FEBRA in timpul sarcinii: simptome, efecte, cauze și tratament

Febra in timpul sarcinii -  simptome, efecte, cauze si tratament

FEBRA in timpul sarcinii: simptome, efecte, cauze și tratament

Deși febra nu este de obicei periculoasă, când apare în timpul sarcinii, poate afecta fătul în curs de dezvoltare. Febra poate fi periculoasa pentru o femeie insarcinata daca este foarte mare sau daca persista pentru o perioada indelungata. Febra poate indica prezenta unei infectii sau a altor afectiuni care ar putea avea un impact asupra sanatatii mamei sau a fatului.

• Febra apare atunci când corpul atinge o temperatură mai ridicată decât normal. În acest articol, veti afla mai multe despre simptomele, cauzele și opțiunile de tratament pentru febră, precum și efectele pe care le poate avea febra în timpul sarcinii.

veti citi
Febra cand apare si cum se masoara?
Alte simptome ale febrei includ:
Efectele febrei asupra fătului
Poate cauza febra pierderea sarcinii?
Cauzele febrei in timpul sarcinii
Cum tratam febra in timpul sarcinii
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta

Febra cand apare si cum se masoara?

Deși temperatura medie a corpului este de obicei în jur de 37 grade Celsius, aceasta fluctuează pe parcursul zilei. Creșterile minore ale temperaturii nu înseamnă neapărat că o persoană are febră.

Există cinci zone ale corpului pe care o persoană poate lua o măsurare a temperaturii de la:

 - Sub-brat sau fruntea: medicii considera ca peste 37.4 Celsius este febra

-  Gura: medicii considerare ca peste 38 Celsius este febră.

-  Rect (anus) sau ureche: medicii considera ca peste 38.3 Celsius este febră.

Alte simptome ale febrei includ:

- oboseală
- ameţeală
- greaţă
- dureri musculare
- senzatie de foarte frig
- alternare între senzația de frig și senzația de fierbinte
- transpiraţie

Efectele febrei asupra fătului

Unele studii au concluzionat ca febra în timpul sarcinii poate crește probabilitatea unor defecte congenitale și autism la bebelus. Cu toate acestea, cercetarile de până acum nu sunt definitive.

Nereguli si efecte congenitale
Conform statisticilor medicale din SUA,  neregularitățile congenitale afectează aproximativ 1 din 33 de copii.

Un raport efectuat in  2014 bazat pe 46 de studii anterioare a constatat că femeile care au febră în primul trimestru de sarcină au un risc mai mare de a naste bebelusi cu despicătura de buza sau fanta labială (în limbaj medical cheiloschizis), defecte cardiace congenitale și defecte ale tubului neural de aproximativ 1,5 până la 3 ori.Cu toate acestea, rezultatele mai multor studii care au analizat cercetătorii nu au avut dovezi suficiente pentru a confirma orice asociere între febră și neregularități congenitale.Conform CDC, femeile care au raportat că au avut febră în timpul sarcinii au cel puțin de două ori mai multe șanse să nască un copil cu defecte ale tubului neural. â

Potrivit unui studiu din 2017, există însă foarte puține dovezi care să susțină ideea că febra gravidei in timpul sarcinii contribuie la probabilitatea unor nereguli congenitale ale bebelusului.

Femeile însărcinate sau cele care doresc să rămână însărcinate pot discuta cu un medic pentru a discuta factorii individuali de risc, dacă sunt în cauză.

Autism
O analiză din 2018 a găsit o legătură între febra maternă și autism, în special când febra a apărut în al doilea trimestru de sarcina. Același studiu a constatat, de asemenea, că episoade frecvente de febra ale gravidei cresc si mai mult riscul de autism la bebelus. Cu toate acestea, șansa de autism la bebelusii expusi la febră a fost mai mică dacă femeia a luat medicamente antitermice (impotriva febrei) în timpul sarcinii.

Ad-Extra3:

Este febra periculoasa pentru o femeie insarcinata?

Febra poate fi periculoasa pentru o femeie insarcinata daca este foarte mare sau daca persista pentru o perioada indelungata. Febra poate indica prezenta unei infectii sau a altor afectiuni care ar putea avea un impact asupra sanatatii mamei sau a fatului. Daca o femeie insarcinata are febra, ar trebui sa consulte un medic pentru a se asigura ca nu exista o problema de sanatate subiacenta care necesita tratament. In general, o febra usoara poate fi tratata prin administrarea de medicamente pentru reducerea temperaturii corporale, cum ar fi paracetamolul, si prin luarea de masuri pentru a se raci (cum ar fi bauturi calde, imbracaminte lejera si ventilarea camerei). In cazul in care febra persista sau daca se manifesta alte simptome, ar trebui sa se consulte un medic pentru evaluare si tratament suplimentar.

Poate cauza febra pierderea sarcinii?

Pierderea sarcinii sau avortul spontan apare la aproximativ 20% din sarcini. Febra nu provoacă neapărat pierderea sarcinii, dar poate fi un semn al unei infecții iar infecțiile pot provoca pierderea sarcinii.

Un studiu din 2015 sugerează că infecțiile pot provoca 15% din pierderile precoce ale sarcinii și până la 66%. Aceste cifre sugerează că, chiar și atunci când o femeie prezintă febră în timpul sarcinii, este destul de puțin probabil să apară o pierdere de sarcină.

Cauzele febrei in timpul sarcinii

Febra este modalitatea organismului de a lupta împotriva unei infecții. Unele cauze ale febrei in timpul sarcinii includ:

- răceala - vezi Cand esti racita si insarcinata iata ce e de facut

- gripa - vezi Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta

- infecții ale urechii sau ale căilor respiratorii

- infecții renale

- infectii ale tractului urinar

- infecții genitale - citeste Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Cum tratam febra in timpul sarcinii

Pentru a trata febra, este important ca un medic să afle cauza care sta la baza febrei. Medicul va prescrie diferite medicamente în funcție de ceea ce provoacă febra.

Antibiotice: Dacă cauza febrei este o infecție bacteriană, un medic poate prescrie antibiotice. Vezi aici ce antibiotice sunt sigure in timpul sarcinii.

Insa, doar 10% din medicamentele cu antibiotice „au suficiente date referitoare la utilizarea sigură și eficientă” în timpul sarcinii. Prin urmare, un medic ar trebui să efectueze o evaluare a riscurilor și să monitorizeze utilizarea acestora.

Medicamente antivirale: Dacă o femeie însărcinată observă orice simptom al gripei, ar trebui să se adreseze unui medic cât mai curând posibil.

Aceștia pot prescrie medicamente antivirale, care sunt cele mai eficiente atunci când o persoană le ia în termen de 48 de ore de la observarea simptomelor.

Medicamente fara reteta: Femeile insarcinate nu ar trebui să ia ibuprofen. Conform unui studiu din 2013, utilizarea ibuprofenului în al doilea trimestru a fost asociată cu greutatea scăzută la naștere a bebelusului. Utilizarea ibuprofenului în al doilea și al treilea trimestru a fost, de asemenea, asociată cu astmul.

Cu toate acestea, medicul va poate recomanda acetaminofen (paracetamol) dacă este necesar. Acesta pare a fi cel mai sigur medicament de calmare a durerii și a febrei în timpul sarcinii.

Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta

In sezonul de gripa, femeile insarcinate sunt si ele tinta virusurilor. Pentru femeile gravide, se recomanda protectia cu vaccin antigripal inactivat iar in prezent ghidurile terapeutice recomanda ca toate gravidele in trimestrul II si III de sarcina sa fie vaccinate antigripal. Iată ce trebuie să știi despre gripa in timpul sarcinii, la ce te poti aștepta, cum să te tratezi, cum sa previi gripa și mai ales ce trebuie să stii despre gripa in sarcină.

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina

autor :  Milena Sadova- redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327385.php#effects-on-the-fetus
https://www.healthline.com/health/pregnancy/could-fever-harm-my-baby

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII