Pregătirea sanilor pentru alăptare începe din timpul sarcinii - iată ce este esențial să știi

Pregatirea sanilor pentru alaptare incepe din timpul sarcinii - iata ce este esential sa stii

Pregătirea sanilor pentru alăptare începe din timpul sarcinii - iată ce este esențial să știi

Din discuțiile de pe grupurile de sarcină sau de pe forumul Desprecopii, știm că există multe mămici care își doresc să alăpteze, însă întâmpină probleme în alăptare încă de la început. La baza acestor probleme stă lipsa pregătirii pentru alăptare și lipsa suportului de calitate pentru a depăși momentele dificile.

→ Iată cum se pot pregăti femeile însărcinate pentru alăptare, ce trebuie să știe încă de la începutul alăptării și unde să apeleze la suport când apar probleme clasice de alăptare. Dacă vei începe bine alăptarea încă de la început, totul va fi mai ușor. Succes!

veti citi
Pregătirea pentru alăptare incepe incă din timpul sarcinii, iar informația de calitate este esențială
Cum se pot pregăti femeile insărcinate pentru alăptare?
Concret, iată cum iti poți pregăti sânii pentru alăptare
De ce mămicile din Romania nu sunt corect informate cu privire la alăptare
Suport pentru problemele alăptarii bebelușului

Pregătirea pentru alăptare incepe incă din timpul sarcinii, iar informația de calitate este esențială

In general, femeile insarcinate isi doresc sa isi alapteze bebelusul insa multe din ele renunta la cateva saptamani dupa nasterea bebelusului din motive care, in cea mai mare parte - derivă din lipsa de informatii despre beneficiile imense ale laptelui matern pentru sanatatea bebelusului si o necunoastere a tehnicilor de alăptare. 

Din discutiile de pe forumul Desprecopii, stim ca există multe femei care isi doresc sa alapteze insa intampina probleme in alaptare. La baza acestor probleme sta lipsa pregătirii pentru alăptare si lipsa suportului de calitate pentru a depasi momentele dificile.

Cum se pot pregăti femeile insărcinate pentru alăptare?

O educație prenatală corecta despre alaptare

A fi gata pentru alăptare înseamnă sa intelegi cum funcționează alăptarea. Aceasta înseamnă că trebuie să înțelegeți cum este produs și livrat laptele si care este diferenta intre laptele matern si laptele formula. Trebuie să stii ca bebelusul joaca un rol în proces - prin legea cererii si ofertei - sau alaptarea la cerere. Trebuie să știți câteva elemente de bază despre pozițiile de alăptare. Este posibil să fiți nevoie să știți despre pompele de sân și despre modul în care acestea joacă un rol în lactația  pentru unele femei.

De citit in liniste Cele mai mari provocari ale alaptarii

Sprijin real pentru alăptare

Alaptarea bebelusului nu este usoara pentru unele mamici si trebuie sa stii unde sa apelezi daca ai o problema. Trebuie să aveți sprijin zilnic din partea familiei și prietenilor care vă sunt cei mai apropiați - daca au cunostinte serioase si sunt pozitivi alaptarii. Fugi de cei care iti recomanda plat laptele formula - pentru ca e clar ca habar nu au ce vorbesc sau au interese... Pentru multe femei, forumurile de alaptare sunt locuri preferate unde sa ceara sfaturi si ajutor. 

Forumurile si grupurile de sprijin pentru alăptare sunt extrem de pretioase pentru femeile care nu au alăptat niciodată sau pentru cele care inca alapteaza si doresc sa isi alapteze copilasul o perioada cat mai indelungata. Iata de ce mamicile care alapteaza au nevoie de un forum (grup) de suport si de suportul si informatiile pe care le primesti in mod anonim acolo pot face o mare diferenta...

Poti de asemeni sa ceri sfatul personal al unei consultante specializate in alaptare: Specialistele in alăptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania

Concret, iată cum iti poți pregăti sânii pentru alăptare

Verifica sfârcurile

Date te intrebi ce importanta are marimea sfarcurilor pentru alaptare, ei bine afla ca acest lucru nu are nici o legătură cu alăptarea. Ce trebuie să faceți este să vă controlați sfârcurile pentru a vedea dacă sunt plate sau inversate. Puteți face o auto-testare rapidă pentru sfârcurile plate sau inversate. Ia-ți degetele și prinde-te chiar dincolo de areola, partea întunecată a sânului tău. Sfarcul tău devine stimulat și se ridică? Sfarcul se retrage în țesutul sânului? Sau rămâne sfârcul tău plat? Dacă sfârcul nu devine stimulat, puteți avea o problemă cu sfârcurile plate sau inversate. Acest lucru nu va inhiba capacitatea de a alăpta, dar poate necesita un pic de rabdate la inceput pana cand bebelusul invata sa prinda sfarcul in primele zile de alaptare.

Daca sfarcul se aplatizeaza sau se infunda in interiorul sanului, este recomandat ca in ultimele saptamani ale sarcinii sa purtati in asa numitele “cupe de san” (breast-shells). Aceste cupe de plastic sunt fixate sub sutien si creaza o presiune usoara la baza sfarcului, tragindu-l afara. Este important sa faceti acest test deoarece desi unele sfarcuri par normale, se vor aplatiza sau înfunda atunci cind areola este apasata. 

Obține sfaturi de la medic pentru sânii hipoplazici

Hipoplazia mamară sau insuficiența de țesut glandular este o afecțiune rara care poate cauza producție redusă de lapte sau complet absentă; în trecut se considera că este o simplă chestiune ce ține de aspectul estetic, iar corecțiile urmăreau doar sa remedieze aspectul sanilor fără a ține cont de funcția lor.

Femeile care au această problemă nu au dezvoltat un țesut mamar corespunzător în timpul adolescenței, dar sânii lor pot fi de mărime mică sau mare. Hipoplazia sau țesutul glandular insuficient (IGT) este ceva ce multe femei nu observă până când copilul lor nu este deja născut. Când încearcă să alăpteze, își dau seama că există o problemă când copilul nu câștigă în greutate. Deși aceasta este o afecțiune rară, există câteva semne de avertizare pe care le puteți căuta înainte de a naște.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome,

- sânii care sunt semnificativ asimetrici (unul este mai mare decât celălalt),
- sânii sunt distanțați pe orizontala, în formă de tub sau par săculete goale,
- nu ai avut modificări ale sânului de-a lungul sarcinii 

Acest lucru trebuie discutat cu medicul pentru ca el te poate sfatui cum sa poti încerca să obții o cantitate cât mai mare de lapte, cum se poate pompa sanul pentru o productie mai mare de lapte sau, in ultima instanta - cum sa adaugi si alimentatia cu lapte formula. Citeste Cand alaptarea bebelusului pare sa nu reuseasca

Cunoaște-ți sânii si sfarcurile pentru munca care ii asteapta

In ceea ce priveste pregătirea tradițională a sfârcului, aceasta NU mai este recomandata. Deci, nu ascultați dacă cineva vă spune să luați un prosop și să vă întăriți sfârcurile. Pentru ca daca faceti asa, eliminați unele dintre uleiurile pe care le produce corpul dvs. pentru a fi mai prietenoase cu sânii și sfarcurile. Cu toate acestea, masajul sânilor poate fi de ajutor. Unele femei constată că masajul sanilor le ajuta sa se simta mai confortabil după ce alăpteaza.  

Problemele care pot aparea in timpul alaptarii sunt prezentate aici.

De ce mămicile din Romania nu sunt corect informate cu privire la alăptare

DIn pacate, alaptarea nu este atat cat ar trebui de populara in Romania. Iar mamicile renunta foarte usor la aceasta forma sanatoasa de hrana a bebelusului.

Motivele sunt variate: de la sfaturile gresite primite de la mame sau cunostinte, la regulile din maternitati sau la lipsa curajului de a cere ajutor de specialitate. Iata parerea unei mamici de la Desprecopii despre alaptare si obstacolele care stau in calea unei alaptari de succes a bebelusului.

► Citeste in continuare Cand vine laptele și cand incep să am mai mult lapte? Clarificări necesare pentru graviduțe

Alăptarea, etapele alăptarii și nevoile bebelușului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Suport pentru problemele alăptarii bebelușului

 Daca ai probleme cu alăptarea, te asteptăm pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Poti de asemeni sa ceri sfatul personal al unei consultante specializate in alaptare: Specialistele in alăptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania

Nu uita, pe forumul Desprecopii exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde poti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari si probleme ale alaptarii. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. 

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate - © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII