Ginecomastia la adolescenți

Ginecomastia la adolescenti

Ginecomastia la adolescenți

Pubertatea poate fi o perioadă foarte interesantă în viața unui băiat. De fapt, se pare că în fiecare zi ceva din corpul său devine mai mare sau părul începe să "încolțească" pe undeva. Fiecare zi aduce o schimbare nouă și poate uneori, îi este greu să țină pasul.


Nu se întâmplă fiecărui băiat, dar una dintre aceste modificări poate fi dezvoltarea țesutului mamar. Se numește ginecomastie și este complet normal - și aproape întotdeauna temporar.

- veți citi:
Ce este ginecomastia?
Cine va avea ginecomastie?
Ce este pseudoginecomastia?

Ce este ginecomastia?

Ginecomastia este o afecțiune în care țesutul mamar se formează la băieți, de obicei datorită modificărilor hormonale normale în perioada pubertății. Hormonii sunt substanțe chimice produse de glandele corpului.

La un băiat, hormonii produși în testicule sunt responsabili de modificările fizice care încep să aibă loc în perioada pubertății - părul facial, dezvoltarea mușchilor, o schimbare a vocii și prelungirea penisului, de exemplu. Băieții și fetele produc atât androgeni (hormoni care ajută la dezvoltarea și menținerea caracteristicilor masculine) cât și estrogeni (un hormon care este responsabil pentru majoritatea caracteristicilor feminine).

Băieții au în mare parte androgeni în sistemele lor, dar au și cantități mici de estrogen. La fete, creșterea sânilor este cauzată de nivelurile ridicate de estrogen. În mod normal, când trecem la pubertate, producția de androgeni a unui băiat crește foarte mult, în timp ce producția de estrogen rămâne scăzută.

Cu toate acestea, uneori, băieții produc suficient estrogen în perioada pubertății, încât unele țesuturi mamare se dezvoltă. Creșterea țesutului mamar la băieți poate apărea pe una sau ambele părți ale pieptului, iar zona sânilor se poate simți sensibilă. Asta nu înseamnă că un băiat se transformă în fată sau în orice altceva. Este doar o modificare minoră a hormonilor pe măsură ce începe să crească la vârsta adultă.

Cine va avea ginecomastie?

Aproximativ jumătate dintre băieții care trec prin pubertate au un anumit grad de ginecomastie la unul sau ambii sâni. Este aproape întotdeauna temporar și este foarte neobișnuit ca sânii să rămână dezvoltați - în cele din urmă se vor aplatiza complet în câteva luni până la câțiva ani. Ginecomastia dispare de obicei fără tratament medical.

Chiar dacă este doar o schimbare temporară pentru majoritatea adolescenților, unii băieți cu ginecomastie se simt jenați sau conștienți de sine cu privire la aspectul lor. Mulți constată că purtarea cămășilor cu mâneci largi ajută să facă starea mai puțin vizibilă până când țesutul mamar se micșorează în timp.

Îndepărtarea chirurgicală a țesutului mamar este o opțiune în unele cazuri. Dacă un băiat constată că ginecomastia îl deranjează, poate vorbi cu un medic despre asta.

Deși cauza cea mai frecventă a ginecomastiei este pubertatea, uneori poate fi cauzată de anumite boli sau de reacțiile adverse ale unor medicamente. Folosirea drogurilor ilegale precum steroizi anabolici, marijuana sau heroină, poate de asemenea perturba echilibrul hormonal și duce la ginecomastie.

Ce este pseudoginecomastia?

Există, de asemenea, ceva numit pseudoginecomastie (sau ginecomastie falsă). Acest lucru nu are nicio legătură cu pubertatea sau cu hormonii. Pur și simplu se datorează faptului că unii băieți au un plus de grăsime în zona pieptului, ceea ce face să pară că au sâni. Un examen la medic poate spune dacă un băiat are ginecomastie sau pseudoginecomastie.

Dacă sunteți îngrijorat sau aveți întrebări despre ginecomastie, adresați-vă medicului. Rețineți: creșterea temporară a țesutului mamar la băieți este o parte obișnuită a pubertății care, de obicei, va dispărea de la sine.

7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti 

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, curaj si lumea lor nebuna
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
11 reguli ale unui parinte de adolescent

Forumul parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani) 
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti. 

autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2019

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII