Copiii nu sunt la fel de interesați de cărti așa cum am fost noi dar iată niște idei pentru a crește un cititor
Sunt o devoratoare de cărţi si m-am imaginat citind copiilor mei de cand eram eu copil. Fiind absolut convinsa ca este cel mai fascinant și emoţionant să priveşti copiii reacţionând la o poveste, la un personaj, la o nedreptate, la o dilemă. Insa, vremurile s-au schimbat. Copiii nu mai sunt atat de interesati de carti asa cum am fost noi. Pentru ca au alternative de divertisment.
Iată insă niste idei pentru a incuraja interesul copiilor pentru cărti - până la urmă, puterea exemplului este foarte importantă. Succes.
- veți citi:
Trecutul meu cu cărţile
Dacă nu-i plac cărțile?
Invata-ti copilul sa iubeasca cititul cu ajutorul catelului
Pentru mine, cartile erau cel mai frumos cadou...
Nu sunt profesoara de limba romana, dar ador cartile inca de pe vremea copilariei. Cartile erau pentru mine cele mai frumoase cadouri. Si acum, mama fiind, ma intorc de la cumparaturi cu cărti de fiecare dată - iar o iesire in oras fara o tură prin librarie nu exista.
Sunt deci o devoratoare de cărţi si m-am imaginat citind copiilor mei de cand eram eu copil. Fiind absolut convinsa ca este cel mai fascinant și emoţionant să priveşti copiii reacţionând la o poveste, la un personaj, la o nedreptate, la o dilemă.
Când s-a născut fiul meu, m-am pus pe treaba. Am cumparat zeci de carti cu povesti, i-am citit inca de la varsta de 6 luni (adesea eu adormind inaintea lui). Crescand, am trecut la povesti nemuritoare, Jules Verne... insa anii au trecut si mi-am dat seama ca lectura nu este una din dorintele lui... si ca brusc, s-a terminat interesul lui pentru lectura... Pe la 12 ani, nu a mai fost interesat de cartile pe care i le propuneam. Si, cu mare dezamagire mi-am dat seama ca fiul meu nu este un cititor de carti asa cum am fost eu...
Deci, m-am panicat. De ce nu-i plac cărțile? Băieții, se stie sunt mai greu de încurajat să citească. Profesorii isi petrec mult timp convingând băieții adolescenți că lectura este, de fapt, relaxantă, în timp ce fetele intra fericite in librarii sau biblioteci si isi umplu rucsacurile cu cele mai recente carti care li se adreseaza.
Dacă nu-i plac cărțile?
Încurajarea unei iubiri pentru lectură nu este chiar prea dificilă și există multe lucruri pe care le puteți face pentru a inspira o iubire a literaturii. Este, de asemenea, un câștig dacă tații caută mai multe modalități de a se conecta cu copiii lor. Adesea este ușor pentru noi mamele și uneori putem fi puțin vinovate de "păstrarea instinctului matern", strângându-ne copiii la piept, hotărând ce este mai bun, asumându-ne toată responsabilitatea și excluzându-l pe tată din a juca un rol esențial în creşterea copilului.
Ce trebuie de facut - cateva sugestii pe care mi le permit
Să aveţi o mulțime de cărți acasa. Mi-a plăcut să răsfoiesc prin cărți vechi, să simt coperțile colecţiei clasice Jules Verne, sau copertile groase şi grele ale dicționarelor medicale ale tătălui meu. Toate acestea mi-au încurajat curiozitatea și îmi amintesc atât de viu despre ele.
Luați o carte, în pat sau într-un colț confortabil și rasfoiti-o împreună. Nu vă fie frică să vă dezlănţuiţi spiritele interioare și să jucați rolurile din cărți: copilul dumneavoastră va iubi divertismentul.
Puneți întrebări despre personaje de-a lungul firului, încurajați-i să le descrie, să citească printre randuri, să prezică evenimentele viitoare: acest lucru va ajuta la înțelegerea lor și îi va implica cu adevărat în proces.
Du copilul la biblioteca locală! Copiii nu sunt niciodată prea tineri pentru asta. După ce profitați de sesiunile gratuite Rhyme Time, lasă copilul să aleagă cărțile: încurajează-l chiar de la început. Iar când vor fi mai mari, implică-i în provocările de lectură ale bibliotecii și încurajează-i să caute și să aleagă propriile lor cărți. Băieții - în special - vor răspunde mai bine dacă se vor simți mai în control.
În mod similar, alege o zi de a merge la o librărie, uită-te la cărți noi ca fiind niste cadouri speciale; mai degrabă decât să adopţi dulciurile ca o răsplată, ce zici de a te adânci într-o zonă de minuni magice? Un cimitir bântuit? Un buncăr de război?
Dacă ai un copil mai mare, fără tragere de inimă, există încă speranță. Nu presupune că, daca el este puţin mai mare, nu dorește să i se citească. Băieții mei de 8 ani iubesc o doză bună de povestire și sunt la fel de încântaţi ca cei mici. Există câteva cărți excelente, pe care băieții adolescenți nu le pot lăsa din mână. Abonează-te la audiobook-uri: este nevoie "efortul" lecturii! Introdu copiii în romane grafice și benzi desenate; există o lume a povestirilor fantastice, rostite prin dialog și ilustraraţii vii.
Și în cele din urmă, ia o carte! Nu este nimic mai bun decât modelarea comportamentului pe care doreşti să îl vezi în copilul tău.
► Citeste si sfaturile unei profesoare aici Cititul – o pasiune pe care si tu i-o poti insufla copilului tau
Ad-Extra3:
Invata-ti copilul sa iubeasca cititul cu ajutorul catelului
Noi parintii stim ca legatura dintre un copil si catelul casei este una puternica – atat de puternica incat o multime de copii se simt mai apropiati de animalele lor de companie decat de fratii lor. Dar probabil ca nu v-ati gandit niciodata la un amanunt: si un caine de casa are nevoie de un pic de lectura :) si cine sa ii citeasca daca nu copilul?
Exact asta vrem sa spunem: Invata-ti copilul sa iubeasca cititul, punandu-l sa-i citeasca prietenului cu 4 labute: catelul.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: redactor DC - toate drepturile rezervate (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII