Hernia dupa o nastere prin cezariana - Care sunt simptomele?

Hernia dupa o nastere prin cezariana - Care sunt simptomele?

Hernia dupa o nastere prin cezariana - Care sunt simptomele?

O naștere prin cezariană presupune efectuarea unei incizii în abdomenul și uterul unei femei pentru a ajunge la copil. Există multe motive pentru care medicul poate recomanda o cezariană, inclusiv dacă bebelușul nu este poziționat corect sau dacă ai mai avut înainte o cezariană. O hernie este una dintre posibilele, dar rarele complicații ale unei nașteri prin cezariană.

- vei citi:
Ce este o hernie?
Simptome de hernie după cezariană
Care este rata de apariție a herniei incizionale după o cezariană?
Cum diagnostică medicii o hernie după o cezariană?
Tratamentul herniei după o cezariană

Ce este o hernie?

O hernie apare atunci când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup.

Hernia incizionala apare ca o complicație a operației de cezariană. Hernia postincizionala se recunoaște prin apariţia unei umflături în zona cicatricii rămase dupa operaţia de cezariană.

Femeile sunt mai expuse acestui risc dacă:

 sunt obeze (greutatea suplimentară pune presiune mare asupra stomacului);
 au o incizie mai mare de cezariană;
 au diabet;
 au țesut care nu este la fel de puternic.

În timp ce herniile incizionale nu provoacă de obicei simptome dincolo de caracteristicile lor fizice, nu vor dispărea fără tratament. Intervenția chirurgicală este singurul tratament pentru o hernie incizională după o naștere prin cezariană.

Simptome de hernie după cezariană

Ad-Extra3:

Umflătură abdominală

Cel mai frecvent simptom al herniei după cezariană este o umflătură de țesut ce pare să iasă dintr-o zonă a cicatricii chirurgicale sau în jurul acesteia.

Hernia nu se dezvoltă întotdeauna imediat după cezariană, așa că este posibil să observi acest simptom după luni bune de la naștere sau chiar ani. De obicei, umflătura este mai vizibilă în următoarele circumstanțe:

 când stai foarte drept;
 când ești implicată într-o activitate fizică, cum ar fi ridicarea unui obiect deasupra capului;
 când tușești.

Durere și / sau disconfort

Uneori, o hernie incizională poate provoca durere și disconfort, mai ales atunci când umflătura este mai vizibilă. Procesul de vindecare după o cezariană poate provoca disconfort. Dar disconfortul cauzat de o hernie va continua după timpul normal de vindecare de la o cezariană.

Greață și / sau constipație

O hernie incizională afectează zonele din jurul stomacului, astfel încât poate provoca disconfort abdominal. Acest disconfort include greață, vărsături și constipație.

Care este rata de apariție a herniei incizionale după o cezariană?

Un studiu de cercetare publicat în revista PLoS One a descoperit că aproximativ 2 din 1.000 nașteri prin cezariană au provocat o hernie care a necesitat tratament chirurgical în termen de 10 ani de la naștere.

Este posibil ca mai multe femei să aibă hernii după cezariană, dar s-ar putea să nu apeleze la intervenții chirurgicale.

De asemenea, studiul a descoperit că femeile care au o incizie liniară (de sus în jos) au mai multe șanse să aibă hernie după o cezariană decât femeile cu o incizie transversală. Jumătate din herniile apărute după cezarienă au cauzat simptome în primul an.

Acest tip de hernie incizională este un tip de hernie ventrală, ceea ce înseamnă că hernia se umflă prin mușchii abdominali. Acest tip reprezintă 15-20% din cazurile de hernie.

Cum diagnostică medicii o hernie după o cezariană?

Medicii pot diagnostica adesea o hernie, privind aspectul acesteia și efectuând un examen fizic. Există însă unele afecțiuni care pot apărea după o cezariană cu simptome similare herniei. Exemple de aceste condiții includ:

 abces;
 hematom;
 endometrioza peretelui abdominal;
 ruptura uterină;
 infecții ale rănilor.

Uneori, medicii se folosesc de imagistică (ecografii, CT) pentru a exclude alte afecțiuni și pentru a confirma diagnosticul unei hernii sau pentru a evalua dacă intestinul este prins în interiorul herniei.

Tratamentul herniei după o cezariană

Tratamentul herniei după o cezariană este cel chirurgical. Dar, de obicei, medicii nu recomandă intervenția decât dacă o femeie prezintă anumite simptome. Acestea includ:

 hernia devine din ce în ce mai mare și mai vizibilă;
 hernia provoacă disconfort care face dificilă finalizarea activitățile zilnice;
 hernia este încarcerată (intestinul este prins în hernie și nu are mult flux de sânge, cauzând de obicei multă durere);

O hernie încarcerată este rară. Când se întâmplă, este o urgență medicală.

Nu există medicamente pe care să le iei pentru a scădea mărimea herniei. Unele femei poartă o centură elastică în jurul abdomenului care împiedică hernia să nu iasă. Acest lucru nu va face hernia să dispară, dar poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Doar chirurgia poate reduce definitiv aspectul herniei.

Un chirurg poate evalua hernia și apoi recomanda o abordare specifică pentru tratarea acesteia. De exemplu, unii chirurgi vor folosi o tehnică „deschisă”. Aceasta presupune realizarea unei incizii mai mari pentru repararea herniei. Alternativ, tehnicile laparoscopice sau minim invazive implică efectuarea unor incizii mici pentru a accesa zona afectată.

De obicei, cu ambele abordări chirurgicale, medicul va plasa o bucată de plasă chirurgicală peste zona slabă. Acest lucru ajută la menținerea corectă a acesteia.

Reparația chirurgicală pentru o hernie incizională este de obicei o procedură de succes. Dar se estimează că între 5 și 20 la sută dintre pacienții care au avut reparații de hernie incizională se confruntă o recidivă.

Dacă o mamă are în vedere să aibă un alt copil, hernia riscă să reapară. Uneori, medicii recomandă așteptarea până când o femeie nu mai dorește să conceapă pentru a reduce riscul ca o hernie să recidiveze după operația chirurgicală de reparație.

► Citeste Cezariana este o rana pe uter. Iata cum te vei recupera acasa si 6 lucruri de care trebuie sa ai grija - sfatul medicului ginecolog

Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana a devenit mult mai solicitata in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Insa, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, existand un risc mai mare de respiratie ingreunata neonatala la copiii nascuti prin cezariana.

Iata insa o serie de explicatii foarte utile - data de o mama, medic american - despre cand ar trebui sa spuna femeile insarcinate NU la nasterea prin cezariana si mai ales DE CE.

 Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda

Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi

Recuperarea dupa cezariană: lucrurile pe care nu ți le spune nimeni

Constipatia dupa nastere: cauze si ce e de facut

Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII