Ce este placenta Praevia? Sfatul si recomandarea medicului specialist.
Dacă esti insărcinată și tocmai ai primit diagnosticul de placenta Praevia, probabil iți pui multe intrebări. Ce inseamnă placenta Praevia, care sunt factorii de risc și când trebuie să te ingrijorezi?
• Ne răspunde la aceste intrebari, dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Ce este placenta Praevia?
Placenta praevia este placenta care se dezvolta la nivelul portiunii inferioare a uterului si acopera partial sau in totalitate colul uterin, facand imposibila nasterea naturala. Placenta praevia poate fi completa, partiala, laterala si marginala, in functie de raportul pe care il stabileste cu colul uterin si cat de mult acopera colul uterin.
Prezinta o incidenta de 1 la 250 sarcini, fiind mai frecventa la pacientele care au avut o nastere prin operatie cezariana.
Diagnosticul ecografic se pune dupa saptamana 28, fiind confirmat prin ecografie transvaginala intre 32-36 saptamani de sarcina.
Factorii de risc implicati in aparitia placentei Praevia
Factorii de risc implicati in aparitia placentei Praevia sunt: pacientele cu uter cicatricial in antecedente, fie operatii cezariene fie miomectomii pentru fibroame uterine, tabagismul matern, FIV-ul, multiparitatea, sarcina multipla si fibromatoza uterina.
Diagnosticul de placenta Praevia atrage riscuri atat pentru mama cat si pentru fat
Pentru mama creste riscul de sangerare antepartum si intrapartum, riscul de aparitie al tulburarilor de coagulare este mai mare, creste riscul histerectomiilor de necesitate in special daca se asociaza cu placenta acreta, creste riscul transfuziilor de sange, creste durata de spitalizare. Pentru fat creste riscul de restrictie de crestere intrauterina, riscul de anemie neonatala, suferinta fetala, riscurile si complicatiile ce tin de prematuritate, de nasterea inainte de saptamana 37.
Principala manifestare este sangerarea pe cale vaginala ce apare dupa 20 de saptamani si nu este insotita de dureri de burta sau de contractii uterine.
Ad-Extra3:
Placenta Praevia: simptome si factori de risc
Placenta este un organ ce se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei, trec de la mama la bebelus, oxigen si substante nutritive, iar de la fat la mama trec diferiti produsi ai fatului. De obicei placenta se ataseaza de uter deasupra cervixului. In cazuri rare, placenta se formeaza la baza uterului si va acoperi partial sau total cervixul. Atunci cand placenta blocheaza cervixul se foloseste termenul de Placenta Praevia. Citeste mai departe...
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII