Alimentele pe care bebelușul ar trebui să le manance pentru o dezvoltare optimă a creierului - detalii pentru fiecare lună
Cercetari recente arată ca pe măsură ce regiunile creierului bebelușului cresc, fiecare necesită propriul set de nutrienți specifici care să ajute la susținerea acestei dezvoltări.
→ Iată ce alimente ar trebui să mănânce bebelușul tău în fiecare lună:
- veți citi:
Ce alimente ar trebui să mănance bebelușul tău în fiecare lună
Cum reușim să ii dăm alimente sanatoase bebelușului?
Când putem da bebelușului suc de fructe, cât și de care
Primii trei ani ai bebelușului sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului
Primii 3 ani din viata unui copil sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului sau. În primul rând, este o perioadă de creștere astronomică. Conform cercetărilor, creierul copilului crește până la un procent pe zi și creează mii de conexiuni neuronale pe secundă. Și în timp ce aproape toate celulele din corpul tău (piele, păr, plămâni, inimă) se vor reînnoi pe parcursul vieții, majoritatea celulelor creierului pe care le ai la vârsta de trei ani sunt aceleași celule ale creierului pe care le vei avea pentru tot restul vieții. Așadar, acești primi ani reprezintă o fereastră unică de oportunitate de a sprijini dezvoltarea creierului.
Creierul este o structură incredibil de complexă formată din aproximativ o sută de miliarde de neuroni. Și cumva, în această structură fascinantă, noi suntem unici.
Nu doar abilitatea de a ne mișca, de a vorbi și de a simți fierbinte și rece și durere, ci și amintirile, felul în care ne simțim în acele momente în care totul pare tocmai corect și felul în care te descurci când totul pare dezastruos.
Creierul are multe regiuni diferite care se dezvoltă la momente ușor diferite. Studiile bine efectuate privind scanarea creierului RMN la sugari ne-au arătat că, în fiecare lună, diferite zone ale creierului sunt în regim de creștere rapidă. Ca mamă vezi și asta. Par să aibă aceste explozii rapide de dezvoltare cognitivă, motorie sau vizuală.
Știm, de asemenea, din cercetările recente, că pe măsură ce regiunile creierului cresc, fiecare necesită propriul set de nutrienți specifici care să ajute la susținerea acestei dezvoltări. Există momente în care folatul este într-adevăr necesar. Când seleniul devine esențial. Atunci când este nevoie de colină, zinc și tiamină. Ceea ce este important este să știi alimentele pe care bebelușul tău ar trebui să le mănânce în fiecare etapă.
Iată ce alimente ar trebui să mănânce bebelușul tău în fiecare lună:
La 6 luni:
La 6 luni, bebelușii vor prefera stimuli vizuali mai complexi și încep să înțeleagă relațiile spațiale prin observarea și interacțiunea cu oamenii, obiectele și spațiile din jurul lor. Este posibil să observați că bebelușul își găsește acum jucăria preferată, încercând să o înțeleagă și să o manevreze.
În acest timp, vitamina A, luteina și iodul sunt cunoscute pentru a susține cortexul vizual primar și girul occipital mediu și superior care lucrează din greu la această vârstă. Vitamina A se găsește în morcovi, cartofi dulci, spanac și dovleci. De asemenea, căutați luteina în mazăre, broccoli, verdeață. Iodul poate proveni din kelp, alge marine, creveți, ouă și banane.
► Citeste si Ce mananca bebelusul la 6 luni?
Ad-Extra3:
La 7 luni:
În jurul vârstei de 7 luni, micuțul tău își îmbunătățește echilibrul și coordonarea mișcării musculare datorită creșterii în zonele creierului, responsabile pentru dezvoltarea motorie. Destul de curând va sta fără sprijin, chiar și în funduleț.
De asemenea, se dezvoltă abilități motrice fine, cum ar fi capacitatea de a transfera obiecte dintr-o mână în alta. Acest echilibru și coordonare este condus de cerebel și este susținut nutrițional de zinc, folat și niacină. Zincul poate fi găsit în spanac, fasole, gălbenușuri de ou și carne de vită. De asemenea, oferă-i mâncăruri precum leguminoase, broccoli și frunze verzi pentru folat. Niacina (cunoscută și sub numele de vitamina B3) este excelentă pentru ajutorarea celor mici cu controlul motor și poate fi găsită în semințele de dovleac, fasole și leguminoase.
► Citeste si Ce mananca bebelusul la 7 luni?
La 12 luni:
În jurul primei zile de naștere, vor consolida abilități cognitive importante precum atenția și răbdarea. În acest timp, micuții sunt capabili să găsească obiecte ascunse și să aștepte ca altcineva să ridice ceva ce le-a picat. Lobul parietal este o regiune cheie a creierului implicată în dezvoltarea și atenția cognitivă, iar proteina și fierul devin importante în acest timp.
În această etapă, veți dori să oferiți bebelușului o mulțime de proteine, precum carne slabă, pește, pui, fasole, linte și năut. Alegeți dovleac, cartof dulce, ciuperci, alge precum chlorella, kelp și verdețuri pentru fier.
► Citeste si Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
La 18 luni:
În jurul vârstei de 18 luni, încep să rostească cuvinte și să afișeze procese de gândire mai complicate. Această gândire mai nuanțată reflectă regiunile lobului frontal în curs de dezvoltare și mielinizarea globală prinde viteză.
Vitamina E, fierul, proteinele și DHA, un acid gras omega-3, sunt esențiale în această perioadă. Peștele gras precum somonul, tonul, păstrăvul, hamsiile, heringul, macroul și algele de apă dulce conțin DHA. Veți dori, de asemenea, să încercați vitamina E din semințele de floarea soarelui, migdale și alune.
La 2 ani:
În jurul celei de-a doua aniversări, copilul face pași uriași și interacționează cu lumea în moduri mai complexe. Probabil pot urma instrucțiuni în două etape, cum ar fi: „Ridică-ți haina și adu-mi-o”. Acest lucru este ajutat foarte mult de sporirea atenției și de capacitatea de a gândi abstract.
Lobul parietal este o regiune esențială a creierului în centrul atenției în această fază, deoarece este implicată în procesarea limbajului, integrarea senzorială, conștientizarea spațială, cogniția numerică și atenția. Lobul parietal se dovedește că are nevoie de proteine (carne slabă, pește, pui, fasole, linte, năut, etc.) și fier (dovleac, cartof dulce, ciuperci, alge precum clorella, kelp și frunze verzi etc.).
Cum reușim să ii dăm alimente sanatoase bebelușului?
În timp ce poate fi dificil să urmărești ceea ce mănâncă micuțul tău (în special atunci când este mofturos), aici sunt modalități ușoare de a încorpora nutriția în dieta bebelușului:
1. Explorați diferite legume + fructe
Există multe substanțe nutritive esențiale care susțin dezvoltarea sănătoasă a creierului și nu sunt toate în fructele și legumele de bază. Pentru a vă asigura că micuțul obține nutrienții de care re nevoie, alegeți o mare varietate de legume și fructe, cum ar fi kelp, ciuperci maitake, semințe de dovleac și semințe de floarea soarelui care au o densitate nutritivă ridicată, inclusiv DHA, fier, zinc și vitamina E .
2. Nu vă lăsăți păcăliți de ambalajele speciale pentru copii
O cutie, un borcan sau o pungă, pot prezența "Spanac" pe partea din față a pachetului, dar dacă are doar 2% din valoarea zilnică a fierului unui copil, probabil că veți obține echivalentul a: 1 calorie de spanac. De asemenea, este important să rețineți că majoritatea pungilor sunt ambalate cu fructe zaharoase ca fiind ingredientul lor cel mai abundent. Analiza Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a constatat că peste 30% din caloriile din jumătate din alimentele pentru bebeluși din grupul studiat provin din zahăr.
3. Oferiți legume, nu fructe
Căutați mai degrabă ca prim aliment o legumă, nu un fruct (care poate fi bogat în zahăr). Legumele sunt foarte bogate în nutrienți!
Când putem da bebelușului suc de fructe, cât și de care
Cand pot da bebelusului suc de fructe? - aceasta este una dintre desele intrebari de pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.
Iata de ce nu trebuie sa te grabesti sa ii oferi bebelusului tau suc de fructe iar daca o faci, afla de la ce varsta i-l poti oferi, de care si cat.
Mai Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fără dintisori
Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste la acest link despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.
Mai Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
Comunitatea Desprecopii - forum despre diversificare si retete pentru bebelusi
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII