Demineralizarea dentară la copii - cauze, tratament și prevenire
de eliminat din de4kids Demineralizarea smalțului dentar este prima etapă în dezvoltarea cariilor la copii (demineralizare întâlnită mai frecvent la nivelul dinților temporari, dar și în cazul dinților permanenți tineri).
Iată care sunt factorii care contribuie la demineralizarea dinților și cum prevenim demineralizarea dinților la copii - sfatul dnei dr. Denisa Sgîea, stomatolog pediatru la De4kids, lider in stomatologia pediatrică in România.
veti citi
Demineralizarea dinților este una dintre primele probleme dentare cu care se confruntă copiii
Ce inseamnă demineralizarea dinților?
Factori care contribuie la demineralizarea dinților
Cum prevenim demineralizarea dintilor la copii?
Informatii speciale despre stomatologia pediatrica
Demineralizarea dinților este una dintre primele probleme dentare cu care se confruntă copiii
Conform ultimelor studii desfașurate în Statele Unite ale Americii, elevii pierd anual peste 52 de milioane de ore de școală din cauza problemelor care apar în urma netratării la timp a afecțiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgență - iar demineralizarea dintilor sunt una dintre primele probleme cu care se confrunta copiii.
Iată care sunt factorii care contribuie la demineralizarea dinților și cum prevenim demineralizarea dinților la copii - sfatul doamnei dr. Denisa Sgîea, medic stomatolog pediatru de la DE4KIDS - lider in stomatologia pediatrică in Romania.
Ce inseamnă demineralizarea dinților?
Conform definiției dicționarului explicativ, termenul demineralizare sf [At: CADE / Pl: ~zări / E: demineraliza] 1 Eliminare a componenților minerali dintr-o substanță de natură organică. 2 Pierdere a componenților minerali din substanțele organice.
Demineralizarea smaltului dentar este, practic, prima etapa în dezvoltarea cariilor (demineralizare întâlnită mai frecvent la nivelul dinților temporari, dar și în cazul dinților permanenți tineri). În urma acestui proces chimic, mineralele care se regasesc în mod normal la acest nivel, se “pierd”. În special pierderea calciului declanșează o fragilitate a smalțului, care devine, astfel, mult mai sensibil la acțiunea plăcii bacteriene.
Leziunea incipientă se întâlnește în zonele în care se acumulează și stagnează placa bacteriană, iar în acest stadiu (de leziune incipientă), simptomatologia subiectivă este absentă sau minimă.
Leziunea se observă cel ami bine pe dintele uscat (smalț alb, opac, dar încă dur și lucios al leziunii, pe suprafețele dentare netede cunoscută sub denumirea de WHITE SPOT sau leziunea se prezintă sub forma unei pete brune, BROWN SPOT). Modificarea de culoare generată de o leziune incipientă trebuie diferențiată de modificarea de culoare existentă în cazul defectelor de structură (HIPOMINERALIZĂRI).
Factori care contribuie la demineralizarea dinților (o asociere de factorii de mai jos)
► FACTORI GENETICI
► ALIMENTAȚIA MAMEI ÎN PRIMELE 4-6 LUNI DE SARCINĂ
(asimilarea vitaminelor, a mineralelor, urmarea sau nu a unui tratament medicamentos- de exemplu utilizarea antibioticelor, utilizarea suplimentelor de vitamine recomandate de medicul ginecolog curant)
IGIENA ORALĂ a nou-născutului încă din primele zile de viață (cavitatea orală trebuie igienizată încă dinaintea apariției dinților temporari cu ajutorul unei comprese sterile din tifon, atât la nivelul gingiilor cât și la nivelul obrajilor și a limbii)
► REFLUXUL GASTROESOFAGIAN
► DEFICITUL DE VITAMINA D, DEFICITUL DE FOSFOR
► TRAUMATISMELE DENTARE
Acestea reprezintă și ele o cauză pentru fenomenul de demineralizare la nivelul incisivilor permanenți, ulterior unui traumatism dentar suferit în cazul incisivilor temporari. Din cauza poziționării extrem de apropiată dintre rădăcina dintelui temporar și coroana dintelui permanent, în cazul unui traumatism dentar se va produce inflamarea zonei care poate duce la demineralizarea smalțului incisivului permanent.
ALȚI FACTORI precum respirația orală (prin aportul redus de salivă la nivelul dinților în această situație) sau temperatura (O teorie interesantă este cea conform căreia creșterea temperaturii corporale a bebelușului- ca în cazul unor infectii respiratorii, sau al otitelor, destul de frecvente la micuti- într-o anumită perioadă de dezvoltare și erupție dentară, poate afecta celulele producătoare de smalt, despre care se cunoaște faptul că sunt foarte sensibile la temperatură ).
Dinții cei mai afectați sunt incisivii superiori, care erup de obicei devreme, în primul an de viață. Se consideră că poziția de decubit dorsal în care sugarul petrece multe ore face ca lichidele îndulcite să stagneze o perioadă lungă de timp pe fețele vestibulare ale dinților anteriori, iar la frontalii superiori FLUXUL SALIVARV ESTE MAI REDUS comparativ cu alte zone ale cavității bucale (Cassaretto și col., 2000)
Ad-Extra3:
Alte cauze care pot determina apariția petelor albe la nivelul suprafețelor dentare :
1. Fluoroza - Constă în perturbarea procesului de mineralizare a dinților permanenți atunci când sunt expuși la un tratament cu fluor înainte ca ei să erupă pe arcada dentară, tratament aplicat pe dinții de lapte. Fluoroza nu afectează integritatea dintelui, dar la nivel estetic dintele va avea o culoare neuniforma, cu pete albe pe suprafața smalțului.
2. Hipoplazia dentară (de smalț) - Presupune că smalțul este mai subțire sau mai puțin mineralizat decât în mod normal, acest fapt creând un teren propice pentru dezvoltarea cariilor și apariția petelor pe dinți. Apare la nivelul dinților temporari, vizibil pe suprafața umedă.
3. Hipocalcifierea dentară – proces în care smalțul nu se remineralizează complet de la formarea coroanei dentare.
4. Demineralizarea și aparatul dentar - Purtarea aparatului dentar poate face mai dificilă igienizarea corectă a dinților, deoarece este mai dificil să curățăm complet zilnic toate zonele de jur împrejurul bracketilor.
Cum prevenim demineralizarea dintilor la copii?
PROFILAXIA PRIMARA
Profilaxia primară se realizează prin educarea părinților cu privire la obiceiurile corecte de hrănire și de îngrijire a sugarului și a copilului mic. Medicii dentisti pediatri sunt de parere ca “SFATURILE DATE PĂRINȚILOR REPREZINĂ PIATRA DE TEMELIE A CAMPANIEI DE PREVENIRE A CARIEI SEVERE PRECOCE LA DINȚII TEMPORARI!”
Momentul inițierii tratamentului profilactic ar trebui să înceapă în perioadele PRENATALĂ și PERINATALĂ cu sfaturi adresate mamelor privind ingrijirea cavității orale, despre reguli elementare de igiena alimentară, despre consecințele obiceiurilor greșite (Berth și col., 2007), despre conștientizarea asupra necesității și importanței primului control stomatologic, care este indicat să aiba loc în primlele 6 luni de la erupția primului dinte temporar și nu mai târziu de vârsta de 12 luni (AAPD 2013-2014).
Totodată, medicul dentist pediatru evaluează riscul de apariție a eventualelor probleme în stadiul incipient, oferind posibilitatea de aplicare a metodelor preventive cât mai precoce.
Părinții trebuie să fie conștientizați asupra faptului că flora microbiană care se formează la nivelul cavității bucale a nou- născutului este influențată de cea a părinților și în primul rând, de cea a mamei. Se recomandă tratarea definitivă a tuturor leziunilor carioase ale mamei cel mai târziu înainte de naștere (AAPD 2013-2014), precum și menținerea unei igiene orale corespunzătoare prin periaj dentar, folositrea aței dentare și a controalelor periodice la medical dentist.
Controlul plăcii bacteriene prin mijloace mecanice și chimice adaptate vârstei copilului contrubuie la reducerea florei microbiene cariogene.
CEA MAI IMPORTANTA METODĂ DE REDUCERE A PLĂCII BACTERIENE LA SUGAR ȘI COPILUL MIC ESTE REPREZENTATĂ DE INSTITUIREA IGIENEI ORALE CORECTE!
Chiar înainte de erupția primilor dinți, se recomandă ca DUPĂ FIECARE MASĂ mucoasele ( gingii, partea interioară a obtajilor și limba) să fie șterse cu o compresă sterilă (Kandelman și Ouatik, 2006). Pe măsură ce erup dinții temporari, se indică folosirea degetarului si/sau a periutei de dinți corespunzătoare vârstei.
PROFILAXIA SECUNDARĂ
Se referă la surprinderea și oprirea în fazele inițiale a procesului patogenic, prin periaj profesional de cel puțin două ori pe an, fluorizări realizate în cabinetul dentar, sigilarea molarilor temporari și importanța controalelor periodice la medicul dentist pediatru.
Din nefericire, studiile organizatiilor internationale de profil releva faptul ca netratarea cariilor in randul copiilor cu varste mici, sau a celor cu diverse malformatii, poate duce la afectarea întregului organism într-un timp foarte scurt, punând în pericol capacitatea de alimentare, modul în care se dezvoltă oasele, sănătatea stomacului, a inimii și, nu în ultimul rând, sănătatea dinților permanenți.
Cel mai bun tratament râmâne, fără îndoială, prevenția. De aceea, este important să vii cu copilul la prima vizită de acomodare la medicul dentist pediatru.
autor dr. Denisa Sgîea, medic stomatolog pediatru DE4KIDS
► Aici poți afla mai multe detalii despre demineralizarea dintilor la copii si adolescenti – www.de4kids.ro / www.de4teens.ro
Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:
De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte
Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului
Cabinet stomatologic pentru copii
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII