Obiceiurile vicioase care pot strica dintii copiilor - ce sunt si cum pot fi tratate, sfatul medicului

Obiceiurile vicioase care pot strica dintii copiilor - ce sunt si cum pot fi tratate, sfatul medicului

Obiceiurile vicioase care pot strica dintii copiilor - ce sunt si cum pot fi tratate, sfatul medicului

Trăim într-o perioadă în care copiii au din ce în ce mai multă nevoie de tratament ortodontic, deoarece frecvența anomaliilor dento-maxilo-faciale este din ce în ce mai mare. Atunci apare o întrebare firească: Oare de ce? Dinții strâmbi sau mușcătura incorectă (malocluzia) apar de cele mai multe ori datorită unei dezvoltări insuficiente sau necorespunzătoare ale oaselor maxilare. 

Iată sfatul domnului doctor Mihai Gavrilescu, de la DE4KIDS - lider in stomatologia pediatrică in România.

Această afecțiune a fost denumită "o boală a civilizației moderne" de către Raymond Begg, unul dintre creatorii ortodonției așa cum o știm azi.

Condițiile actuale de viață oferă o multitudine de beneficii, dar toate acestea vin și cu dezavantaje:

- alimentele procesate sunt ușor accesibile
- ritmul rapid al stilului de viață, programul încărcat la care sunt supuși copiii fac că majoritatea acestora să nu mai mestece eficient și în felul acesta nu mai creează condițiile propice de dezvoltare a scheletului dento-facial, care nu mai e apt să asigure suport pentru o erupție dentară corectă în vederea stabilirii unei mușcăturii (ocluzii) funcționale.

Obiceiurile vicioase sunt comportamente anormale care, dacă se permanentizează, pot afecta dezvoltarea normală a oaselor faciale.

Iata sfatul domnului MIHAI GAVRILESCU de la DE4KIDS - lider in stomatologia pediatrică in Romania.

Principalele obiceiuri vicioase sunt:

respirația orală
deglutiția infantilă (înghițitul atipic)
sugerea degetului
masticația deficitară
mușcarea buzelor sau a unor obiecte dure (pix creion)
bruxismul

Respirația orală reprezintă inspirarea aerului pe gură și pe nas, în mod curent, și nu doar pe nas, așa cum este normal.

Aerul inspirat pe nas prezintă proprietăți superioare celui inspirat pe gură deoarece trece prin procese de umidificare, filtrare și încălzire făcându-l astfel apt pentru a ajunge la nivelul plămânilor.

Pe lângă faptul că aerul inspirat pe gură nu are aceleași calități, acesta afectează și dezvoltarea oaselor maxilare, existând posibilitatea de apariție a unor înghesuiri dentare la nivelul maxilarului superior, o adâncire a palatului dur (cerul gurii) și o insuficientă dezvoltare a mandibulei.

La nivelul întregului organism respirația orală produce o dificultate în concentrare, o stare de oboseală prelungită, postura incorectă, cearcăne frecvente, posibile rinite care la rândul afectează creșterea copilului.

Deglutiția infantilă sau înghițitul infantil adică împingerea limbii printre dinți este un alt obicei vicios care poate să afecteze dezvoltarea scheletului facial.

Înghițim în medie de 1500 de ori pe zi, prin urmare orice deviație de la tiparul normal de înghițire poate să afecteze bună creștere și erupția dentară. Cel mai frecvent apar înclinări și spatieri ale dinților frontali cu îngustarea maxilarului superior. În cazul unei tonicități crescute a buzelor pot apărea blocări în erupție a dinților incisivi superiori și inferiori.

Sugerea degetului este un obicei vicios frecvent întâlnit, pe care părinții îl observă cu ușurință.

Similar cu deglutiția infantilă, acesta poate produce o îngustare și alungire a osului maxilar determinând apariția muscaturii inverse în zona laterală și înclinarea excesivă a dinților frontali superiori.

De asemenea, degetul devine un obstacol în creșterea mandibulei care o să rămână într-o poziție posterioară.

Mușcarea buzelor determină, cel mai frecvent, erupții în poziții atipice ale dinților care sunt ghidați de presiunea pe care buzele o exercită asupra lor.

Interpoziția unor obiecte dure precum creion sau pixul, practicate în perioada de erupție a dinților permanenți, determină opriri în evoluția verticală a dinților, rămânând astfel într-o poziție inferioară față de vecinii lor.

Masticația deficitară este un obicei vicios care nu trebuie ignorat de către părinți, în condițiile în care tot mai mulți copii nu mestecă corect.

În mod normal ar trebui să mestecam de 25-30 de ori până să înghițim. Aceste mișcări stimulează o activare musculară corespunzătoare care asigura o bună vascularizare și oxigenare a zonelor osoase faciale. În felul acesta, potențialul de creștere este maxim.

Cele mai frecvente obiceiuri vicioase legate de masticație sunt masticația grăbită și masticația leneșă, însă ambele sunt la fel de dăunătoare.

În primul caz, copilul mestecă grăbit de câteva ori, iar apoi înghite alimentele. În cazul masticației leneșe, deși copilul ține alimentele mai mult în gură, nu face decât să le plimbe dintr-o parte în alta, după care le înghite nemestecate. În ambele cazuri nu se realizează o stimulare suficientă a musculaturii masticatorii.

Așadar, obiceiurile vicioase pot produce consecințe grave și care vor necesita tratamente complexe, cu cât copilul are o vârstă mai avansată.

Soluția cea mai bună este corectarea obiceiului vicios încă din faza lui de apariție, înainte că acesta să producă efecte negative.

Cum tratatăm obiceiurile vicioase

Tratamentul obiceiurilor vicioase poate începe de la vârsta de 3 ani, prin folosirea unor aparate foarte ușor de purtat - TRAINERELE DENTARE.

Acestea sunt recomandate doar de medicul stomatolog pediatru, în funcție de obiceiul vicios pe care il are copilul. Scopul tratamentului este acela de a elimina comportamentul vicios și de a asigura o dezvoltare dento-maxilo-facială normală.

Pe parcursul perioadei de tratament, medicul stomatolog pediatru ce monitorizează evoluția tratamentului va indica diferite tipuri de exerciții pe care copilul să le facă în paralel cu purtarea trainerului dentar. Pentru început, acesta va fi purtat doar câteva ore pe zi, până când copilul se obișnuiește cu el.

Purtarea trainerul dentar la vârsta potrivită previne problemele complexe ce pot apărea mai târziu și care vor putea fi rezolvate doar cu ajutorul aparatului dentar.

Pentru a vă asigura că dezvoltarea maxilarului copilului este una normală, realizați o vizită la medicul stomatolog pediatru. Acesta vă poate spune dacă există un obicei vicios și vă poate indica cea mai bună metodă de tratament.
.

 Aici poti face o programare copilului tau la cele mai moderne clinici stomatologice pentru copii din Romania  www.de4kids.ro / www.de4teens.ro

Ad-Extra3:

Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!

Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte

Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.

Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.

Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:

De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte

Forum de stomatologie pediatrică: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului 

 Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII