Sarcina extrauterină (ectopică) incepe ca o sarcină normală. Adevărul despre ingrijire și tratament - cu sfatul medicului

Sarcina extrauterina (ectopica) incepe ca o sarcina normala. Adevărul despre ingrijire si tratament - sfatul medicului

Sarcina extrauterină (ectopică) incepe ca o sarcină normală. Adevărul despre ingrijire și tratament - cu sfatul medicului

Semnele și simptomele inițiale ale sarcinii extrauterine, sau ectopice, sunt similare cu simptomele întâlnite la începutul unei sarcini sănătoase, dar după câteva săptămâni, ca urmare a dezvoltării embrionului, femeia va avea probabil dureri abdominale sau pelvine ascuțite și amețeli.

Sarcina extrauterină (ectopică) - adevărul despre îngrijirea și tratarea sarcinii ectopice și sfatul medicului.

- vei citi:
Preocupări emoționale în sarcina ectopică
Nu este vina ta!
Riscurile fizice ale unei sarcini ectopice netratate
Simptomele sarcinii ectopice

Sarcina extrauterina (ectopica) incepe cu simptomele unei sarcini normale

Semnele si simptomele nițiale ale sarcinii extrauterine, sau ectopice -  sunt similare cu simptomele întâlnite la începutul unei sarcini sănătoase, dar dupa cateva saptamani, ca urmare a dezvoltarii embrionului, femeia va avea probabil dureri abdominale sau pelvine ascuțite și amețeli.

Științific, in randul medicilor - nu există nicio dezbatere - terminarea sarcinii este cea mai bună opțiune. Un embrion implantat în afara uterului nu are practic nicio șansă de a supraviețui la naștere.

În câteva cazuri rare, am văzut că embrionii cresc timp de 12 până la 13 săptămâni înainte de a muri din cauza insuficienței de hormoni și alimentație. Dar atunci când este lăsat să crească atât de mult, embrionul devine suficient de mare pentru a rupe tubul falopian al femeii, provocând hemoragie abdominală și chiar moarte, spune Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

Preocupări emoționale în sarcina ectopică

Tratamentul unei sarcini extrauterine - nu este același cu avortul. Definiția medicală a „avortului” este îndepărtarea unui embrion și a placentei din uter. Aceasta include încetarea sarcinii nedorite, precum și a sarcinii normale, în care viața fătului sau a mamei este în pericol. De reținut: „din uter” - singurul loc în care un embrion se poate dezvolta. Logic, tratamentul nu poate fi generalizat ca „avort”, în special pentru că multe femei cu sarcini ectopice plănuiau să conceapă și doreau să-și ducă sarcinile la termen.

Principalele optiuni de tratament in cazul sarcinii extrauterine - sunt:

- managementul expectant - starea femeii este atent monitorizată pentru a vedea dacă este necesar un tratament special

- medicamentos - un medicament numit metotrexat este utilizat pentru a opri creșterea sarcinii

- chirurgie - chirurgia este folosită pentru a îndepărta sarcina, de obicei împreună cu tubul falopian afectat

Nu este vina ta! Anumiți factori sunt asociați cu un risc crescut de sarcină extrauterina

Nu este vina ta. Anumiți factori sunt asociați cu un risc crescut de sarcină extrauterina (ectopică), incluzând un istoric în privința fumatului, fertilizare in vitro, tehnologie de reproducere asistată și chirurgie pelvină sau abdominală anterioară. Cu toate acestea, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi afirmă că aproximativ jumătate dintre paciente nu au factori de risc. Și, din păcate, o sarcină ectopică crește riscul de a avea o alta.

Se intampla des ca femeile să se simtă vinovate după orice tip de pierdere de sarcină. Dar nu uita acest lucru: nu ai făcut nimic rău pentru a provoca sarcina ectopică și nu ai putut face nimic, nici tu și nici măcar un medic, pentru a o transforma într-o sarcină sănătoasă.

În practic toate sarcinile ectopice, embrionul nu va supraviețui peste primul trimestru. În mai mult de 90% din sarcinile ectopice, oulse implantează în unul dintre tuburile uterine ale mamei. În prezent, nu există nicio modalitate de a transplanta un astfel de embrion în uter, chiar și cu tehnologia de astăzi.

În cele mai rare cazuri de sarcină ectopică, embrionul este implantat undeva în abdomen, mai degrabă decât în trompele uterine și este situat în apropierea ficatului sau a altor organe. Chiar și atunci, șansele de supraviețuire sunt infinitezimale. Astfel de cazuri sunt practic inexistente, deoarece ecografia precoce este standardul de îngrijire. Femeile care fac ecografii precoce de sarcină pot fi identificate din timp pentru a evita potențialele sângerări catastrofale ale unei sarcini ectopice abdominale.

► Citeste mai multe detalii aici Sarcina extrauterina: 6 cauze posibile

Ad-Extra3:

Riscurile fizice ale unei sarcini extrauterine ectopice netratate

sarcina ectopica extruterina

Într-o sarcină sănătoasă (stânga), embrionul crește în interiorul uterului. Într-o sarcină ectopică (dreapta), embrionul este adesea în trompa uterină.

Deși sarcinile extrauterine (ectopice) cuprind doar 1% până la 2% din toate sarcinile, starea de sănătate este cauza principală a decesului matern legat de sarcina în primul trimestru, de obicei din cauza lipsei intervenției medicale. În Statele Unite, 768 de decese au fost atribuite sarcinii ectopice între 1998 și 2019

Tratamentul este recomandat!

Dacă tubul uterin se rupe, femeia îl va pierde mai mult decât probabil. Unele ar putea pierde, de asemenea, ovarul din acea parte. Dacă apare o ruptură, va exista riscul de hemoragie abdominală - sângerare severă care poate fi fatală fără asistență medicală imediată!

Este posibil ca o sarcină ectopică timpurie să se încheie în avortul propriu-zis. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor nu se întamplă asta și este necesară intervenția medicală. Pentru a trata sarcina ectopică, medicul va recomanda fie o procedură chirurgicală, fie un medicament numit Methotrexat. În rare ocazii, medicamentul poate avea reacții adverse grave, cum ar fi reacții hepatice sau ale pielii, de aceea este important să discuți cu medicul.

Simptomele sarcinii ectopice

Sarcina ectopică va înregistra un test pozitiv de sarcină la domiciliu. Nu va fi clar dacă sarcina are șansa de a fi viabilă până la una dintre primele ecografii.

Semnele inițiale ale sarcinii ectopice sunt similare cu simptomele întâlnite uneori în sarcinile sănătoase: sângerare vaginală ușoară, crampe abdominale ușoare, întârzierea menstruației, sâni sensibili.

Uneori, femeile trec cu vederea aceste simptome, având experiența unei sarcini anterioare de succes. Nu toate episoadele de crampe indică o sarcină ectopică. Altele ar putea aștepta prima ecografie.

Cu toate acestea, dacă o sarcină ectopică se dezvoltă în ultimele câteva săptămâni, femeia va avea probabil simptome mai severe, cum ar fi dureri abdominale sau pelvine ascuțite și amețeli.

► Citeste Ce este sarcina extrauterina? Se poate salva? Iata raspunsul medicului

Dacă ai simptome de sarcină ectopică sau simptome care te preocupă, mergi la medic!

Se poate salva o sarcina extrauterina (ectopica)?

O sarcină ectopică - sau extrauterina cum i se mai spune - sau tubara cum ii mai spun medicii, este o sarcina în care ovulul fertilizat se implantează altundeva decât în uter, cel mai adesea în tuburile uterine. Aproape ca o regulă, o dată ce o sarcină ectopică este diagnosticată, se recomandă incetarea sarcinii.

Se poate insa salva o sarcina extrauterina (ectopica)? - iata detalii despre riscurile unei sarcini extrauterine si cazuri rare cand sarcina a decurs cu bine. Mai departe...

CIteste in continuare: Sarcina extrauterina: 6 cauze posibile

Citeste pe larg si: Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani 
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.


autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Toate drepturile rezervate © 2024
referinte: https://americanpregnancy.org

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII