Cât timp doare operația de cezariană? Iată la ce ar trebui să te aștepti dragă mami
Dureri abdominale postpartum: Simptom normal sau motiv de îngrijorare?
Cezariana este una dintre modalitățile de naștere. Cu toate acestea, este și o intervenție chirurgicală majoră care poate provoca sângerări și inflamații. Dar la ce ar trebui să vă așteptați în timpul perioadei de recuperare după o cezariană?
- vei citi:
Nasterea prin operatia de cezariana a crescut in popularitate in randul mamicilor
Durerile abdominale inferioare după naștere sunt normale
Infecța după nașterea prin cezariană
Durerea după nașterea prin cezariană
Cât timp doare operația de cezariană?
Când să mergi la doctor?
Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana
Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi
Nasterea prin operatia de cezariana a crescut in popularitate in randul mamicilor
În ultimii 20 de ani, operațiile de cezariană au devenit mai populare. Insa, uneori, aceasta nu este doar alegerea viitoarei mame, ci este singura cale de a naște copilul în siguranță. Trecerea printr-o operație de cezariană este destul de grea și dureroasă. În timpul procedurii, mușchii abdominali sunt tăiați, iar acest lucru cauzează durere după operație. Cicatricea de la operație poate dispărea chiar și la câțiva ani mai târziu.
Imediat după procedură, odihnește-te și încearcă să ții tot ce ai nevoie lângă tine. Nu ridica lucruri grele în primele săptămâni, cu excepția nou-născutului.
Durerile abdominale inferioare după naștere sunt normale
Durerile abdominale inferioare după naștere sunt normale, deoarece majoritatea inciziilor se fac pe partea inferioară a abdomenului. De asemenea, medicul îți poate oferi anumite medicamente pentru a calma durerea.
La două zile după operație, cateterul va fi îndepărtat. Vei începe să mergi la baie și înapoi. Dacă nu ai avut complicații după naștere, ar trebui să îți mărești activitatea fizică pe măsură ce trece timpul, deoarece ajută la circulație și îmbunătățește funcția intestinală. Vei simți în continuare o durere abdominală 4 săptămâni postpartum, dar te vei mișca și mai confortabil.
Infecța după nașterea prin cezariană
Deoarece este o procedură chirurgicală, există anumite riscuri de a dezvolta o infecție a plăgii. Infecțiile obișnuite includ celulita sau un abces al rănii.
Infecțiile pot apărea în principal din lipsa unei îngrijiri locale adecvate / o igienă precară. Semnele comune ale unei infecții a plăgii post-cezariană sunt roșeața și inflamarea zonei, durere abdominală inferioară și febră. În acest caz, trebuie să te adresezi imediat medicului.
Cu toate acestea, toată lumea este diferită, iar procesul de vindecare variază de la o persoană la alta. Uneori, sensibilitatea și disconfortul pot dura până la 8 săptămâni.
Ad-Extra3:
Durerea după nașterea prin cezariană
Durerile de după cezariană îți vor aminti de crampele menstruale. Aceste dureri sunt normale.
Există două cauze majore ale durerii după nașterea prin cezariană: leziunile nervoase și durerile musculare.
Durerea musculară este cunoscută și sub denumirea de sindrom de durere miofascială (MPS) care afectează peretele stomacului și podeaua pelvină. Această senzație de durere poate deveni foarte severă în organism și este atribuită unei dureri ascuțite în jurul burticii. Sindromul când afectează peretele pelvin necesită un tratament pentru a depăși astfel de dureri.
Ori de câte ori simți o durere anormală în jurul uterului sau abdomenului, trebuie să te adresezi medicului.
Cât timp doare operația de cezariană?
Dacă ai avut o naștere vaginală, durerea va dispărea de la sine după 8-10 zile. Dacă ai avut o cezariană, durerea severă este foarte probabil să dureze puțin mai mult - până la două săptămâni. După a patra săptămână, nu ar trebui să simți nicio durere.
Așa cum am spus înainte, capacitatea de vindecare a fiecărui corp este diferită și, la unele femei, poate dura până la 6-8 săptămâni. Și dacă te îngrijorează cicatricea, asigură-te că tratezi acea zonă a pielii cu instrucțiunile adecvate date de medicu.
Când să mergi la doctor?
Ar trebui să apelezi 112 dacă ai unele dintre următoarele simptome:
greutate de a respira;
durere în piept;
tuse cu sânge;
roșeața și inflamarea inciziei;
amețeli, slăbiciune, confuzie, bătăi rapide ale inimii, respirație rapidă etc.
Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana
Nasterea prin cezariana a devenit mult mai solicitata in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Insa, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, existand un risc mai mare de respiratie ingreunata neonatala la copiii nascuti prin cezariana.
Iata insa o serie de explicatii foarte utile - data de o mama, medic american - despre cand ar trebui sa spuna femeile insarcinate NU la nasterea prin cezariana si mai ales DE CE.
Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi
Recuperarea dupa cezariană: lucrurile pe care nu ți le spune nimeni
Constipatia dupa nastere: cauze si ce e de facut
Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament
autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate © 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal, Haga, Olanda
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
După 5 Ani cezariana mai doare
Buna ziua am şi eu o întrebare de 10 luni am nascut prin cezariana, de câteva zile ma doare locul unde e facut operaţia şi e roşu ce sa fac ca sunt foarte îngrijorata,va rog sa-mi daţi un sfat va mulţumesc
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII