Va fi fetiță sau băiețel? Indiciile se află in familia tatălui - iată de ce
E băiat sau fetită? Aceasta este prima întrebare pe care medicii o aud în timpul ecografiilor.Cercetările din istoriile familiei care datează din anii 1600 au arătat că raportul dintre băieți și fete a urmat adesea genetica părții tatălui.
• Iată de ce indiciile despre sexul viitorului bebe se află in familia tatălui și ce rol are genetica în viața copilului.
VETI CITI
Ce va fi ? Fetiță sau băiețel?
Șansele sunt egale dar...
Este vorba despre genele tatălui
Cum va arăta bebelușul in funcție de genele de la părinti
Despre gene și ce primește bebelușul de la părintii lui, mai poți citi
Calculatorul sexului bebelușului
Ce va fi ? Fetiță sau băiețel?
E băiat sau o fetită? Aceasta este prima întrebare pe care medicii o aud în timpul ecografiilor. Iar multe cupluri vor să știe aceste detaliu - la prima ecografie. Iata ce povesteste un medic ginecolog care a auzit aceasta intrebare de mii de ori...
Șansele sunt egale dar...
Daca e fata sau baiat, ei bine răspunsul este că este o șansă de 50/50 ca o femeie să aibă un băiat sau o fată. Dar acest lucru nu este chiar adevărat - există de fapt un usor avantaj numeric la de nașterile de sex masculin. Raportul dintre nașteri între bărbați și femei, denumit raport de sex al nasterilor, este de aproximativ 105 la 100, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceasta înseamnă că aproximativ 51% din nasteri au ca rezultat un băiețel.
În timp ce raportul de sex al nasterilor poate fi denaturat de populații care valorizează selectiv bărbații față de nașterile de sex feminin, ar putea exista o altă explicație. Cercetările sugerează că o ușoară variație naturală a raportului de sex ar putea fi modul de adaptare a naturii pentru ratele mai mari de deces la bărbați din cauza rănilor, accidentelor și războiului.
De exemplu, în Anglia, în jurul anului 1900, 50,8% dintre nașteri erau băieți. În urma războaielor mondiale I și II, rata nașterilor masculine a crescut la 51,6%. Aceasta poate să nu pară o mare diferență, dar a rezultat în 32 de băieți mai mulți decât fetele născute pentru fiecare mie de nașteri. Modificări similare au fost observate și în alte țări europene ca urmare a acestor războaie.
Se pare că schimbările raportului de sex ar trebui să fie un fenomen aleatoriu. Dar din punct de vedere medical, poate există o explicație genetică a modificărilor numărului de băieți și fete în diferite momente din istorie.
Este vorba despre genele tatălui
Să revenim la discuția cu examenului cu ultrasunete. Când le spun pacienților că există aproximativ o șansă de 50/50 pentru orice sex, le spun, de asemenea, că genele tatălui determină sexul bebelușului, deoarece o parte din spermatozoizii lui poartă cromozomi X, iar unii poartă cromozomi Y.
Totuși, cu presupunerea că sperma bărbatului poartă un număr egal de cromozomi X și Y. X-ul unui bărbat și X-ul unei femei se combină pentru a deveni fată, iar Y-ul unui bărbat se combină cu X-ul unei femei pentru a deveni băiat. Dar dacă spermatozoizii nu au X-uri și Y-uri egale sau dacă sunt în joc alți factori genetici, acesta poate afecta raportul de sex.
Cercetările din istoriile familiei care datează din anii 1600 au arătat că raportul dintre băieți și fete a urmat adesea genetica părții tatălui.
Cercetătorii din Anglia au stabilit să stabilească dacă acest lucru este adevărat. Au descărcat arbori genealogici de pe Forumul Genealogiei, apoi au eliminat datele despre care au considerat că nu sunt exacte - de exemplu, oamenii au raportat că au mai mult de doi părinți sau că au o discrepanță în sexul unei persoane. Aceasta a lăsat cercetătorii cu 927 de arbori genealogici care au avut cel puțin trei generații și au inclus peste o jumătate de milion de persoane care datează din 1600.
În modelele de calculator, când cercetătorii au eliminat bărbații din datele despre populație înainte de a avea șansa să înceapă familii, a existat o creștere a numărului de bebeluși bărbați născuți în următoarea generație. Cercetătorii au mai descoperit că raportul de sex pentru familii a urmat partea tatălui, nu partea mamei. De exemplu, dacă un bărbat a avut mai mulți frați, propriii săi copii aveau mai multe șanse să fie bărbați; dacă avea mai multe surori, era mai probabil să aibă fiice. Acest lucru nu s-a dovedit a fi cazul femeilor.
Conform acestui studiu, explicația s-ar putea datora unei gene care controlează echilibrul spermei purtătoare de X și Y. Bărbații care poartă o genă care duce la sperma lor având mai mulți cromozomi Y au mai mulți fii. În perioadele de război și în victime mari de soldați bărbați, familiile respective au mai multe șanse să aibă mai mulți fii supraviețuitori. Și atunci când acești bărbați au copii, ei, ca și tații lor, ar putea avea mai multe șanse să aibă băieți. Aceasta ar putea reprezenta creșterea temporară a raportului de sex pe perioada respectivă.
Asta insa nu inseamna ca nu poti incerca amuzantul CALCULATORUL SEXULUI BEBELUSULUI.
Ad-Extra3:
Un examen cu ultrasunete poate detecta sexul bebelușului din burtică
Majoritatea viitoarelor mamici au primul examen cu ultrasunete (ecografie) în jur de 18-20 de săptămâni de sarcina (aproximativ patru și jumătate până la cinci luni).
În mod normal, in aceasta etapă a sarcinii se poate determina sexul copilului, dar nu întotdeauna. Poziția copilului în timpul ultrasunetelor este cel mai important aspect care determina sansa de a observa sexul copilului și nu există nici o modalitate de a influența acest lucru. Din motive evidente, este de obicei mai ușor să vezi dacă bebelușul este băiat (pentru ca se vede cocoselul).
Cum va arăta bebelușul in funcție de genele de la părinti
Esti insarcinată și alături de tati, visezi cum va arăta copilul tău? Așa va arăta probabil copilul vostru conform genelor pe care le mostenește de la ambii părinți.
Desigur, nu puteti fi niciodata siguri de cum va arăta bebelusul vostru, insă puteti face o predictie pe baza genelor. Expertii in genetică explica cum functionează acest lucru...iata cum va arata bebelusul in functie de genele primite de la parintii sai.
Despre gene și ce primește bebelușul de la părintii lui, mai poți citi
Cum se transmit genele de la parinti
Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti
De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele?
Varsta si stilul de viata al tatalui sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copilului
Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?
Calculatorul sexului bebelușului
Calculatorul de sex al bebelusului iti poate spune ce crede ca se va coace in burtica ta ....o fetita frumoasa si desteapta sau baietel frumos si destept :)
In funcție de vârsta la care concepi copilul, poti afla ce sex are viitorul tău bebelus. Folosește calculatorul sexului bebelusului :)
Aplicația Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcină și tot ce trebuie să știi despre sarcină
Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
►Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, - Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: https://americanpregnancy.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII