Cele mai mari provocari ale mamicilor in primul an de viata al copilului - cu realism
Nașterea unui copil aduce, pe lângă scutece și treziri în miez de noapte, multe provocări pe care trebuie să le depășim cum putem mai bine. Alăptarea bebelușului nu este chiar foarte ușoară, lipsa somnului devine cronică, fricile te pândesc la fiecare colț, urmează vaccinările, plânsetele, sânii dureroși...
Majoritatea oamenilor glumesc despre lipsa somnului atunci când le spui că aștepți un copil, iar aceasta este fără îndoială una dintre cele mai mari provocări. Și să fim sinceri, atunci când tu ești subiectul glumei, nu mai e deloc amuzant.
"Dar sunt mult mai multe provocări care m-au luat complet prin surprindere", spune Adriana, redactor la Desprecopii. "Și lucrurile despre care am crezut că nu vor fi o problemă, s-au dovedit a fi probleme uriașe..."
- veți citi:
Un copil iti dă o noua perspectiva asupra emotiilor, sentimentelor, iubirii
Alăptarea n u reuseste la toate mamicile si nu e usoara deloc
Lipsa de somn
Când copilul tău va dormi numai pe tine
Sfaturi nesolicitate
Dezordinea
Grija
Temperatura camerei
Vaccinările
Părăsirea casei
Anxietatea de separare
Un copil iti dă o noua perspectiva asupra emotiilor, sentimentelor, iubirii
Este uimitor cum ceva atât de mic îți poate transfora complet viata - la fel si emotiile, dragostea, iubirea. Un copil iti ofera brusc o noua perspectiva a vietii. Intr-adevar, draga mami sau tati - vorbim despre copilasul care tocmai ti-a intrat in viata.
Din punct de vedere personal si subiectiv - acestea sunt cele mai mari provocări din primul an de viaţă al copilului tău și sfaturile mele despre cum să le depășești:
Desi aceste provocari par a se adresa doar mamicilor - ele il privesc si pe tati. Tati - pentru a intelege care sunt greutatile primului an din viata copilului tau - ia si citeste care sunt marile provocari ale meseriei de mama, pentru a putea sa o sustii pe mamica bebelusului tau.
Alăptarea - nu reuseste la toate mamicile
Când alăptarea primului meu copil nu a reușit, am fost devastată. Însă, în timpul sarcinii, îmi spuneam în mod repetat că nu ar conta dacă nu o pot alăpta.
Este surprinzător cât de mult se poate schimba atitudinea ta față de alăptare după ce ai avut în braţe copilul. Aceasta se datorează, în parte, cantităţii masive de presiune exercitată asupra mămicilor noi ca să îşi pună copilul la sân, deoarece „sânul este cel mai bun”.
În această problemă pot apărea multe vinovății și griji. Te simți vinovată dacă nu poți alăpta și îți faci griji dacă bebelușul primește suficient lapte dacă o faci. Dacă nu poţi alăpta, din orice motiv, nu te lăsa bătută în această privință. Copilul tău va fi bine, iar tu faci o treabă fantastică. Mi se pare excelent acest articol Cand alaptarea bebelusului pare sa nu reuseasca
Dacă ai o mulțime de scutece umede și murdare în fiecare zi, atunci alăptezi bine. Citeste sectiunea despre probleme in alaptare aici.
Lipsa de somn va fi profundă si serioasa
Privarea de somn reprezintă lovitura absolută. Când ești obosită şi faci totul, chiar şi micul dejun, simți că faci un efort imens. Dacă bebelușul te ține trează aproape toată noaptea, în fiecare noapte de-a lungul mai multor săptămâni sau chiar luni, vei începe să simți că îţi pierzi minţile.
Cert este că unii bebeluși sunt mai răi la somn decât alții. Unii necesită mai mult ajutor pentru a adormi la loc în miez de noapte. Dacă te simţi încrezătoare în acest sens, co-dormitul te poate ajuta. Iti recomand sa citeste sfaturile de aici Alaptarea si co-sleepingul: de ce alaptarea poate deveni mai usoara iar bebe poate dormi mai bine
Dacă nu, trebuie să fii puternică şi să primeşti mult ajutor din partea prietenilor și a rudelor, acolo unde este posibil, pentru a te putea odihni în timpul zilei.
Citeste si 5 motive pentru care trebuie sa iei in serios somnul, daca esti o mama obosita
Ad-Extra3:
Când copilul tău va dormi numai pe tine
În primele trei luni din viața lor, amândoi bebelușii mei voiau să doarmă în timpul zilei numai dacă erau pe mine sau afară în cărucior.
Să ai o rutină de culcare te poate ajuta cu adevărat în această problemă, întrucât astfel oferi bebelușului informaţia că urmează să se culce. Acest lucru îl poate obișnui să fie pus în patul său să doarmă. Unii bebeluși încă vor mai lupta pentru un timp, dar fii perseverentă și lucrurile se vor îmbunătăți.
Sfaturi nesolicitate si depasite
Când vine vorba de bebeluși, toată lumea are o părere! Sfaturile pot fi uimitoare în primul an, cu toate acestea, atunci când eşti bombardată cu ele tot timpul, fără a le solicita, poate fi obositor.
Parentingul modern din ziua de astăzi este unic datorită accesului pe care îl avem la o cantitate imensă de informații. Este posibil ca alte generații să nu își dea seama că am auzit deja totul și am primit tricoul. În plus, multe sfaturi s-au schimbat acum. Nu le mai dăm bebelușilor tuicaîn biberon pentru a-i face să doarmă, de exemplu! :) De asemenea, nu punem bebelușii să doarmă pe burtica.
Când vine vorba de sfaturi pe care nu le-ai solicitat, să ai un răspuns standard și politicos. Acesta ar putea fi „oh, da, cât de interesant... nu m-am gândit la asta” și apoi să schimbi brusc subiectul.
Dezordinea e normalitate
Atunci când eşti ocupată cu scutecele murdare, plânsul și lipsa de somn, treburile casnice tind să fie complet ignorate. De asemenea, bebelușii vin cu o cantitate surprinzătoare de lucruri care îţi pot face casa să pară dezordonată.
Dacă eşti o persoană mândră de casa ta la fel ca mine, acest lucru va veni ca un șoc masiv și nedorit, să îţi vezi casa cândva frumoasă arătând mai mult ca un centru de zi haotic. Dar trebuie să te linişteşti în privinţa curăţeniei, cel puțin în primele luni. Nu contează dacă nu este curat tot timpul. Deocamdată, acceptă dezordinea, vei găsi un loc pentru orice odată cu trecerea timpului. Acum există lucruri mult mai importante pe care să te concentrezi decât mizeria. De citit Este dovedit: mamele dezordonate nu sunt lenese, ci inteligente
Grija pentru orice - frici de mamici
Când ești părinte pentru prima dată, îți faci griji pentru orice. Erupții aleatorii, tuse, somn, alăptare, lista este nesfârșită.
Toți ne facem griji și asta este normal. Încearcă să nu laşi îngrijorarea să te consume și să îţi strice motivul pentru care trebuie să fii fericită, şi anume copilul care este chiar în fața ta.
Fricile de mămici sunt o categorie specială de griji, ce pot ajunge la stadiu de panică - din primul an de viata al bebelusului. Citeste sectiunea speciala Frici de mămici - emoțile și grijile începutului
Temperatura camerei
Aceasta încă este o problemă pentru mine, deși am trei ani de experienţă şi doi copii! Vara ne facem griji că se vor supraîncălzi și iarna ne facem griji că temperaturile de peste noapte îi vor face să se simtă că un mic cub de gheață. Îți recomand să obții un termometru de cameră care îți spune care este temperatura și își schimbă culoarea dacă încăperea este prea rece, prea caldă sau corectă.
Desigur, este posibil să îţi faci griji în continuare, deoarece temperatura se poate schimba peste noapte. Încearcă să te pregăteşti pentru temperatura care te aştepţi să fie peste noapte şi verifică copilul înainte de a te culca, dacă eşti într-adevăr îngrijorată.
Vaccinările
Copilul tău va avea multe vaccinări în primul an și nu sunt plăcute. Este extrem de greu să-ți vezi copilul în durere, iar înţepăturile îl pot face, de asemenea, să fie puţin difert și să se strâmbe pentru câteva zile după aceea.
Dar - incearcă să îţi aminteşti că, vaccinându-ţi copilul, îl protejezi de lucruri teribile care l-ar putea răni mult mai rău. Vaccinările salvează vieți, de fapt. Citeste informatii despre vaccinare in sectiunea Vaccinarea copilului: ghidul parintilor
Părăsirea casei
Înainte de a avea un copil, îţi luai geanta, îţi puneai pantofii și ieșeai din casă. Uşor. După ce ai copilul, trebuie să-ți amintești toate lucrurile de care ar putea avea nevoie atunci când ieși afară. Devine obositor chiar înainte de a păşi în afara casei. Cu toate acestea, devine mai ușor odată cu practica, iar acel aer curat din fiecare zi face minuni pentru tine.
Anxietate de separare
Copilul tău te iubește, ceea ce este minunat, dar atunci când plânge de fiecare dată când te desparţi puţin de el, poate fi un coșmar absolut. Este posibil să încerci doar să te așezi pe un scaun sau să goleşti mașina de spălat vase. Oricare ar fi motivul, uneori avem nevoie doar să ne lăsăm copiii jos 10 minute. Nu este o crimă!
Din păcate, nu există nicio soluție pentru anxietatea de separare. Dacă ai ceva ce trebuie să faci, încearcă să implici copilul în ceva precum jucatul cu blocuri sau cu o jucărie preferată.
Sperăm că acest lucru să îl distragă suficient de mult pentru a-ţi oferi câteva minute. În cele din urmă, copilul tău va trece peste această fază.
Cu ce provocări te-ai confruntat tu în primul an al bebelușului? Mi-ar plăcea să citesc în comentarii :).
autor - Adriana B. redactor la Desprecopii.com
Esti o mamica incepatoare? Merita sa citesti si:
Stresul mamei si cum influenteaza bebelusului
Exista timp liber pentru mamicile de bebelusi?
Stii sa-ti ajuti bebelusul sa vorbeasca?
Creierul bebelusului si misterele sale
Mamicilina, medicamentul minune
Teama (anxietatea) despartirii de mamica
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII