calatoriti singura cu masina si nici nu este foarte indicat sa conduceti. In cazul aparitiei subite a unei complicatii veti fi pusa in dificultate si este posibil sa nu puteti controla masina, lucru care poate duce la accidente.
In cazul sarcinilor fara risc raspunsul este un pic mai nuantat
In primul trimestru, organismul sufera o serie de modificari majore care intervin brusc si care de multe ori induc o stare de oboseala si greata continua. Aceste stari pot duce la lipsa de concentrare in trafic, implicit la accidente.
Dupa disparitia acestor simptome puteti conduce in relativa siguranta pana in trimestrul 3 cand apar durerile de spate sau pelvine, iar acestea pot face sa fie destul de incomod sa conduceti. De asemenea, din acel moment abdomenul devine voluminos si se afla in imediata vecinatate a volanului. Este de ajuns o simpla frana mai puternica, eveniment destul de comun in trafic, pentru ca sa apara traumatisme la nivelul abdomenului care pot pune copilul in pericol.
Centura de siguranta la gravide este obligatorie
Desi exista destul de multe voci care va recomanda sa nu purtati centura de siguranta, trebuie specificat faptul ca centura de siguranta la gravide este obligatorie. Este nevoie insa sa aveti grija la purtarea ei. Singura centura de siguranta care poate fi folosita la gravide este centura cu prindere in 3 puncte, care este si cea mai comuna. Partea orizontala trebuie asezata sub burta, peste solduri, in niciun caz in apropierea buricului. Partea diagonala ar trebui sa fie asezata peste clavicula si pozitionata intre sani. Centura de siguranta nu trebuie sa atinga gatul gravidei.
Ad-Extra3:
Limitati calatoriile incepand cu trimestrul 3 de sarcina
Incepand cu trimestrul 3 ar trebui limitate pe cat posibil calatoriile indelungate cu automobilul, astfel limitandu-se riscul aparitiei unor accidente. Trebuie inca o data retinut faptul ca, daca este neaparata nevoie sa va deplasati cu masina, este foarte importanta si chiar obligatorie purtarea centurii de siguranta - atata timp cat este purtata corect.
Sarcina cu risc
Termenul de sarcina cu risc este folosit de medici pentru a descrie cazul in care o femeie insarcinata prezinta unul sau mai multi factori care ar putea prezenta un risc pentru sanatatea sa sau a fatului.
Citeste in continuare despre ce conditii sau situatii pot crea un risc sarcinii.
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️
autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII