Cum eliminăm frica de dentist a copiilor: sfatul psihologului

Cum eliminam frica de dentist a copiilor -  sfatul psihologului

Cum eliminăm frica de dentist a copiilor: sfatul psihologului

Frica de dentist este, încă, foarte comună în cadrul societății noastre și acest lucru ni se confirmă în fiecare zi, în cadrul clinicilor DE4KIDS, motiv pentru care se amână foarte mult vizita la stomatolog.


Copiii ajung târziu la dentist, timp în care problemele se agravează, încep durerile care alimentează și întăresc frica de a merge la dentist și așa se intră într-un ciclu vicios în care orice intervenție stomatologică se poate transforma într-o traumă. De asemenea, efectele netratării problemelor stomatologice se reflectă și asupra stării generale de sănătate, pe termen lung.
Iata sfatul doamnei psiholog BIANCA RADU de la DE4KIDS Sibiu - lider in stomatologia pediatrică in Romania.

Rolul psihologului într-o clinică stomatologică

Experții în comportamentul stomatologic au căzut de acord că atitudinea vis-a-vis de stomatolog se dezvoltă în copilărie. Dezvoltarea unei atitudini negative, cauzată de o experiență dentară negativă, în copilărie, poate duce la temeri și evitarea stomatologului, ca adult.

De aceea, este foarte important să prevenim astfel de situații și, în clinicile DE4KIDS, facem totul ca pacienții noștri să aibă un prim contact și o primă experiență pozitivă la dentist. De aceea, mediul în care sunt primiți a fost gândit în detaliu, ținând cont de faptul că experiența la stomatolog este puternic influențată de toate cele cinci simțuri: văz, auz, miros, gust, simț tactil.

Iata sfatul doamnei psiholog BIANCA RADU de la DE4KIDS Sibiu - lider in stomatologia pediatrică in Romania.

Așadar, în vederea eliminării temerilor de dentist, în clinicile nostre, psihologii intervin pe mai multe planuri:

• asigură o pregătire continuă și adaptată cazuisticii cu care se confruntă medicii, fiind un suport de bază, în cadrul echipei multidisciplinare în care activează. Astfel, medicii sunt învățați și susținuți constant pentru a avea cea mai bună interacțiune cu pacienții lor.

• o atenție specială o acordăm paciențior noștri, pe care îi privim ca pe niște viitori adulți educați, încrezători și fără limitări care să țină de frici.

Dacă medicul este instruit și știe cum să interacționeze cu el, psihologul este cel care se ocupă de desensibilizarea lui față de diverși stimuli și de creșterea încrederii atât în el, cât și în echipa de medici – asistenți.

Scopul nostru este să îi ajutăm să se acomodeze și să le creăm experiențe pozitive în cadrul clinicilor noastre. De aceea, felul în care îi primim, le vorbim și le explicăm pașii tratamentului pe care îl urmează este unul special, care le câștigă încrederea și le alungă teama, îi securizează.

Dacă pacientul ajunge la noi pentru că îi este teamă să intre în cabinet, scopul nostru este nu doar să îl convingem să intre, ci să îl ajutăm să depășească toate temerile legate de acest eveniment: teama de zgomote,de instrumente, de medici/ halate, de mirosuri, gusturi, substanțe.

Există nenumărate cazuri în care părinții ne-au confirmat, bucuroși, că în urma ședințelor de terapie, copii au scăpat de teama de stomatolog, dar și alte frici. De exemplu, acceptă lucruri, în viața de zi cu zi, pe care nu le suportau anterior acestor ședințe – ex.: să fie tunși cu mașina de tuns, să folosească mixerul, aspiratorul, foenul, etc.

Cum pregătim copilul pentru prima vizită la dentist?

Pregătirea copilului pentru prima vizită la stomatolog este esențială pentru cooperarea acestuia și pentru stabilirea unei relații de încredere, pe termen lung. La fel ca și adultul, copilul se teme de necunoscut și, implicit, odată ce știe la ce să se aștepte se simte mai confortabil și mai în siguranță. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți la informațiile pe care le furnizează copiilor, pentru că felul în care fac acest lucru, va da tonul întregii vizite.

Dacă părintele este temător, împărtășește copilului experiențe negative și consideră medicul stomatolog ca pe ”cineva care ne scoate dinții”, este evident că nu este cea mai indicată persoană care să pregătească copilul pentru dentist. Prezentarea medicului ca pe cineva care are mare grijă de noi și de dinții noștri face copilul mai cooperant și mai relaxat.

Și, foarte important, îi rugăm pe părinți să nu își mai amenințe copilul cu vizita la dentist – sub nicio formă: ”Dacă nu te speli pe dinți, te duc la doctor!”, ”Dacă mănânci dulciuri ți se strică dinții și mergem la medic să ți-i scoată”, etc. ... Este incredibil cât de multă anxietate îi induc copilului cu aceste amenințări.

Cel mai bine ar fi să îl anunțăm că i-am făcut programare și să îi spunem ziua în care va avea parte de această experiență, prezentată, neapărat, în termeni pozitivi. Dacă pune întrebări, explicați-i copilului că merge într-un loc minunat, unde dentistul se va uita la dinții săi pentru a se asigura că sunt sănătoși.

Ad-Extra3:

De ce prima vizită este foarte importantă

În clinicile DE4KIDS, ținem foarte mult la aceste prime vizite, pentru că în cadrul lor se formează prima impresie despre mersul la stomatolog și așa cum spuneam, ne dorim să fie una pozitivă pentru copil, pe viață! Așa că, îi rezervăm acestei prime vizite timp pentru acomodare, cunoaștere, stabilirea relației de încredere cu medicul și echipa.

Odată stabilită această relație de încredere, medicul abordează copilul pe modelul TELL – SHOW – DO (explică – arată – fă), ceea ce contribuie semnificativ la reducerea temerilor, prin satisfacerea nevoii de control a acestuia.

Iar atunci când copiii simt că dețin oarecum controlul, se simt într-o mai mare siguranță și automat, devin mai cooperanți!

 Aici poti face o programare copililui tau la cele mai moderne clinici stomatologice pentru copii din Romania  www.de4kids.ro / www.de4teens.ro

Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!

Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte

Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.

Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.

Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:

De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte

Forum de stomatologie pediatrică: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului 

 Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2019

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII