Cum vorbim cu adolescenții despre țigări electronice (vaping,vapare) - sfatul psihologului

Cum vorbim cu adolescentii despre tigari electronice (vaping,vapare) - fatul psihologului

Cum vorbim cu adolescenții despre țigări electronice (vaping,vapare) - sfatul psihologului

Țigările electronice sau aceste stilouri Vape sunt ușor de ascuns, ușor de confundat cu alte dispozitive electronice și, în general, nu lasă mirosuri persistente pe haine. Toate aceste aspecte le fac atrăgătoare pentru adolescenți și îi lasă oarecum confuzi pe părinți. Industria tutunului, acum în posesia acestor dispozitive, a reușit în mod perfid să îi convingă pe tineri că vapingul nu este dăunător sănătății, ba chiar că îi poate ajuta să nu fumeze.

Vestea tristă este că sănătatea tinerilor este serios amenințată. Nicotina din aceste țigări riscă să lezeze ADN-ul într-o formă care poate provoca apariția cancerului și să le distrugă plămânii.

Așadar, cum abordăm noi, părinții, acest subiect? Care este cea mai bună modalitate de a transmite mesajul? Iată sfatul psihologului.

veti citi
Cum vorbim cu adolescenții despre tigari electronice sau vape?
Exista multe vesti nelinistitoare despre efectul tigarilor electronice
Explicați riscurile pentru sănătate, deoarece multi copii nu știu adevarul
Legatura vapingului cu industria gigantica a tutunului
Ajută-ți copilul să exerseze spunând: „Nu”
La fel de periculos este fumatul cu shisha
Ofera informatii copilului si lasa-l sa ia decizia corecta

Cum vorbim cu adolescenții despre tigari electronice sau vape?

Tigarile electronice sau aceste stilouri vape sunt ușor de ascuns, sunt ușor de confundat cu alte dispozitive electronice precum unitățile USB și, în general, nu lasă mirosuri persistente pe haine. Toate aceste lucruri le fac atrăgătoare pentru adolescenti si ii lasa oarecum confuzi pe părinți.

Au dispărut zilele în care adulmecând un sacou de adolescent sau o geantă de gimnastică, era clar ca adolescentul in cauza fuma... Acum, dacă părinții doresc să știe dacă adolescenții lor consuma nicotină, cel mai bun lucru este o conversație de modă veche.

Exista multe vesti nelinistitoare despre efectul tigarilor electronice

In ultima vreme sunt insa tot mai multe stiri deosebit de nelinistitoare despre efectul acestor dispozitive asupra plamanilor tinerilor. Iata ce informatii sunt utile pentru parinti - pentru a-ți ajuta copilul să facă față presiunii și dezinformării colegilor și să rămână în siguranță.

Popularitatea în creștere a vapingului este dramatică, în special în rândul adolescenților.

Un studiu publicat recent a descoperit în urina adolescenților care vapează cel puțin cinci dintre substanțele chimice canceroase care se găsesc și în țigările tradiționale. Principalii doi solvenți din aromele țigărilor electronice – propylene glycol și glicerol – sunt aprobați de ministerul Sănătății pentru consumul uman, dar atunci când aceștia sunt încălziți până în punctul de vaporizare, pot produce compuși canceroși, a zis coautorul studiului Mark Rubinstein, profesor de pediatrie la UCSF. Un studiu din 2015 a descoperit că acești solvenți pot produce, în momentul vaporizării, formaldehidă – un alt compus carcinogen.

Explicați riscurile pentru sănătate, deoarece multi copii nu știu adevarul

În mod surprinzător, există o concepție greșită în rândul adolescenților că vaping-ul este sigur.

"Două treimi dintre copii nu stiu ca tigarile electronice contin si nicotină", ​​spune Robin Koval, CEO al Inițiativei Adevărului, o organizație de sănătate publică din SUA, "Mulți dintre ei cred ca in tigarile electronice sunt doar arome și vapori de apă. Si se gandesc ca sigur asta nu depedenta."

Dr. Suchitra Krishnan-Sarin, un psihiatru de la Universitatea Yale, SUA, specializat în abuzul de substanțe pentru adolescenți, spune când vine vorba de unele ingrediente, „nu știm cu adevărat efectul pe termen lung asupra sănătății tale”. Ea spune că sfaturile pe care i le oferă propriului său fiu este: „Nu pune ceva în corpul tau dacă nu știi ce este în el”.

Poate părea evident, dar asigurați-vă că copilul dvs. înțelege că vapingul are riscuri pentru sănătate. Există și mai multe riscuri pentru produsele vape achiziționate de la piata libera - iar acum a aparut si trendul cu shisa. Insa conform stirilor, Shisha mai dăunătoare chiar decât ţigările

COnform unui studiu publicat de Universitatea Harvard, USA

- in 2019, aproape 200 de utilizatori de țigarete electronice au dezvoltat boli pulmonare severe în SUA de state. Cele mai multe cazuri au fost printre adolescenți și adulți tineri.
- de obicei, simptomele au început treptat, cu probleme de respiratie și / sau dureri în piept înainte de o dificultate mai mare de respirație care a dus la internarea în spital.
- boala pulmonară nu a fost legată de o anumită marcă sau aromă sau e-țigară electronică.
- Nicotina este foarte dependentă și poate afecta creierul în curs de dezvoltare, dăunând adolescenților și adulților tineri. S-a descoperit că unele țigări electronice „fără nicotină” conțin nicotină.
- Unele substanțe găsite în vaporii de țigară electronică au fost legate de un risc crescut de cancer.
- Adolescenții care vapeaca au sanse de 80% sa înceapă să fumeze țigări.
- Au fost raportate explozii și arsuri cu e-țigările în timpul încărcării dispozitivelor, din cauza bateriilor defecte.
- Expunerea accidentală la lichidul din e-țigările a provocat intoxicații acute cu nicotină la copii și adulți.
 Vaparea în timpul sarcinii poate dăuna unui făt în curs de dezvoltare.

Ad-Extra3:

Legatura vapingului cu industria gigantica a tutunului

Elsa Pearson, psiholog de la Universitatea Boston, spune că, în randul adolescentilor si tinerilor fumatul este „ceva nesanatos”, dar vapingul este văzut ca fiind fara nici un risc - și mișto. "Copiii nu vad [vapingul] ca fiind dăunător - ei consideră că este foarte diferit de fumatul țigărilor", spune Pearson.

Insa este evident ca că companii de tigari electronice sunt acum conduse de foști directori ai industriei țigaretelor și chiar deținute în comun de companii de țigarete. „Trebuie să le spunem copiilor:„ Este doar un truc al companiilor de tutun de a face noi clienti si de a-i racola pe cei tineri”, spune ea.

Stabilirea unui dialog deschis

În loc să dati vine pe unii sau altii invitați copiii să isi pună întrebări - și puneți-le întrebări proprii pentru a afla cu fel de presiune se confruntă.  Întreabă, nu spune. 'Vaping-ul este cu adevărat popular în școala ta? Cum te simți în acest sens?' Părinții trebuie să înțeleagă cât de mult are de a face cu bullying-ul, cât de multă presiune exista între colegi. "

Ajută-ți copilul să exerseze spunând: „Nu”

Ajuta-ti copilul sa spuna NU dar în propriile lor cuvinte. Asta înseamnă a ajuta copiii să-și dezvolte propriul scenariu pentru modul în care vor face față presiunii de la egal la egal atunci când se confruntă în mod inevitabil cu vaping-ul, in grupul de prieteni, de la egal la egal.

Dacă descoperi că copilul tău a vapat sau are o tigara electronica, rezistă tentației de a le face un act de revolta. Psihologul american subliniaza ca nu trebuie sa il pedepsesti, nu trebuie sa tipi pentru ca „A striga sau a spune„ Oreste-te ”nu este un mod productiv de a trata o dependență.

Daca abordezi un alt ton - „ Cum ai putea face asta? Acest lucru este atât de rău pentru tine", pune automat un perete între părinte și copil. Apoi copiii vor vedea vaping-ul ca ceva rebel, pentru că mama și tata nu vor să o fac. "

La fel de periculos este fumatul cu shisha

Tot mai mulţi tineri fumează narghilea sau shisha, cum i se spune în lumea arabă. Se reunesc adesea în baruri şi cafenele speciale şi inhalează aburi considerați inofensivi.

Ai crede că fumatul de shisha e inofensiv şi că mai are şi darul de a-i aduce laolaltă pe oameni. Îşi împart o narghilea, povestesc, se amuză. Mai ales în rândul tinerilor fumatul de shisha e tot mai popular şi pare a fi o alternativă la ţigări, despre care se ştie doar bine că sunt nocive. Potrivit unui raport al casei de asigurări medicale DAK, în Germania fiecare al doilea elev de clasa a X-a a fumat vreodată narghilea, iar cam 15 la sută dintre cei 7.000 de elevi chestionaţi fac acest lucru în mod regulat.

O narghilea cu tutun conţine o cantitate de nicotină între zece şi douăzeci de ori mai mare decât o ţigară" atrage atenţia Dreyer. Aşadar, cineva care fumează zilnic o narghilea, poate la fel de bine să fumeze cel puţin 10 ţigări. În locul tutunului se pot folosi şi pietre aromate, care nu conţin nicotină. Dar se ştie foarte puţin despre substanţele din aşa numitele pietre. "Cu sau fără nicotină, fumatul de shisha e dăunător", explică medicul din Düsseldorf. Aceasta pentru că "există pericolul unei intoxicări cu monoxid de carbon. În cel mai bun caz, aceasta se manifestă prin ameţeli, greaţă şi vomă şi se poate ajunge până la pierderea cunoştinţei şi spasme, spune Dreyer.

Ofera informatii copilului si lasa-l sa ia decizia corecta

În schimb, inarmeaza adolescentul cu informații și lăsa-l să ia propriile decizii, spune psihologul - pentru ca educația este o strategie de prevenire.

„Abordarea corecta este:„ Iată informațiile și decide daca vrei sa utilizezi tigari electronice.

Psihologul american spune că în rândul experților în sănătate publică, există o înțelegere din ce în ce mai mare că" atunci când devii foarte predicator, pierzi automat o mare parte din publicul tău ".

Dacă adolescentul tău face vaping, psihologii ne avertizeaza ca aceasta trebuie luata la fel de în serios ca orice altă dependență și să fim conștienti de cât de greu este să renunți. Unii copii pot experimenta simptomele fiziologice și psihologice ale sevrajului și ar putea avea nevoie de sprijin farmacologic, precum terapia de înlocuire a nicotinei.

Realizat cu sfatul dnei Elsa Pearson, psiholog de la Universitatea Boston, SUA.

Comunicarea cu adolescenții - 5 sfaturi pentru a o imbunătăți

Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.

Iata 5 idei intotdeauna la indemana. Unele pot reprezenta o schimbare de atitudine, altele sunt tactici pe care le puteti pune in aplicare; toate au potentialul de a imbunatati dramatic comunicarea dintre dumneavoastra si adolescentul dumneavoastra. Iata sfatul de la Desprecopii. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte

https://pediatrics.aappublications.org/content/141/4/e20173557
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1413069
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/studiu-nicotina-din-tigarile-electronice-poate-provoca-aparitia-cancerului-869529
https://www.dw.com/ro/medicii-avertizeaz%C4%83-shisha-mai-d%C4%83un%C4%83toare-chiar-dec%C3%A2t-%C5%A3ig%C4%83rile/a-42024795-0

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII