Bebe nu doarme? Iata care ar putea fi motivele si ce putem face

Bebe nu doarme? Iata care ar putea fi motivele si ce putem face

Bebe nu doarme? Iata care ar putea fi motivele si ce putem face

Bebe nu doarme? Bebelusul are putea fi prea obosit, prea flamand sau pur si simpu vrea neaparat o imbratisare dulce de la mami. 

Iata cum ar putea fi programul de somn si activitati a unui bebelus nou nascut si ce trebuie sa stii daca totusi bebe nu vrea sa doarma... 

veti citi
Bebe nu doarme si sunt ingrijorata, oare gresesc cu ceva?
Programul de 24 de ore a unui bebelus nou nascut
Deci, care ar putea fi motivele pentru care bebelusul totusi este departe de acest tipar de somn?
Cand bebelusul nu doarme noaptea: iata de ce
Stiinta somnului la bebelusi sau somnologia: ghid de practici si reguli
Despre somnul bebelusului merita citit si

Bebe nu doarme si sunt ingrijorata, oare gresesc cu ceva?

Bebe nu doarme si sunt ingrijorata, oare gresesc cu ceva? se intreaba o mamica (obosita) de bebelus nou nascut  - pe sectiunea de intrebari de la Desprecopii.

Draga mami, ce trebuie sa stii...

In primul rand, trebuie sa stii ca un bebelus nou nascut trebuie sa se obisnuasca incetul cu incetul cu programul de noapte-zi din afara burtii lui mami. Si asta dureaza cel putin 4 luni - dupa ce se naste.

Programul de 24 de ore a unui bebelus nou nascut - in primele saptamani

Apoi, bebelusul trebuie să se trezească regulat pentru a se hrăni (a papa). Pentru ca fiecare bebe este diferit, este greu sa spus cat si cum ar trebui sa doarma un bebelus - insa mai jos iata un exemplu de program de activitati a unui bebelus.

Acesta nu este un program de urmat, ci este conceput pur și simplu pentru a arăta cât de agitată este ziua lor în primele săptămâni.

9:00 - Trezire si hranire

10:00 - Somn rapid (30-60 minute)

11:00 - Trezire și hrănire

12.30 pm - Somnic (30-60 minute)

13:30 - Trezire și hrănire

15.30 pm - Somnic (30 - 60 minute)

16:30 - Trezire și hrănire

18:00 - Somn rapid (30 - 60 minute)

18:30 - Treziți și hrăniți

19:30 - Micuț (20-30 minute)

20:00 - Trezire și hrănire

21:30 - Somnic (20 - 30 minute)

22:00 - Trezire și hrănire

11.30 pm - Hrană și culcare

3.30 dimineața - hranire si revenire la somn

Ora 6.30 - hranire si revenire la somn

Deci, care ar putea fi motivele pentru care bebelusul totusi este departe de acest tipar de somn?

Motivele ar putea fi:

Bebelusului ii este foame

Nou-născuții au o burtica foarte mica - ceea ce înseamnă că mănâncă mai des; iar daca bebe trece printr-un puseu de crestere - ar putea sa fie si mai ne-interesat de somn, pentru ca pur si simplu are fomita - si vrea SA PAPE.

Bebelusul este prea obosit

E greu de crezut - insa asta e un motiv foarte valabil. Insa, nou nascutul iti va oferi indicii de oboseală, ochii obositi, cascat - asadar uită-te la bebelușul tău care arată aceste semne, astfel încât să îl poți pune la somn când are nevoie cu adevărat. Pentru ca daca nu isi face somnul - iar nu va dormi. Poti citi mai multe detalii aici Bebelusul este obosit si ca atare trebuie sa stii cum sa procedezi: sfaturi practice

Reflexul Moro sau „Startle” il tine treaz

Reflexul Moro sau reflexul de „tresarire” este un reflex al nou-nascutilor care ii ingrijoreaza adesea pe noii părinți.

Probabil ai observat că bebelușul tău începe să adoarmă și apoi brusc „se uită la tine” și se trezește.

reflexul moro bebelusi

Este o reacție involuntară a bebelușului de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat dintr-o dată, de aceea i se mai spune și “startle reflex” (startle = tresărire). Unii autori îl caracterizează ca fiind o reacție involuntară la amenințare. Practic copilul tresare dintr-o dată ridicându-și mânuțele, apoi lăsându-le ușor jos și începând să plângă. Bebelușii obișnuiți să adoarmă pe burtică nu sunt treziți de acest reflex (însă nu e recomandat să pui bebelușul să doarmă pe burtică până ce nu se rostogolește, din cauza Sindromului Morții Subite a Sugarului).

Bebelușii trec prin aceasta etapa destul de repede. La varsta de aproximativ 6 săptămâni, gâtul lor devine mai puternic ajutându-i să se sprijine singuri și până la 4-6 luni acest reflex a dispărut.

Bebelusul tau are pur si simplu nevoie de mami

Uneori bebe se linisteste cu o simpla imbratisare. In special daca pare forte suparat, incearca sa il pui piele-piele pe sanii tai. Acest tip de calmare face minuni la bebelusii agitati. Citeste mai multe informatii aici De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Nu uita ca bebe nu stie care este diferenta dintre noapte si zi - si va incepe sa realizeze putin cate putin despre zi si noapte in jurul varstei de 4-5 luni.   

Ad-Extra3:

Cand bebelusul nu doarme noaptea: iata de ce

Somnul bebelusului este probabil cel mai discutat subiect pe forumul Desprecopii, si exista o multime de articole bazate pe ideea ca, odata cu un training corect, bebelusii pot si ar trebui sa doarma mai mult. Dar de ce nu dorm bebelusii noaptea? Care este motivul trezirilor si cat ar trebui sa doarma?

Haideti sa vedem ce spun expertii, de ce bebelusii se trezesc in timpul noptii - si de ce ar putea fi de fapt un lucru bun.

Stiinta somnului la bebelusi sau somnologia: ghid de practici si reguli

Stiinta somnului la bebelusi sau asa cum am putea-o denuni: somnologia bebelusului, este o materia utila de studiu pentru parintii unui bebelus. Despre somnul bebelusului multa lume are o parere (uneori neavizata): de la prieteni, socri, parinti, vecine, coafeze, vanzatoare...insa in perioade de criza, cand parintii unui nou-nascut incep sa caute tot mai multe informatii, informatiile sunt deseori rasfirate si contradictorii. Si e important, sa te informezi din surse serioase.

Secretele somnului bebelusului, etapele in care acesta invata sa doarma, rutina somnului bebelusului, cand va dormi toata noaptea si de ce ... iata capitole foarte utile din somnologia bebelusului ...pe care le-am adunat in acest ghid al somnologiei bebelusului.

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII