Imbunătățește sănătatea mentală a copilului tău cu ajutorul acestor sfaturi și ii vei crește stima de sine

Imbunatateste sanatatea mentala a copilului tau cu ajutorul acestor sfaturi si ii vei creste stima de sine

Imbunătățește sănătatea mentală a copilului tău cu ajutorul acestor sfaturi și ii vei crește stima de sine

Sănătatea mentală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică pentru copii.

În calitate de părinte, îți duci în mod regulat copilul la medic, îi oferi mâncare hrănitoare pentru a-l menține sănătos și îi citești o mulțime de cărți pentru a-i dezvolta vocabularul. Dar cât de des te gândești cum să ai grijă de sănătatea sa mintală? Imbunatateste sănătatea mintală a copilului tău cu ajutorul acestor sfaturi și ii vei crește stima de sine.

- vei citi:
Ai grijă de sănătatea ta mintală
Clădește încredere
Sprijinirea relațiilor sănătoase cu alții
Fii consecvent
Învață-ți copilul modalități sănătoase de a gestiona stresul
Stabilirea obiceiurilor sănătoase
Dezvoltă stima de sine
Jucați-vă împreună
Atenție la anumite semnale de alarmă!

Sănătatea mintală a copilului este la fel de importantă ca și sănătatea fizică.

Se estimează că 1 din 5 copii se confruntă cu o tulburare mentală, în conformitate cu studiile facute in tari ca Olanda, Marea Britanie, Canada. Iar sanatatea mintala a copilului este la fel de importanta ca si sanatatea fizica. Și, chiar dacă nu toate problemele de sănătate mintală pot fi prevenite, poți lua măsuri pentru a menține copilul cât mai sănătos din punct de vedere psihic.

Ai grijă de sănătatea ta mintală

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține copilul sănătos psihic este să ai grijă de propria sănătate mentală. Nu numai că vei modela obiceiuri care îmbunătățesc sănătatea mentală, dar vei crea, de asemenea, un mediu mai sănătos pentru copilul tău.

Atunci când părinții au probleme de sănătate mintală netratate, copiii sunt mai susceptibili să dezvolte și ei aceste probleme. Copiii prezintă un risc și mai mare de a dezvolta boli mintale atunci când ambii părinți au aceste probleme.

Boala mintală netratată a unui părinte poate face ca viața de familie să fie inconsistentă sau imprevizibilă. De asemenea, poate afecta capacitatea unui părinte de a disciplina copiii și poate încorda relația de cuplu. Aceste lucruri influențează bunăstarea psihologică a copilului.

Dacă ai o problemă de sănătate mintală, mergi la medic! Cercetările arată că în timp ce un părinte primește terapie sau medicamente pentru a face față bolilor mintale, simptomele copiilor se îmbunătățesc.

Clădește încredere

Relația unui copil cu un părinte joacă un rol important în sănătatea mintală a copilului. Dezvoltarea sentimentului de siguranță și securitate începe cu crearea încrederii între părinte și copil. Asta înseamnă să asiguri copilul că îi vei satisface atât nevoile fizice, cât și cele emoționale. Amenințările goale, promisiunile încălcate și inconsecvența, vor face copilul să nu aibă încredere în tine.

Ad-Extra3:

Sprijinirea relațiilor sănătoase cu alții

Relația pe care o are un copil cu părinții săi este vitală, dar nu este singura relație care contează. Un copil sănătos mintal va avea o serie de relații cu alți membri ai familiei, cum ar fi bunicii și verii, precum și prietenii sau vecinii.

Chiar dacă ești tipul de părinte care iubește să petreacă timpul doar cu copilul, oferă-i ocazia să se conecteze și cu alte persoane.

Organizează întâlniri de joacă cu copiii de la școală sau din vecini. Îți amintiți cât de important a fost pentru tine cel mai bun prieten al copilăriei? Această relație poate face toată diferența în sănătatea mentală a copilului.

Fii consecvent

Importanța consecvenței nu poate fi supraevaluată. Copiii își doresc un mediu previzibil, înțelegând ce activitate vor face în continuare, cu cine vor petrece timpul, ce consecințe va avea încălcarea regulilor și de ce privilegii se vor bucura pentru un comportament bun.

Fie că te-ai mutat într-un oraș nou, fie că treci printr-un divorț, haosul și schimbările mari pot fi dificile pentru copii. Este normal ca aceștia să se retragă sau să fie anxioși atunci când se luptă pentru a face față sentimentelor.

sanatatea copilului

Învață-ți copilul modalități sănătoase de a gestiona stresul

Deși este important să îți protejezi copilul de evenimente traumatice, el tot va experimenta stresul - acesta face parte din viață.

Dezacordurile cu prietenii, fiind eliminat dintr-o echipă de sport și testele eșuate de la scoală, sunt evenimente ce vor avea mereu loc. Oferă-i copilului tău abilitățile de care are nevoie pentru a face față acestor circumstanțe.

În timp ce un copil poate scăpa de stres cu ajutorul unui jurnal, altul poate dori să sune un prieten atunci când este stresat. Așadar, identifică în mod proactiv lucruri specifice pe care copilul tău le poate face pentru a-și păstra nivelul de stres în control atunci când se confruntă cu perioade grele.

Citeste si Neglijarea emotionala a copilului: efectele pe termen lung

Stabilirea obiceiurilor sănătoase

O dietă sănătoasă, un somn bun și o mulțime de exerciții fizice nu sunt bune doar pentru sănătatea fizică a copilului, acestea sunt esențiale și pentru sănătatea mintală. Învață-l să dezvolte obiceiuri sănătoase care îi vor menține corpul și mintea în formă.

Există o mulțime de cercetări care arată că atenția și recunoștința pot avea, de asemenea, un impact mare asupra sănătății mintale.

Dezvoltă stima de sine

Ajută copilul să-și dezvolte respectul de sine, deoarece îi oferi un impuls semnificativ sănătății sale mintale

Iată câteva modalități de a-ți ajuta copilul să-și dezvolte stima de sine:

 Oferă laude autentice, realiste. De exemplu: „Tu ești cel mai deștept copil din toată școala”, nu-ți va ajuta copilul să-și dezvolte stima de sine într-un mod sănătos. Evită să lauzi lucruri pe care nu le poate controla, precum aspectul în care arată sau cât de inteligent este. În schimb, laudă-i efortul și îndepărtează-te de complimentele exagerate.

 Oferă oportunități pentru independență. Copiii se simt mai bine atunci când sunt capabili să facă lucrurile singuri. Așadar, dacă îți înveți copilul cum să se îmbrace singur sau îi arăți că ai încredere în el să-și facă propriul sandviș, se va simți mai competent.

 Dialogul interior. Când copilul tău spune ceva de genul „Nu voi fi niciodată bun la matematică”, poate fi tentant să spui, „Bineînțeles că da”. Dar asta nu-l va ajuta să dezvolte un dialog interior mai sănătos. Când copilul tău spune lucruri negative despre el însuși, pune întrebări de genul: „Ce ai putea face pentru a fi mai bun?” Ajută-ți copilul să tragă concluzii mai sănătoase.

 Încurajează-ți copilul să dezvolte noi abilități. Ajută-ți copilul să-și exploreze talentele și interesele. Implică-l în activități și încurajează-l să muncească din greu pentru a fi mai bun.

 Fii un bun model. Un copil care își vede părintele că se îndoiește de propria valoare este mai probabil să imite acel comportament. Dacă te lupți cu probleme de autoestimare, ia măsuri pentru a-ți îmbunătăți respectul de sine, astfel încât să poți fi un model pozitiv pentru copilul tău.

Jucați-vă împreună

Un copil care este sănătos - atât fizic, cât și psihic - trebuie să se joace. Și adulții au nevoie de joacă! Acesta este momentul să lași deoparte munca, sarcinile și alte obligații și să te concentrezi doar asupra copilului.

În timp ce te joci cu copilul tău, nu vei construi doar o relație, ci te vei simți probabil și relaxat.

Atenție la anumite semnale de alarmă!

Unii copii sunt în mod natural mai puțin conștienți de sine sau puțin mai pesimiști decât alții. Aceasta nu este neapărat o problemă, însă trebuie să fim atenți să nu se transforme într-un motiv de îngrijorare.

Dacă ai observat semne că al tău copilul se simte trist sau excesiv de neliniștit în situații normale, cum ar fi mersul la școală sau întâlnirea unor persoane necunoscute lui, s-ar putea să fie o problemă. O schimbare a stării de spirit sau a comportamentului, care durează mai mult de două săptămâni ar putea fi un semn al unei probleme.

Fii atent la problemele sociale, problemele academice sau cele familiale. Dificultatea de funcționare în aceste zone ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Vorbește cu profesorul pentru a vedea cum reacționează la școală - nu poate să se concentreze, să stea nemișcat sau să se concentreze pe sarcini? Cum sunt notele lui? Cum se poartă cu colegii? Acestea sunt toate semnele unui copilul ce ar putea avea nevoie de un consult de specialitate.

Totuși, înainte să te îngrijorezi prea mult, nu uita că problema ar putea să nu fie prea gravă sau de lungă durată. Uneori, un pic de stres, cum ar fi nașterea unei surori sau frate, poate determina un copil să se poarte diferit.

Caută ajutor de specialitate

Se estimează că doar 21% dintre copiii cu probleme de sănătate mintală primesc tratament. Asta înseamnă că marea majoritate a copiilor cu probleme de sănătate mintală nu primesc ajutorul de care au nevoie!

Poate părea o decizie drastică, dar nu există o vârstă prea fragedă pentru ca un copil să vadă un specialist în sănătate mentală. De fapt, s-ar putea chiar ca întreaga familie să participe la consiliere dacă un copil prezintă simptome.

Nu numai că poate ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale a copilului, dar specialistul poate oferi resurse și sprijin părinților.

Dacă observi semne ale unei probleme, discută cu medicul! Intervenția timpurie poate fi esențială pentru tratarea problemelor cât mai eficient. 

Despre emotiile copiilor mai puteti citi

Cum putem interpreta desenele copiilor si ce emotii se pot ascunde in spatele lor

Dezvoltarea inteligentei emotionale ale copilului: de ce este esentiala pentru fericirea sa

Cum ii explicam copilului moartea unei persoane dragi?

8 moduri de a ajuta un copil timid

10 complimente de care are nevoie copilul tau

Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
Referinte: The Journal of Psychology 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII