Pubertatea la fete. Despre emotii puternice, nesiguranta si maturizarea trupului - ghid pentru mamici
Fetele încep pubertatea la diferite vârste. Unele incep pubertatea la 9 ani, altele la 13 ani. Majoritatea fetelor experimenteaza o gamă largă de emoții atunci când încep pubertatea. Uneori se va simți ca o „furtună” de emoții, de la iritabilitate la tristețe. Fetele pot brusc întâmpina probleme de încredere pentru prima dată în viața lor.
Curriculumul școlar, influențele mediei sociale și conversațiile cu prietenii le învață pe fete cum li se vor schimba trupurile și emoțiile. Dar este important pentru fiica ta să facă diferența între realitate și ficțiune.
- vei citi:
Ce este pubertatea?
Modificări ale corpului
Modificări ale emoțiilor
Lucruri de luat în considerare
Întrebări pentru a i le adresa medicului
Discuta cu fetita ta despre pubertate inca inainte de a trece prin ea
Înainte ca fiica ta să ajungă la începutul pubertății, trebuie să ai o discuție cinstită despre schimbările pe care urmează să le experimenteze. Dacă te simți mai confortabil cu o opinie de specialitate, fă o programare la medicul de familie și discutați împreună despre schimbările care apar pe parcursul mai multor ani.
Ce este pubertatea?
Definiția pubertății: Perioada sau vârsta la care o persoană este capabilă de reproducere sexuală.
Modificările asociate pubertății pot fi dificile. Multe fete așteaptă cu nerăbdare ocazia de a purta sutien pentru prima dată sau se gândesc să devină mame în viitor. Toate celelalte modificări, cum ar fi prima menstruație sau modificările dimensiunii corpului (șoldurile mai largi) pot fi înfricoșătoare. Explică-i toate aceste etape ale pubertății care o vor afecta fizic și emoțional.
Fetele încep pubertatea la diferite vârste. Poate începe încă de la vârsta de 9 ani. La vârsta de 15 ani, majoritatea fetelor s-au dezvoltat pe deplin. În acești ani apar următoarele modificări:
Modificări ale corpului (forma corpului, sânii, menstruația)
O fată care începe pubertatea va suferi mai multe modificări fizice. În prima etapă, dezvoltarea sânilor începe odată cu apariția mugurilor mici, sub sân. Ar putea dura încă 2 ani înainte ca sânii să se dezvolte pe deplin. Creșterea părului va începe pe brațe, picioare, axile și zona pubiană. Vor începe să transpire mai mult și să producă miros corporal în timpul activității fizice, iar covurile vor începe să apară și ele. Fetele vor experimenta, de asemenea, o creștere a înălțimii și a greutății pentru a se pregăti de prima menstruați. Fiica ta poate observa că brațele, coapsele, șoldurile și partea superioară a spatelui devin mai late. În cele din urmă, va apărea prima menstruație.
Majoritatea fetelor au prima menstruație la 12 sau 13 ani. Unele fete o experimentează mai devreme, iar altele mult mai târziu. Fetele pot crește 10 centimetri și pot adăuga 25 de kilograme înainte de a avea prima menstruație.
Spune-i fiicei tale la ce să se aștepte o dată cu apariția menstruației. Pe lângă sângerarea vaginală, poate prezenta greață, crampe, balonare, diaree, dureri de spate, dureri de sâni și oboseală. Menstruația poate dura între 2 și 7 zile. În medie, apare la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, este diferit pentru toată lumea. Primul an poate fi cu menstruații neregulate, apărând în mod inconsistent.
Citeste Prima menstruatie a fiicei tale: cum o pregatesti
Spune-i fiicei tale să-și schimbe tamponul/absorbantul la fiecare 4 ore sau mai des dacă este nevoie. Cercetările arată că lăsarea unui tampon în interiorul vaginului pentru o perioadă excesivă de timp poate crește riscul de sindrom de șoc toxic (TSS), o infecție gravă cu stafilococ (Staphylococcus aureus) cauzată de bacterii care pot intra în fluxul sanguin. În cazul utilizării tamponului, cercetătorii cred că introducerea unui tampon poate zgâria vaginul și îl poate face vulnerabil la o infecție. De asemenea, ei cred că tampoanele fabricate cu fibre artificiale sunt mai predispuse la captarea bacteriilor decât tampoanele din bumbac 100%.
Ad-Extra3:
Modificări ale emoțiilor
Emoția nu este nouă pentru fete. Cu toate acestea, multe fete tinere vor experimenta o gamă mai largă de emoții atunci când încep pubertatea. Uneori se va simți ca o „furtună” de emoții, de la iritabilitate la tristețe. Fiica ta poate întâmpina probleme de încredere pentru prima dată în viața ei. Din fericire, emoțiile încep să se extindă până la sfârșitul pubertății. Acestea pot flirta în jurul menstruației. Adesea numit PMS (sindromul premenstrual), modificările hormonale care apar în fiecare lună în jurul menstruației pot provoca anxietate, iritabilitate, insomnie și tristețe.
Lucruri de luat în considerare
Majoritatea fetelor trec peste perioada de pubertate fără consecințe grave, cum ar fi probleme medicale sau emoționale grave. Cu toate acestea, există cazuri când este important să apelezi la medic. Aceste momente includ când menstruația este neregulată după primul an, dacă are mai mult decât dureri moderate și crampe, dacă are semne de infecție sau boală cu transmitere sexuală (mâncărime și miros în apropierea vaginului) sau dacă are mai mult decât o acnee ușoară care nu dispare. Dacă fiica ta prezintă simptome emoționale grave, cum ar fi depresie sau gânduri de sinucidere, consultă medicul.
Întrebări pe care i le poti adresa medicului
Fiica mea a avut prima menstruație mult mai devreme de vârsta de 12 ani. Ar trebui să fiu preocupată?
Fiica mea poate rămâne însărcinată între momentul în care începe pubertatea și prima ei menstruație?
Ce medicament poate lua fiica mea pentru durerea și disconfortul cauzat de menstruație?
Care este diferența dintre un adolescent dificil și PMS?
7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, curaj si lumea lor nebuna
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
11 reguli ale unui parinte de adolescent
Forumul parintilor de adolescenti
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII