Cum este monitorizat bebelusul in timpul nasterii? Iata sfatul medicului specialist.
Multe gravidute se tem de o eventuala complicatie in timpul nasterii, insa de aceea exista monitorizarea intrapartum. Ce presupune aceasta monitorizare in timpul nasterii si in ce consta?
Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrica-ginecologie.
Ce este monitorizarea intrapartum?
Scopul monitorizarii intrapartum este acela de ne asigura ca fatul face fata cu bine stresului la care este supus in timpul travaliului, identifica anumite complicatii ce pot aparea in cursul nasterii si ne permite sa intervenim inainte ca acestea sa devina ireversibile.
Un test ideal de monitorizare care sa fie usor de aplicat si acceptat de mama, care sa nu modifice travaliul si care sa identifice toti fetii ce pot dezvolta complicatii si sa ii excluda pe cei normali nu exista in momentul de fata. In mod normal, in travaliu nu exista acces direct la fat si de aceea majoritatea metodelor de monitorizare sunt indirecte.
Cea mai utilizata metoda este monitorizarea frecventei cardiace fetale intrapartum care utilizeaza un dispozitiv numit cardiotopograf ce inregistreaza cu ajutorul a doua sonde plasate pe abdomenul mamei bataile cardiace fetale si contractiile uterine.
Monitorizarea poate fi intermitenta in cazurile cu risc scazut de aparatie a complicatiilor si consta in inregistrarea sau ascultarea batailor cardiace in timpul unei contractii si 30-60 de secunde dupa terminarea contractiei, se face la 15-30 de minute in timpul travaliului activ si la 5 minute in expulzie.
Daca exista probleme cu bebe, este necesara monitorizarea continua
In cazul prezentei unuia sau mai multor factori de risc, este necesara monitorizarea fetala continua.
In functie de anumite caracteristici ale frecventei cardice fetale si de modul in care acestea se modifica in timpul si dupa o contractie putem identifica fetii cu risc de a dezvolta complicatii in timpul travaliului, lucru ce ne permite sa intervenim din timp inainte ca aceste modificari sa devina permanente.
Nasterea bebelusului pas cu pas: pregatiri, stadii si cum decurge
Nasterea bebelusului este un proces care are trei stadii. Primul stadiu este faza inceperii regularizarii contractiilor combinata cu subtierea si dilatarea cervixului. Al doilea stadiu incepe din momentul dilatatie de 10 cm si se sfarseste cu nasterea copilului, air al treilea stadiu incepe imediat dupa iesirea copilului si consta in separarea si eliminarea placentei.
Dar ... iata cum decurge nasterea, pas cu pas
Ad-Extra3:
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii © 2020
Cu contributia dlui Dr. Andrei Cucu, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII