Virusul Parainfluenza și Angina la bebeluși: simptome, tratament si ce trebuie stiut - sfatul medicului pediatru

Virusul Parainfluenza si Angina la bebelusi -  simptome, tratament si ce trebuie stiut - sfatul medicului pediatru

Virusul Parainfluenza și Angina la bebeluși: simptome, tratament si ce trebuie stiut - sfatul medicului pediatru

Virusul parainfluenza cauzează o infecție care se manifestă prin inflamarea laringelui și a treheii și inflamarea și ingustarea cailor respiratorii de sub corzile vocale. Această infectie se numeste Angina.

Angina se intâmplă in special in primii ani de viață - iar bebelușii sunt deseori afectati, si este cauzata de virusul parainfluenza. Acesta este un virus respirator care nu are nici o legatura cu gripa. Virusul se răspandeste foarte usor in aer mai ales prin tuse sau strănut.

veti citi
Virusul parainfluenza și Angina la bebeluși - ce trebuie știut
Printre simptomele Anginei se numară
Ce provoacă angina
Cât durează Angina
Tratamentul anginei la bebeluși
Când trebuie să suni la medic

Virusul parainfluenza și Angina la bebeluși - ce trebuie știut

In special iarna si toamna tarziu, dar si la inceputul primaverii, virusul Parainfluenza este activ in comunitati si se raspandeste foarte repede.  Bebelusul sau copilul poate fi expus intrand in contact cu altii copii (sau un frate sau coleg de cresa sau gradinita).

Virusul parainfluenza este un virus care poate cauza o serie de boli respiratorii, cum ar fi bronșita și pneumonia. Acest virus poate fi găsit în nasul și gâtul oamenilor și se poate răspândi prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, prin tuse sau strănut, sau prin atingerea obiectelor contaminate. Simptomele includ dureri în gât, tuse, dificultate în respirație și febră. În general, virusul parainfluenza este mai puțin grav decât gripa, dar poate fi periculos pentru bebeluși, copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sisteme imunitare slăbite.

Virusul Parainfluenta cauzeaza o infectie care se manifesta prin inflamarea laringelui si a traheii si inflamarea si ingustarea cailor respiratorii de sub corzile vocale. Aceasta infectie se numeste Angina.

Printre simptomele Anginei se numară

respiratie ingreunată sau zgomotoasă - se poate auzi un sunet acut in respiratie atunci cand copilul inspiră (numit stridor)

o tuse puternică, lătratoare, care sună ca latratul unei foci si care de obicei se manifesta noaptea

retractii - pielea dintre coaste este vizibil retrasa cu fiecare inspiratie

febra

răguseala

congestie nazala - de citit Igiena nazala a bebelusului: cum scapam de nasul infundat?

dificulatati de inghitire

iritabilitate

► De citit pe larg Febra la bebelus: cauze si ce e de facut

Ce provoacă angina

Angina se intampla in special in primii ani de viata ai copilului si este asadar cauzata de virusul parainfluenza. Acesta este un virus respirator  care nu are nici o legatura cu gripa. Virusul se raspandeste foarte usor in aer mai ales prin tuse sau stranut. Germenii pot supravietui pe suprafete precum scaunele, mesele, clantele sau jucarii.

Ad-Extra3:

Cât durează Angina

Angina poate dura intre cateva zile si o saptamana si poate reaparea.

Tratamentul anginei la bebeluși

Desi tusea poate suna  destul de impresionant, aceste masuri simple te vor ajuta sa ii oferi alinare bebelusului

Inhalatii. Poti lua bebelusul in baie, da drumul la apa fierbinte la dus si tine usa de la baie inchisa. Tusea bebelusului se va calma in acest fel cu acest abur cald.

Abur rece. In noptile reci, iesi cu bebelusul la aer pentru 15 minute. Sau deschide usa congelatorului si lasă-l sa inhaleze aerul rece timp de cateva minute

Umidificare. Foloseste un umidificator cu abur rece in camera copilului

Pozitie verticala Incearca sa ii tii pe copil intr-o pozitie verticala o vreme pentru ca astfel va respira mai bine. Poti pune niste perne sub saltea pentru a-l sprijini in siguranta noapte. (atentie, pernele se pun sub saltea)

Bebe are nevoie de confort si mangaieli. Fa tot ce poti pentru a reduce plansul bebelusului - pentru ca plansul ii poate agrava simptomele.

Tratamentul pentru virusul parainfluenza depinde de severitatea simptomelor. În general, se recomandă odihnă și hidratare, precum și medicamente pentru durere și febră, cum ar fi paracetamolul. Dacă aveți simptome severe, cum ar fi dificultate în respirație sau dureri în piept, ar trebui să vă consultați medicul. În cazuri rare, poate fi necesar să se facă tratament cu medicamente antivirale sau să se facă internare într-un spital pentru a obține tratament suplimentar.

Când trebuie să suni la medic

Suna medicul dacă banuiesti ca bebe are angina, mai ales daca nu e la primul episod

daca aburul sau aerul rece nu opreste tusea

Piealea copilului nu are o culoare normala - daca in jurul gurii sau a unghiutelor, are o nuanta albastruie sau cenusie

bebelusului ii este greu sa respire (mai ales peste zi) sau observi rectarii (cand pielea dintre coaste se trage la fiecare inspiratie)

auzi stridor (cand respira - faca un sunet de tonalitate ridicata( - care nu se calmeaza prin expunerea la abur sau aer rece.

Deseori, pediatrul va prescrie o doza de steroizi pentru a reduce inflamatia căilor aeriene si a usura respiratia. In rest, se face tratamentul clasic de reducere a febrei cu antitermice. Citeste Prima febra a bebelusului: cum o tratam

autor: Material realizat cu sprijinul dnei Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII