Refluxul gastroesofagian la bebeluși și efectul asupra sănătății orale și a întreg organismului
Refluxul gastroesofagian se manifestă prin întoarcerea (refluarea) conținutului din stomac înspre esofag. Acesta poate fi urmat de regurgitații, adică apariția de cantități mici de lapte ce se scurg din cavitatea bucală imediat după alimentație, în cazul bebelușilor.
Iată sfatul doamnei doctor GABRIELA PASCALE de la DE4KIDS - lider in stomatologia pediatrică in România.
Refluxul gastroesofagian la bebeluși
În majoritatea situațiilor este vorba de un reflux fiziologic, un fenomen ce are loc în mod normal în primele 3 luni de viață și se rezolvă pe măsură ce copilul crește. Mai mult de jumătate dintre bebelușii sănătoși prezintă simptome ușoare de reflux.
Iata sfatul doamnei doctor GABRIELA PASCALE de la DE4KIDS - lider in stomatologia pediatrică in Romania.
Refluxul gastroesofagian este o boală și sunt indicate investigații suplimentare atunci când:
1. este însoțit de vărsături ample, frecvente, în cantități mari, uneori chiar și pe nas;
2. bebelușul refuză să mănânce și prezintă agitație marcată, plâns excesiv;
3. copilul nu mai ia în greutate sau începe să slăbească.
După ingestia de alimente, acestea trec din cavitatea bucală în esofag, apoi în stomac și intestin. La joncțiunea dintre esofag și stomac există un sfincter (mușchi cu rol de "supapă"), ce se contractă periodic și nu permite în mod normal refluarea conținutului gastric. Se pare că la copiii ce suferă de boala de reflux gastroesofagian, acest sfincter e mai "relaxat", nu funcționează corespunzător și este posibilă refluarea alimentelor. De cele mai multe ori, această anomalie se rezolvă spontan, odată cu vârsta, însă, în cazurile severe, necesită temporar și tratament medicamentos.
Refluxul gastroesofagian, pe lângă manifestările digestive și chiar respiratorii poate influența în mod negativ și sănătatea oro-dentară.
Conținutul gastric ajuns în mod repetat în cavitatea bucală determină o creștere a nivelului de aciditate, dezvoltându-se astfel un teren ideal pentru apariția afecțiunilor oro-dentare.
Aciditatea la nivelul cavitații bucale începe să se producă chiar din primul moment al digestiei, odată cu ingerarea alimentelor. Astfel, după fiecare reflux gastroesofagian, în cavitatea bucală se dezvoltă un mediu nociv, perfect pentru bacteriile care încep să se înmulțească și să acționeze, transformându-se în microorganisme ce determină apariția placii bacteriene și, ulterior, a leziunilor carioase.
Acizii din stomac pot ajunge până la nivelul cavitații orale, producând tuse, senzație de arsură, demineralizări ale smalțului dentar, scăderea cantității de salivă. Saliva are rol protector asupra dinților, iar lipsa ei favorizează înmulțirea bacteriilor. Bacteriile, dar mai ales acizii afectează smalțul dentar prin leziuni carioase și eroziuni atât de severe, în cazul în care refluxul gastroesofagian nu este un fenomen izolat, încât sunt necesare coroane de înveliș ca tratament dentar.
În această situație, igiena dentară realizată corect și alimentația joacă un rol extrem de important, iar medicii recomandă ca băuturile carbogazoase și dulciurile procesate să fie excluse din dieta copiilor.
De asemenea, specialiștii recomandă controlul stomatologic periodic, pentru că ajută la diagnosticarea unor afecțiuni de sistem digestiv ce pot avea influențe negative asupra sănătății orale.
► Aici poti face o programare copilului tau la cele mai moderne clinici stomatologice pentru copii din Romania www.de4kids.ro / www.de4teens.ro
Ad-Extra3:
Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!
Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte
Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.
Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.
Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:
De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte
Forum de stomatologie pediatrică: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII