Ce se intamplă la naștere dacă bebelușul are cordonul ombilical in jurul gatului? - iată ce spune medicul ginecolog
Multe femei insarcinate se tem de idea infasurarii cordonului ombilical în jurul gâtului bebelușului și la posibilitatea apariției unor probleme în timpul nașterii. Iata ce spune medicul ginecolog - dar si ce alte probleme pot fi provocate de cordonul ombilical in timpul nasterii - in exclusivitate pentru Desprecopii.
→ Ce se intamplă la naștere dacă bebelușul are cordonul ombilical in jurul gatului? - iată ce spune medicul ginecolog.
veti citi
Ce se întâmplă dacă bebelusul are cordonul ombilical în jurul gâtului?
Ce provoacă răsucirea cordonului ombilical in jurul gâtului bebelusului (cordon nucal)?
Când este periculos un cordon răsucit in jurul gâtului?
Ce se întâmplă în timpul nasterii?
Compresia cordonului ombilical
Prolaps de cordon ombilical
Buna sunt gravida in luna a 8-a si ma pregatesc mental pentru nastere. Si am multe frici care imi zboara prin cap - se poate intampla ca la nastere bebe sa aiba cordonl ombilical in jurul gatului? Si daca se intampla asta cat este de grav - se intreaba o graviduta pe sectiunea de Intrebari de panica a Comunitatii Desprecopii.
Ce se întâmplă dacă bebelusul are cordonul ombilical în jurul gâtului?
Cordonul ombilical este de importanta majora in timpul sarcinii fiind o adevarata linie de salvare pentru un copil în uterul mamei. Acesta se intinde de la abdomenul bebelușului până la placentă. Cordonul ombilical conține de obicei trei vase de sânge și are o lungime de aproximativ 50-54 cm. Prin el bebelusul primeste oxigen, sânge și nutrienți.
Cu toate acestea, mai târziu în sarcină, multe femei se tem de idea infasurarii cordonului ombilical în jurul gâtului bebelușului și la posibilitatea apariției unor probleme în timpul nașterii. Iata ce spune medicul ginecolog - in exclusivitate pentru Desprecopii.
Dragi gravidute - respirati linisitit. Rasucirea cordonhlui ombilical in jurul gatului fatului (cordon nucal) se intampla frecvent insa sansa ca acest lucru sa provoace probleme la nastere este foarte mica.
Studiile sugerează că 20-30% din toate nasterile implică un cordon ombilical rasucit in jurul gatului bebelusului (cordon nucal) iar un studiu din 2018 publicat în American Journal of Obstetrics and Gynecology raportează că, în majoritatea timpului, bebelușii se descurcă foarte bine când acest lucru se intampla.
Ce provoacă răsucirea cordonului ombilical in jurul gâtului bebelusului (cordon nucal)?
Mișcarea bebelusului in burtica este cauza principală a cordului nucal.
Alți factori care ar putea crește riscul de înfășurare a cordonului ombilical în jurul gâtului unui bebeluș includ un cordon ombilical prea lung sau excesul de lichid amniotic care permite mai multă mișcare fetală.
Aceste rasuciri ale cordonului sunt de obicei descoperite la naștere. Ocazional, femeile insarcinate ne întreabă dacă putem vedea la ecografie acest lucru, ceea ce uneori putem. Nu există încă nicio modalitate de a preveni aceste infasurari ale cordonului ombilical de gâtul unui bebeluș în pântece. Dar când un bebe se naște cu un cordon nucal, medicul dumneavoastră va ști ce să facă, deoarece se întâmplă foarte de des si este o procedura bine cunoscuta.
Când este periculos un cordon răsucit in jurul gâtului?
Dacă cordonul este rasucit în jurul gâtului sau a unei alte părți a corpului, fluxul de sânge prin cordonul rasucit poate fi scăzut în timpul contracțiilor. Acest lucru poate provoca scăderea ritmului cardiac al bebelușului în timpul contracțiilor.
Daca insa inainte de naștere, fluxul de sânge este complet întrerupt, bebelusul poate muri inainte de nastere.
În studiul din 2018, 12 la sută dintre nasteri aveau cordon nucal. Majoritatea bebelușilor cu cordon nucal aveau o singură buclă în jurul gâtului. Din fericire, nu a existat niciun risc crescut pentru probleme de creștere, naștere sau scoruri scăzute ale Apgar în acest grup.
Ad-Extra3:
Ce se întâmplă în timpul nasterii?
Deoarece de obicei nu știm dacă un bebeluș va avea cordonul ombilical in jurul gatului (un cordon nucal), in rutina nasterii - medicul trebuie să verifice gâtul bebelusului pentru a vedea daca are cordonul ombilical in jurul gatului.
De obicei, cordonul este larg desfăcut și poate fi alunecat peste capul copilului. Uneori, poate fi prea strâns să alunece cu ușurință peste cap, iar medicul sau moașa se va strânge și va tăia cordonul înainte de iesirea umerilor copilului. Acest lucru împiedică cordonul să se rupă de placentă atunci când restul corpului copilului este iesit deja.
Alte probleme ale cordonului ombilical care se pot întampla la naștere
Există insa si alte probleme cu cordonul ombilical care pot cauza probleme in timpul nasterii. Aceasta include compresia cordonului și prolapsul cordonului.
Compresia cordonului ombilical
Compresia cordonului ombilical se poate intampla in locul în care este apăsat cordonul ombilical, de obicei între bebelus și pelvis, apăsând suficient de tare pentru a provoca o întrerupere a activitatii cordonului ombilical.
Uneori, acest lucru este usurat de simplul fapt ca gravida își schimbă poziția, chiar și ceva la fel de simplu ca intoarcerea din partea dreaptă în partea stângă. Poate insa însemna, de asemenea, alte intervenții, cum ar fi oxigenul pentru mamă sau amnioinfuzia.5 (Cand lichidul este introdus din nou în uter pentru a oferi mai multă protectie pentru bebelus și cordonul ombilical.) Uneori, dacă fluctuațiile în ritmul cardiac al bebelușului sunt suficient de severe sau nu răspunde la tratament, poate fi necesară o naștere prin cezariană.
Prolaps de cordon ombilical
Un prolaps de cordon ombilical apare atunci când cordonul ombilical intră în canalul de naștere (vagin), iar copilul se află în spatele acestuia. Acest lucru poate provoca o situație foarte periculoasa, deoarece fluxul de sânge al cordonului poate fi prins prin apăsarea între capul și corpul copilului.
In cele mai multe situatii, un bebeluș care are un prolaps de cord va avea o naștere de urgență prin cezariană. Acest lucru poate însemna, de asemenea, că este necesară anestezia generală.
PS: A avea cordonul în jurul gâtului este ceva care nu va fi neapărat reapărut în nașterile viitoare.
Despre pregatirea pentru naștere, mai citeste:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII