Virusul herpetic la bebeluși. Iată de ce un bebeluș poate muri din cauza unui pupic - povestea unei mămici
Virusul herpetic poate fi foarte periculos pentru un nou-nascut, in special in primele 4 săptămâni după naștere - infectia poate fi chiar fatală. Faptul că nu există nicio știre sau conștientizare despre acest pericol și că trăim în continuare într-o societate în care oamenii se jignesc dacă le spui să nu pupe sau să nu atingă nou-născuții, este o nebunie.
Iata povestea unei mamici care ne povesteste ca bebelusul ei putea muri din cauza contactarii acestui herpes care ar fi putut transmis printr-o simpla atingere sau printr-un pupic nevinovat ...
veti citi
Bebelușul a facut febră la câteva zile de la naștere
Slavă Domnului că am luat decizia corectă.
Cine i-a transmis virusul herpetic bebelușului meu?
Mămici, aveti mare grijă cu bebelușul vostru nou născut
Care sunt semnele de avertizare la bebeluși?
Bebelușul a facut febră la câteva zile de la naștere
Ca orice graviduta, cand am intrat in saptamana 40 de sarcina, eram mai mult decat super incantata ca in curand imi voi tine baietelul in brate - dupa cele 9 luni de sarcină...Asteptam clipa aceea cu mare nerabdare si incantare, convinsa ca nimic in aceasta lumea nu ma putea face mai fericita decat sa imi tin puiul in brate....si sa fie sanatos.
Am nascut intr-un spital de stat unde am fost bine ingrijita. Imediat dupa ce am nascut asistenta s-a oferit să ducă copilul in salonul de nou-nascuti astfel încât să pot dormi cateva ore după travaliul lung si greu. Apoi, am plecat acasă - si inca de a doua zi am avut vizitatori - mama, soacra si doua prietene care l-au pupat pe obrajori pe micutul meu. Atunci nu m-am gandit ca ar fi putut fi vreo problema cu asta.
Insa ... la două zile după asta, baietelul meu a facut febra - avea 38.1. Am sunat pediatrul nostru și ne-a spus să mergem la spital.
Când am ajuns la urgente bebe nu avea febră, dar medicul au vrut să facă câteva teste - inclusiv o puncție lombară - și a decis sa ii dea antibiotice și un antiviral imediat. Probabil a fost cea mai grea decizie a vieții noastre de a lăsa un medic de la urgente să facă o puncție lombară pe fiul nostru nou-născut și să-i dea antibiotice - chiar daca in acel moment părea complet normal și încă nu eram siguri dacă avea de fapt febră. Aproape că am vrut să uităm de toate lucrurile și să ne întoarcem acasă.
Dar... Slavă Domnului că am luat decizia corectă.
După două zile lungi, rezultatele au revenit si baietelul meu avea HSV1, mai cunoscut sub numele de virusul herpetic.
Herpesul neonatal este o infecție cu herpes la un nou nascut. Cu cât este mai mic copilul, cu atât este mai vulnerabili la efectele nocive ale infecției. Este cauzat de virusul herpes simplex, un virus extrem de contagios, care poate provoca răni și ulcerații genitale la adulți. Si poate fi transmis bebelusului printr-un singur pupic pe obrajori.
Herpesul poate fi foarte grav pentru un copil mic, al cărui sistem imunitar nu este dezvoltat complet pentru a combate virusul.
Cine i-a transmis virusul herpetic bebelușului meu?
La început, medicii au crezut că bebe a luat virusul de la mine, mama lui, dar după ce rezultatele testelor s-au întors, s-a stabilit că nu am avut niciodată virusul și că fusese transmis printr-o simplă atingere sau sărut de la o persoană infectată. S-a putut intampla in spital sau in timpul vizitelor de acasa... Herpesul nu reprezintă o problemă mare pentru adulți și aproximativ 80% dintre oameni îi primesc în viață - dar la nou-născuți, virusul poate fi fatal.
Medicii ne-au spus dacă nu l-am dus pe fiul nostru la spital atât de repede (chiar și 12 ore mai târziu ar fi schimbat lucrurile) sau dacă medicul nu i-r fi dat imediat pe medicamente antivirale în timp ce așteptam rezultatele testelor . . ar fi dus la afectarea creierului permanent sau ar fi fost boala ar fi fost fatală.
Faptul că abia există nicio știre sau conștientizare despre acest pericol și că trăim în continuare într-o societate în care oamenii se simt jigniti dacă le spui să nu pupe sau să nu atingă nou-născuții, este o nebunie.
Fiul meu a trebuit să petreacă luni întregi cu medicamente antivirale și antibiotice. El este încă afectat de acest virus și un focar l-ar putea face din nou foarte bolnav. Are un drum lung de parcurs și sperăm tot ce este mai bun pe măsură ce devine mai puternic și mai în vârstă.
Ad-Extra3:
Mămici, aveti mare grijă cu bebelușul vostru nou născut
Toate acestea s-au întâmplat pentru că cineva nu a luat in serios faptul ca adultii trebuie sa stea departe de un nou-născut.
El a fost un supraviețuitor al acestui virus mortal, dar mulți bebeluși nu sunt. Am vrut sa scriu pe forumul Desprecopii aceasta poveste pentru a putea salva viața unui alt bebelus si pentru a aavertiza mamicile sa fie atente la toate detaliile in spital sau acasa. Mi-a luat ceva timp să o pot împărtăși cu toată lumea, dar mă simt responsabil pentru că nicio altă familie nu merită să treacă prin asta.
Vă rugăm să împărtășiți asta cu alte mamici noi pe care le cunoașteți și vă rugăm să luați toate măsurile de precauție atunci când sunteți în jurul unui nou-născut - pentru că chiar și un sărut ii poate ucide.
- povestea este relatata de Adriana M. o mamica de pe forumul Desprecopii
► De citit Prevenirea in timpul sarcinii a infectiei cu herpes la nou-nascuti
Care sunt semnele de avertizare la bebeluși?
Deoarece nou-născuții au sisteme imunitare subdezvoltate, se pot îmbolnăvi rapid grav după contactarea virusului herpetic
Apelați imediat un medic de familie sau un vizitator de sănătate dacă copilul dumneavoastră:
- este letargic sau iritabil
- nu se hrănește
- are o temperatură ridicată (febră) - cititi aici cum să luați temperatura bebelușului
- are erupții cutanate sau dureri pe piele, ochi și în interiorul gurii
Sunați la 112 Imediat dacă BEBE :
- este lipsit de energie
- devine molatec și nu răspunde
- este dificil să de trezit din somn
- are dificultăți de respirație
- respiră rapid
- are o limbă și piele albastră (cianoză)
Foarte des, copilul nu are simptome specifice herpesului, cum ar fi erupții cutanate.
Situatia se poate agrava foarte repede așa că trebuie să acționați rapid.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2025
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII