Nu ne nastem cu emotii - le invatam. Iar daca le intelegem, le putem controla mai bine

Nu ne nastem cu emotii - le invatam. Iar daca le intelegem, le putem controla mai bine

Nu ne nastem cu emotii - le invatam. Iar daca le intelegem, le putem controla mai bine

Cei mai mulți dintre noi considerăm emoția ca ceva care vine din interiorul nostru profund și preia stăpânirea. Așa se simt emoțiile până la urmă - ca ceva puternic și subconștient pe care nu îl poți controla fundamental.


Dar știința nouă contestă această înțelegere a emoțiilor, arătând că nu sunt instincte înnăscute, ci învățate.

- veți citi:
Emoțiile universale sunt un mit
De ce contează asta
Emoțiile nu sunt pur fizice
13 moduri simple prin care poti fi fericit

Emoțiile universale sunt un mit

Cu toții avem aceleași emoții. Dar, așa cum expșica psihologul și autoarea Lisa Feldman Barrett, într-un interviu fascinant recent, știința complică foarte mult ce cunoastem noi despre propriile noastre emotii.

„Credința care domnește de multă vreme, este că emoțiile sunt reflexe: creierul nostru este născut în prealabil cu circuite de emoție”, explică ea. Când cineva experimentează unul dintre aceste răspunsuri, toată lumea le poate recunoaște”.

Nu suntem născuți cu emoții

Această "înțelegere" este intuitivă pentru majoritatea dintre noi, dar, din păcate, se pare că este greșită. "Există zeci și zeci de ani de cercetări care arată că nu suntem născuți cu emoții încorporate în creierul nostru. În schimb, creierul nostru creează emoții, întrucât avem nevoie de ele într-un mod care să fie foarte specific situației", insistă ea.

Diferitele reacții fizice la mediul ce ne înconjoară, sunt preprogramate. Corpurile umane lucrează aproximativ la fel peste tot. Dar modul în care interpretăm acele reacții, care este în esență ceea ce sunt „emoțiile”, variază mult de la cultură la cultură.

De ce contează asta

Ceea ce este fascinant, dar ai putea întreba: „Cui îi pasă? Nu sunt neuroștiințific. Dincolo de factorul fascinant, ce înseamnă asta pentru mine?" Răspunsul scurt este: dacă ne dăm seama că emoțiile noastre sunt construite în mod esențial prin modul în care interpretăm și etichetăm ceea ce se întâmplă în corpurile noastre, mai degrabă decât prin reacții fizice fixe, le putem controla mai bine. Și asta poate face ca multe aspecte ale vieții, de la muncă la relații, să fie mult mai bune.

Psihologul Stanford Kelly McGonigal, de exemplu, a arătat că reinterpretarea semnelor de stres, cum ar fi pulsul și palmele transpirate, pot ajuta la prevenirea consecințelor negative asupra stresului. Între timp, Susan David, fondatoarea Institutului de Coaching de la Harvard / McLean, a făcut învățaț oamenii își gestioneze mai bine emoțiile, învățând modalități de a vorbi despre ele.

Ad-Extra3:

Emoțiile nu sunt pur fizice

Emoțiile sunt interpretări ale fizicului. Și învățarea unor concepte și cuvinte noi pentru modul în care te simți te poate ajuta, într-un mod foarte real, să te simți și să răspunzi diferit. Iar acea putere, folosită cu gândire, te poate ajuta să duci o viață mai fericită, mai de succes.

Despre emotii mai poti citi

Cum putem interpreta desenele copiilor si ce emotii se pot ascunde in spatele lor

Dezvoltarea inteligentei emotionale ale copilului: de ce este esentiala pentru fericirea sa

Neglijarea emotionala a copilului: efectele pe termen lung

13 moduri simple prin care poti fi fericit

Cu mai mult timp in urmă, cand am aflat că există o zi internationala a fericirii, mi s-a parut bizar, pentru ca eram convinsa fericirea nu are nevoie de o zi anume ca sa ne patrunda in suflet, pentru ca, desi ne este greu sa o definim, stim ca este spontana si ca o simtim adesea fara macar sa o conatientizam in clipa in care o traim.
Mai departe...

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2019
referinte:
theconversation.com, psychologytoday.com - 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII