Parinte de adolescent - Cresterea unui adolescent este ca si cresterea unui copil mic, numai personajul principal este mai mare si are crize mai mari de furie...
Crescerea unui adolescent este ca și creșterea unui copil mic, doar că personajul principal este mai mare și are crize mai mari de furie...
Sunt părinte de adolescent și asta îmi ține ocupați toți neuronii... dar să nu uităm că și adolescența are farmecul ei unic! 😅👨👩👧👦
- vei citi:
Am aceleasi tehnici de parenting, insa acum miza este mai mare...
Redirecționăm copiii mici, dar redirecționăm și adolescenții
Copiii urăsc când simt că alegerile nu le aparțin
Creierul adolescentului lucrează pentru a deveni mai eficient
Sfatul care mi-a schimbat relatia cu fiica mea adolescenta
Despre adolescenti si cum ii crestem cel mai bine
Am aceleasi tehnici de parenting, insa acum miza este mai mare...
Când fiul meu era mic (3-4 ani), aveam la dispoziție un arsenal de tehnici de parenting diferite. Dacă găsea ceva cu care nu avea voie să joace, foloseam redirecția pentru a-l „păcăli” să se joace cu ceva mai potrivit. Când se o lovea pe sora-sa mai mica, reuseam sa ii stimulez empatie si sa ii spun sa se uita la ea ce lacrimi are ...
Când stiam ca nu vrea sa manance ceva, cum ar fi să mănânce legumele la ora mesei, i-am oferit alegeri. Știam că cel mai bun mod de a evita o luptă era să îl las să-și exercite autonomia în mici feluri ...
Fiul meu este acum adolescent și sunt surprinsă cât de puțin s-au schimbat lucrurile în privința modului de a-l crește și educa. Încă mai folosesc majoritatea din aceleași tehnici de parenting pe care le-am folosit când era mic. Există însă o diferență mare: mizele sunt mult mai mari acum.
Redirecționăm copiii mici, dar redirecționăm și adolescenții
Cu alte cuvinte, îi ținem ocupați. Un copil mic plictisit îți va crapa masa de cafea din sticlă cu jucăriile din plastic pe care bunica le-a cumpărat de Crăciun. Un adolescent plictisit ar putea avea insa probleme mult mai grave. Deocamdată, fiul meu cântă la chitară și se află într-un cerc tehnic care îl face de multe ori să lucreze multe ore după școală. I-am spus deja că, atunci când se termină programul, trebuie să aleagă altceva care să-l țină ocupat. Tatăl său și cu mine ne asigurăm că are multe treburi în jurul casei pentru a-l ține ocupat, precum și pentru a-l învăța responsabilitatea.
Copiii urăsc când simt că alegerile nu le aparțin
Acest lucru se amplifică la adolescenți. Din fericire, adolescenții sunt capabili să gestioneze singuri multe alegeri, dar eu totuși, încă îi prezint sarcini neplăcute adolescentului meu sub forma unei alegeri. „Vrei să golești mașina de spălat vase acum sau după ce te relaxezi o oră?” Sarcina este obligatorie, dar poate decide când o face.
Orice părinte de adolescent știe că adolescenții încă pot avea tantrum-uri sau mai bine zis accese de furie, de multe ori chiar mai impresionante decât atunci când erau mici. S-ar putea să nu se arunce pe jos lovind și țipând așa cum au făcut-o când erau copii, dar ușa va fi trântită, va bate cu mâinile pe tejghea sau chiar va țipa când va fi în camera sa.
Desigur, un acces de furie al adolescentului nu poate fi ignorat în măsura în care ignorăm tantrum-ul unui copil mic, chiar dacă pe moment, nu îi acordăm nicio atenție. O regulă în casa noastră este că cer o comunicare respectuoasă din partea tuturor, dar ofer o a doua șansă: „Vrei să încerci din nou?”.
Ad-Extra3:
Creierul adolescentului lucrează pentru a deveni mai eficient
Asemănările dintre comportamentul adolescentului și cel al copilului mic sunt mai profunde și sunt destul de amuzant de comparat. Acest lucru se datorează faptului că aceste faze aparent polare ale copilăriei reprezintă două dintre cele mai rapide etape ale dezvoltării în creierul copiilor noștri.
Creierul copiilor se dezvoltă cel mai mult când sunt foarte mici, de la naștere până la vârsta de 5 ani, ajungând la 90-95% din dimensiunea creierului adult până la 6 ani. În adolescență, există o altă schimbare masivă, deși aceasta are mai puțin de-a face cu creșterea creierului și mai mult cu dezvoltarea generală. Această a doua etapă a schimbărilor majore ale creierului începe la pubertate și este atunci când conexiunile neutilizate sunt „tăiate” în timp ce altele sunt consolidate. Creierul adolescentului lucrează pentru a deveni mai eficient.
Dar acest proces de tăiere și întărire începe în partea din spate a creierului, părăsind partea din față, cortexul prefrontal, care este responsabil pentru luarea deciziilor, planificarea și luarea în considerare a consecințelor. Rezultatul: impulsivitate, agresivitate și reacții extrem de emoționale.
Când fiul meu era mic, nu putea face aproape nimic care să-i modifice dramatic și permanent cursul vieții. Acum că este adolescent, asta nu mai este adevărat. Aproape fiecare decizie pe care o ia îi va contura viitorul, unele decizii mai mult decât altele.
Când un copil mic încalcă o regulă, noi, ca părinți, avem în continuare control. Le controlăm mediul și accesul la practic orice.
Cu toate acestea, cu un adolescent care încalcă o regulă, avem un control mult mai puțin real, iar acest lucru poate fi îngrozitor. Am încercat toată viața să insuflu copiilor mei valorile respectului și amabilității, pentru că gândul la a avea un tânăr de 16 ani care se închide sau nu-i pasă ce spun, mă îngrozește.
Așadar, părinții unui adolescent pot împărtăși multe similitudini cu părinții unui copil mic, uneori într-un grad hilar, dar cu un strat suplimentar de teamă. Pentru că miza este mult mai mare și nu avem decât puțin timp la dispoziție.
Sfatul care mi-a schimbat relatia cu fiica mea adolescenta
As vrea sa pot comunica mai bine cu fiica mea adolescenta pentru ca avem multe momente cand suntem ca doua straine. Se inchide in ea si intre noi pare sa fie un zid.
Asa am inceput insa sa caut informatii despre o mai buna comunicare cu copiii adolescenti. Am citit si inteles ca atunci când copiii noștri devin adolescenți, se află în procesul de a afla cine sunt. O parte din a-și găsi propria identitate este să se vadă ca fiind diferiți de părinții lor, mai ales dacă sunt similari cu ei citeste in continuare aici despre sfatul care mi-a schimbat relatia cu fata mea adolescenta.
Despre adolescenti si cum ii crestem cel mai bine, mai poti citi
Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita
Adolescentii: cum ii ajutam sa fie mai siguri si cum le crestem respectul pentru ei insisi
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce.
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII